Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Putovanja

Kako odabrati pravi tepih?

Korisna pitanja i odgovori.

Tepih koji ćete odabrati za svoj dom ovisi o vašim potrebama i navikama. Prije donošenja odluke zapitajte se ovih par pitanja koja vam mogu pomoći kod konačnog odabira pravog tepiha.

Gdje ćemo postaviti tepih?

Koliko će se po tepihu intenzivno hodati, neupitno je najvažnija činjenica s kojom treba računati želimo li napraviti pametan odabir. Birate li tepih za dječju sobu, predsoblje ili dnevni boravak potrebno je uzeti najkvalitetniji tepih kako bi bili sigurni da će potrajati što duže. Cijene variraju ovisno od vrste materijala, tkanja i stila. Najlon je najprodavaniji materijal koji je ujedno i skuplji od sintetike koja se također vrlo često kupuje. Težite li luksuznijem rješenju, skupi vuneni tepisi dat će dah luksuza i ugode posebice postavljeni na drvenim podovima.

Koje su boje najlogičnije za većinu prostora?

Koliko god to zvučalo nelogično, boje tepiha ne moraju biti neutralne. Naravno, tepih koji prekriva veliku površinu prostorije neupitno postaje osnova dekora. Iako mnogi biraju neutralnu boju kako bi ju lakše uklopili sa već postojećim bojama namještaja i materijala, slobodno si dajte oduška i izaberite boju i uzorak koji će odražavati i naglasiti vaš osobni stil i ukus. Tople boje unose svjetlo u prostoriju, dok su hladniji tonovi zelene i plave vrlo umirujući. Svijetle boje daju osjećaj prostranosti, tamnije stvaraju osjećaj ugode. Ne bojte se kombinirati svjetlije boje. Nove tehnologije povećale su otpornost tehnologija na mrlje, što ih čini puno lakšima za održavanje. Srednji i tamniji tonovi, uzorci i teksture dobrodošla su pomoć protiv mrlja na najfrekventnijim mjestima u kući.

Koji materijali traju najduže?


Vrsta materijala i način izrade određuju koliko će vaš tepih moći podnijeti dnevnog prometa, prolijevanja svega i svačega, te kućnih ljubimaca. Većina tepiha proizvodi se od sintetičkih niti dizajniranih za razne stilove, lako održavanje i dobre kvalitete. Najlon je vrlo gibak i elastičan, otporan na mrlje i lak za održavanje. Odličan je za svaki prostor. Akrili izgledaju i pod rukom su kao vuna, ali jeftiniji, otporniji na prljavštinu i lako se čiste. Dobro je znati da su za razliku od vune otporni i na vodu. Vuna je luksuzna, mekana, podatna, vrlo topla i trajna, te naravno skuplja od sintetike. Osim navedenog, na tržištu su i mnogi novi materijali.

Želim li jednostavan dizajn ili uzorak?

Iznenadit će vas današnji raspon ponude tekstura, dizajna i uzoraka. Izaberite tepih koji će biti odraz vašeg ukusa i stila. Nove tehnologije u proizvodnji tepiha nude mnogo strukturalnih i vizualnih efekata koji će na najbolji način istaknuti vaš stil, učiniti svaku sobu interesantnom i sofisticiranom. Birajte teksture, boje i uzorke koji će se uklopiti ili dati kontrast postojećim uzorcima na namještaju ili zavjesama.

Koliko ća ga biti lako održavati?


Svakako, važno je da je tepih trajan, bez obzira koliko po njemu hodali i gdje ga postavili. Postoji vrlo jednostavna nit vodilja za odabir izdržljivosti tepiha. Ocijenite "dnevni promet" u svakoj prostoriji skalom od 1-5 gdje su vrijednosti 4-5 najveći promet, a 2-3 primjerene recimo radnoj i spavaćoj sobi.

Bitno za konačni odabir:


Vrsta tkanja, stil, dizajn, uzorci i promet po njemu najvažnije su činjenice koje trebate uzeti u obzir želite li imati tepih koji će biti izdržljiv i lak za održavanje. Proučite deklaracije i podrobnije se upoznajte s načinima održavanja.

Centarnekretnina.net


Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Zanimljivosti

Šalice sa simpatičnim likovima Lunarovih mačaka upotpunjene motivacijskim porukama Sandra Slavnića, bit će dostupne za kupnju u odabranim trgovinama, te narudžbu preko Barcaffe web...

Moj dom

Dom bi trebao biti naše utočište, a stvaranje ugodnog ambijenta u životnom prostoru nije veliki izdatak.

Dizajn

Razgovarali smo s Rodom Whiteom, dugogodišnjim direktorom dizajna tvrtke TP Vision, nositelja globalne licence za Philips TV & Sound proizvode.

Dizajn

Bez pogovora, tehnologija je postala sastavni dio našeg života pa su samim time i tehnološki proizvodi poput televizora dizajnom svake godine sve bolji, zanimljiviji...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.