Kako odabrati pravu boju kose

Odabrati boju kose koja vam najbolje pristaje mnogo je teže nego odabrati boju koja vam se najviše sviđa. Boja može definirati oblik frizure, istaknuti boju očiju, zaokružiti cjelokupan stil odijevanja i naglasiti vašu osobnost. No primijetite li da, primjerice, morate nanositi mnogo više šminke nego inače, boja koju ste izabrali vjerojatno je pogrešna.

Boja bi, prije svega, trebala biti u skladu s tonom kože.

Hladni ten najčešće prate plave, zelenoplave ili tamnosmeđe oči, a pristaju mu crne, hladne smeđe te pepeljastoplave nijanse. Žutu, zlatnu i crvenu trebalo bi izbjegavati. Osobe toplog tena imaju zlatnosmeđe, kestenjaste ili zelene oči i najbolje izgledaju s čokoladnom, bakrenom i zlatnoplavom bojom kose, a najlošije s bijelom i ljubičastom. Boja kose, također, ne bi smjela biti previše slična boji tena; ona ga treba nadopunjavati, a ne se stopiti s njim tako da izgledate bezlično.

Sljedeći je korak odabrati između plave, crvene, smeđe i crne.

Plava boja pristajat će osobama koje su u djetinjstvu imale vrlo svijetlu kosu, kao i onima koje brzo izgore na suncu i čiji je ten roskast. Odlučite li se na bojenje kod kuće, nemojte kosu posvjetljivati za više od dva tona i izbjegavajte tople, zlatne nijanse koje se lako pretvore u neželjene narančaste. Jednako tako, posvijetljena kosa sklona je isušivanju i ne budete li upotrebljavali kvalitetne proizvode za njegu, umjesto atraktivno, mogli biste, nažalost, izgledati "jeftino".

Crvena kosa, ovisno o nijansi, mnogima lijepo pristaje, ali zahtijeva posebnu pažnju jer se vrlo brzo ispire pa je nijansa drukčija sa svakim novim pranjem. Intenzivnocrvena boja može istaknuti i nepravilnosti na koži i zato je najbolje zamoliti frizera za savjet. Najprirodnije djeluju narančastocrveni te crvenosmeđi tonovi, koji su uz to i najpostojaniji. Odnedavno su na tržištu i regeneratori u boji, koji su jednostavni za upotrebu, a maksimalno odgađaju potrebu za novim bojenjem.

Smeđe nijanse najbolje reflektiraju svjetlo i zato kosa izgleda zdravije i sjajnije, a eventualna oštećenja gotovo su neprimjetna. Imate li svijetao ten i prirodno smeđu kosu, razmislite o tome da je posvijetlite za ton ili dva kako biste izgledali mlađe i svježije. Odlučite li se, pak, na tamnosmeđu, svakako se obratite stručnjaku jer biste u protivnom mogli dobiti crnu boju koju je poslije veoma teško ukloniti bez oštećivanja.

Crna kosa pristaje uz tamni, maslinasti ten i najbolje izgleda na mlađim osobama. S pojavom prvih bora trebalo bi je ipak malo posvijetliti jer s pretamnom kosom djelovat ćete starije i umornije.

www.frizeraj.hr