Kako odabrati putnu torbu?

Izbor "najbolje" putne torbe nije uvijek lak jer ovisi o mnoštvu čimbenika, kao npr. o samoj vrsti putne torbe, dužini putovanja tj. broju dana koje planirate provesti na putu, vrsti putovanja i prijevoznom sredstvu, odredištu u koje putujete, ali i vašim osobnim preferencijama i vašem osobnom stilu ili pak o slici o samome sebi koju želite odaslati u vanjski svijet.

Na tržištu postoji čitava lepeza različitih putnih torbi, kofera i ruksaka od kojih svaki ima svoje prednosti i nedostatke koje je potrebno uzeti u obzir prilikom pripreme za putovanje. Bez obzira putujete li poslovno ili privatno, zrakoplovom ili vlakom, odabir prave putne torbe može bitno olakšati vaše putovanje, odnosno bitno ga zakomplicirati, otežati pa čak i upropastiti.

Nažalost, nema savršene univerzalne torbe za sva putovanja. Naime, čak i kad napokon odaberete i kupite “najbolju” putnu torbu, ona ne mora, a vrlo vjerojatno i neće, biti “najbolja” za apsolutno sva vaša buduća putovanja. Stoga prije svakoga pojedinog putovanja najprije dobro razmotrite sve čimbenike (koji slijede) koji će utjecati na to za kojom ćete putnom torbom za pakiranje posegnuti.

Vrste putnih torbi

Ruksaci

Tradicionalan ruksak puni se od dna prema vrhu pa je nespretno i teško doći do stvari koje su pri dnu ruksaka. Moderan ruksak koji se otvara/zatvara uzduž strane (npr. patentnim zatvaračem) omogućava lakši pristup vašim stvarima, a obično ima i unutrašnje pretince za spremanje i bolju organizaciju stvari. Ovakvi veliki ruksaci idealni su za dugotrajno pješačenje i nošenje teške prtljage na leđima, te planinarenje, pri čemu ruke ostaju slobodne.

Uglavnom ih koriste mladi i oni koji često putuju, te kojima je izuzetno bitna mobilnost, a ne vizualna estetika. Također se preporučuju na putovanjima za vrijeme kojih mijenjate više prijevoznih sredstava kao npr. vlak, brod, autobus, avion.

Putne torbe i koferi

Putna torba bez kotačića jeftina je i široko dostupna. Može se nositi u ruci ili preko ramena te nije pogodna za dugotrajno nošenje. Stoga se preporučuje onima koji imaju ograničen budžet i kratko će nositi svoju prtljagu.

Klasični kofer

Kao i upravo spomenuta putna torba, nema kotačiće i služi prvenstveno za pakiranje i zaštitu robe i koristi se samo za kratko nošenje u ruci, tj. utovar i istovar, odnosno nije pogodan za dugotrajnije nošenje.

Kotačići i teleskopska ručka pridodani putnoj torbi i koferu, iako povećavaju njihovu početnu težinu, omogućuju da ih vučete ili vozite za sobom čime vam olakšavaju transport prtljage i rukovanje njome te omogućavaju mobilnost. Vrlo su korisni na zračnim lukama i pri pješačenju po ulicama s ravnim i glatkim nogostupima (bez stepenica). Nisu pogodni za neravne terene zato što će kotačići zapinjati, a mogli bi se i slomiti.

Nadalje, koferi mogu biti napravljeni od tvrdog, polu-tvrdog ili mekog materijala. U kofer čije su stranice načinjene od čvrstog materijala, obično od plastike, možete spakirati točno onoliko prtljage koliko odgovara kapacitetu kofera, dok se stranice od mekog materijala mogu do određene mjere rastegnuti i tako omogućiti pakiranje više prtljage od samog kapaciteta kofera.

Kofer sa stranicama od polu-tvrdog materijala dozvoljava pakiranje više prtljage nego čvrsti, ali manje nego meki kofer. S druge strane, koferi s tvrdim stranicama pružaju najveću zaštitu vašim stvarima jer su najotporniji na udarce i mehanička oštećenja koja dolaze iz okruženja, a štitit će vašu robu i od kiše, blata i ostalih uprljanja. Što je čvrstoća stranica manja, to su i otpornost na udarce i oštećenja te zaštita sadržaja manji.

Dakle, prevozite li lomljive stvari, za svaku sigurnost omotajte ih odjećom kako bi se amortizirao udarac. I još nešto, kofer s tvrdim stranicama težak je sam po sebi čak i kad je prazan. Kupujete li kofer od materijala, odaberite onaj od čvršćeg materijala, odnosno tkanine s više dena (što više dena to veća čvrstoća) te s okvirom od fiberglasa radi veće izdržljivosti i jer je lakši. Pritom bi bilo dobro da ima čvrst tj. pojačan šav između zatvarača i stranice zbog bolje izdržljivosti i manje habanja.

Broj dana putovanja

Za kraća (npr. poslovna) putovanja najzgodniji su mali koferi, putne torbe i vreće za odijela, u koje je potrebno spakirati samo najnužnije, dok se veći koferi / torbe koriste za duža putovanja. Opće pravilo koje bi bilo dobro uvijek primjenjivati je – što manje to bolje i što lakše to bolje.

Prijevozno sredstvo

Ovisno o karakteristikama pojedinog prijevoznog sredstva, neke su vrste putnih torbi bolje za korištenje, a neke se ne preporučuju. Tako npr. u prostrane prtljažnike autobusa možete smjestiti sve vrste kofera i putnih torbi, a manje komade prtljage kao npr. ruksak / ručnu torbu ponesite sa sobom u putničku kabinu, samo vodite računa o tome da po dimenzijama stanu u niske i uske pretince/mrežice za prtljagu iznad sjedala, odnosno, da će vam umanjiti ionako ograničen prostor za noge ukoliko ih stavite ispod sjedala ispred vas.

Automobilom možete prevoziti kofere ili putne torbe bilo koje vrste, a jedino ograničenje je veličina prtljažnika. Višak prtljage rasporedite po kabini (po slobodnim sjedalima ili ispod nogu suvozača), ili koristite dodatna spremišta ili kutije za prtljagu koje se postavljaju na krovove automobila. Pritom pripazite na razmještaj prtljage pa lomljive stvari stavite na vrh, te ih uglavite i učvrstite.

Zrakoplovne kompanije imaju strogu regulativu prijevoza pa pri pakiranju prtljage pazite na propise kompanije kojom letite kako bi vaša ručna prtljaga odgovarala dozvoljenim dimenzijama i težini jer ju inače nećete smjeti unijeti u putničku kabinu. Nadalje, opće je poznato da prijevoz zrakoplovom može biti opasan po prtljagu koju checkirate, ne samo zbog mogućnosti njenog gubitka, već i zbog grubog rukovanja prtljagom kod utovara i istovara iz zrakoplova ili prilikom sigurnosnih provjera. Iako u pravilu, svoje stvari možete spakirati u kofere i torbe bilo koje vrste, pokazalo se da su koferi tvrdih i polu-tvrdih stranica najotporniji na udarce i oštećenja pa su zato najzahvalniji i preporučljivi za putovanje zrakoplovom, no može vam se dogoditi da čak i takav kofer pukne, ili da ga, bez obzira na male dimenzije, ne smijete unijeti u kabinu zrakoplova kao ručnu prtljagu. Također se pokazalo i da ruksaci često ostaju iščupanih naramenica.

Za putovanje vlakom dobro će vam doći koferi i torbe sa kotačićima i veliki ruksaci, obzirom da svoju prtljagu sami morate nositi / voziti po željezničkom kolodvoru (upotrijebite kolica ako su na raspolaganju), te unositi na vlak i iznositi iz vlaka, podizati i spuštati. Prtljagu dobro zatvorite, zaključajte i osigurajte kako biste spriječili otuđenje stvari iz prtljage. Bilo bi dobro da vaš ruksak ili putna torba imaju što manje vanjskih pretinaca, kako ne bi zapinjali za konstrukciju stalaka ili pretinaca za prtljagu ili pak za prtljagu suputnika, te kako biste umanjili mogućnost oštećenja putne torbe i krađe stvari iz prtljage.

Idete li na put brodom, stvari možete spakirati u bilo koju putnu torbu ili kofer s kotačićima ili u veliki ruksak jer će vam tako biti lakše prtljagu voziti i nositi po platformama i stepenicama. Svakako svoju prtljagu vidljivo obilježite i osigurajte ju od krađe.

Odredište

Unaprijed saznajte kakvi su uvjeti na odredištu jer je u zemlje koje imaju npr. ceste pune rupa i neravnina, u divljinu ili na brdovit teren, najbolje nositi ruksak na leđima (jer kotačići upadaju u rupe, zapinju za neravnine i mogu puknuti). Putujete li u zemlju u kojoj očekujete vremenske nepogode poput obilnih kiša, ponesite putnu torbu ili kofer od vodonepropusnog materijala ili ruksak od kiše zaštitite vodonepropusnom najlonskom vrećom.

Osobne preferencije

Putne torbe stvar su osobnog izbora prema osobnim preferencijama koje se razlikuju od osobe do osobe. Tako svatko može odabrati i kupiti torbu one boje, oblika, materijala i dizajna koji mu se najviše sviđa. No, izbor torbe može ovisiti i o boji i stilu vaše ostale prtljage. Nadalje, vaša prtljaga vanjskom svijetu odašilje sliku o vama, pa, želite li se predstaviti kao ozbiljan, poslovni čovjek na put ponesite kofer na kotačiće i vreću za odijela s vješalicom. Veliki ruksak tipa back pack odaje avanturistički duh ili mlađu dob putnika, dok velike putne torbe koje se nose preko ramena otkrivaju sportaša.

Puturist.com