Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Obitelj

Kako organizirati bebinu rutinu, osobito kad su blizanci u pitanju, otkriva nam mama četvorice sinova

Dolaskom prinove život se okreće naglavačke za sve članove obitelji, osobito kada planirate jednu, a stignu dvije bebe, a malo stariji braco tek je naučio hodati.

Dolaskom prinove život se okreće naglavačke za sve članove obitelji, osobito kada planirate jednu, a stignu dvije bebe, a malo stariji braco tek je naučio hodati. Onaj, pak, najstariji odjednom je bogatiji za još dva brata i gužva je u kući gdje god se okrene.

Da bi bilo još „zabavnije“, krčkoj obitelj o kojoj pišemo, blizanci su se rodili u koroni pa nisu mogli računati na pomoć baka i djedova, a lockdown je dodatno otežao situaciju – škola na daljinu, vrtić ne postoji, bebe traže svoje i svi su zajedno doma po cijele dane.

Kad su se blizanci rodili bilo je vrijeme korone. Uza sve obaveze i brige, preboljeli smo i mi tu nesretnu koronu. Te zime kad su Filip i Matija imali godinu dana, svi smo se izredali. Bilo je baš jako teško. Pogotovo jer tada nismo mogli ni na koga računati zbog straha da se ne zarazimo. Sjećam se da su nam se te zime zaredale korona, vodene kozice i gripa. Bilo je u najmanju ruku – izazovno. Često sam se osjećala kao da ću iskočiti iz svoje kože. Od umora valjda“, iskreno nam govori Jelena (42), mama 11-godišnjeg Nikole, šestogodišnjeg Noe te blizanaca Matije i Filipa kojima su tri i pol godine.

Jedan od najvećih izazova kod dolaska prinove u obitelj je uspostavljanje bebine rutine. Kako ju stvoriti?

„Prvih nekoliko mjeseci rutine nema. Koliko god se trudila, od prvog pa do četvrtog djeteta, što ranije uspostaviti nekakvu dnevnu i noćnu rutinu, nije mi to uspjelo do otprilike četvrtog mjeseca bebinog života. Dijete se, kao i roditelji, privikava na novu situaciju i nove uvjete izvan majčinog trbuh. Sve mu je novo – zvukovi, mirisi, dodiri i način hranjenja. Sve to otežava međusobnu prilagodbu između majke i djeteta u samom početku“, kaže nam Jelena.

Koliko ti je prethodno iskustvo pomoglo kada su došli blizanci?

Nakon prvo dvoje djece mislila sam da će s trećim biti lakše, što bi vjerojatno i bilo, barem što se tiče smirenosti i lakšeg privikavanja na novonastalu situaciju. Međutim, treće dijete bilo je ujedno i četvrto jer su nam stigli blizanci. Znači, šok! Opet kao da sam na početku.

Suprugove i moje prve reakcije bile su iznenađenje i strah, a mene je, moram priznati uhvatila i panika. Pitala sam se što, kako i koliko s njih dvoje u isto vrijeme, uz još jednog dječaka od 2,5 godine i jednog od osam? Moj način privikavanja na novonastale uvjete bio je čitanje, zapisivanje i razgovor s roditeljima blizanaca koji su prije nas sve to prošli.

Blizanci su specifični kod puno toga pa tako i kod kilaže odmah po rođenju. Naši dečki rodili su se u 36. tjednu na carski rez, što nije neobično za blizance. Kod njih se pred kraj trudnoće desio tzv. transfuzijski sindrom kod kojeg jedan blizanac dobiva više krvi i hranjivih tvari pa je samim time i teži po rođenju.

Kod nas je bilo tako da je jedan imao 2800 g, a manji 1600 g tako da je razlika bila velika. Manji blizanac zadržan je u bolnici, ali nakon deset dana i on je otpušten kući. E tu je krenula avantura.

„Svakom njegov blizanac“

„Bio je pravi izazov (i još uvijek je) uskladiti potrebe svih četvorice dječaka različite dobi.

Svakako mi je puno pomogla pomoć supruga i ostalih članova bliže obitelji. Od samog početka pokušavali smo uspostaviti nekakav red hranjenja, prematanja i spavanja kako bi blizance uskladili.

Noćna hranjenja i buđenja podijelili smo suprug i ja (svaki sa svojim blizancem) tako da smo ravnopravno dijelili nesanicu i umor (kojih se još jako živo sjećam).

Tijekom dana pomagale bi mi mama i svekrva, a često i najstariji sin. U početku smo sve, ali baš sve pojedinosti oko hranjenja i spavanja zapisivali kako ne bismo propustili neku sitnicu.
Jako je važno da bebe kontinuirano dobivaju na težini i zato smo svaki mililitar mlijeka pomno zapisivali u blok koji još uvijek čuvam. Slatke uspomene!

Od početka smo se podijelili oko zadataka i shvatili da to najbolje funkcionira. Naravno, bilo je dana da ništa nije funkcioniralo, ali s djecom je sve normalno. Očekuj neočekivano. Tako je i bilo…Taman kad se navikneš na jedan ritam, bebe uđu u novu fazu i kao da moraš ponovno sve ispočetka“, kaže Jelena.

Faza – riječ koja ima posebno mjesto u roditeljskom rječniku

„Faza. Riječ koju i volim i ne volim kad su u pitanju djeca. Dobro je što su faze uglavnom kratke i brzo se izmjenjuju, ali zato svaka nova ‘faza’ sa sobom nosi novo učenje i privikavanje kako roditelja, tako i djece“, primjećuje.

Koliko je rutina bitna za djecu, ali i mamu?

„U svakom slučaju, uspostavljanje rutine jako je važno jer djeca, a pogotovo bebe, vole rutinu. To sam shvatila još s prvim djetetom. Jednom kad beba uhvati ritam, dnevnu i noćnu rutinu, sve postaje lakše. Smatram da rutina unosi mir u odnos između roditelja i bebe. Svi mi volimo osjećaj poznatog okruženja i već isprobanog rasporeda. Tako je i s malim bebama.

Kad je beba sita i naspavana, lakše je planirati ostale dnevne aktivnosti.

Naša rutina dok su blizanci bili maleni obavezno je uključivala dvije dnevne šetnje. Izlazak na svježi zrak njima je jako odgovarao, a i meni. Tako sam sačuvala psihički mir. Izlazili smo po svakakvim vremenskim uvjetima. Kiša, vjetar, niske temperature – sve samo da održimo rutinu. Mislim da se sve može naučiti. Potrebno je puno truda, malo sna (jer je to tako s bebama), ali najviše od svega –  ljubavi“, završava Jelena.

Teška vremena također su samo faza, a kad prođu, ponosni smo na sebe što smo ih prevladali, jači i bogatiji za iskustvo. Štoviše, čak i zaboravimo da je bilo teško. To nam je potvrdila i Jelena kada smo je upitali kako joj je bilo u lockdownu, s obzirom na globalnu zdravstvenu prijetnju, punu kuću i malenu djecu. „Ajme, skroz sam zaboravila na to!“, rekla nam je prije, no što se prisjetila vodenih kozica, gripe, korone i osjećaja da bi mogla iskočiti iz vlastite kože.

Ne propustite

Zanimljivosti

Ovaj novi crtić donosi uzbudljive avanture simpatičnog mačka koji će zasigurno osvojiti srca svih generacija.

Putovanja

Ako tražite najbolju vodenu zabavu na kontinentu, onda definitivno trebate posjetiti Terme Laško.

Obitelj

Putovanja s djecom uvijek su zastrašujuća, bez obzira idete li na svoje prvo putovanje s djetetom ili peto.

Trudnoća

Vježbanje u trudnoći može donijeti mnoge zdravstvene koristi za trudnice i njihove bebe.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.