Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

Kako poraziti negativne emocije?

7 koraka do uravnoteženih osjećaja u životu.

Često nam se čini da negativno razmišljanje i negativne emocije prevladavaju nad pozitivnima. Želimo izbaciti iz života sve ono što nam uzrokuje osjećaj tuge i bespomoćnosti prema samima sebi i drugima. Iako su sve emocije, pozitivne kao i negativne, potpuno prirodne, važno je kako, u kojoj mjeri i koliko dugo one utječu na naš život. Donosimo sedam koraka uz pomoć kojih ćete savladati negativno i dopustiti povratak onom pozitivnom u svoj život.

1. Razumjeti svoje emocije

Potiskujemo li negativne emocije i ignoriramo ih, događa nam se da one isplivaju u drugačijem obliku. Negativne emocije ne moraju uvijek biti loše, stoga moramo otkriti što nam one govore. Iako se smatra da su strah, ljutnja, tuga, ljubomora i mržnja nepoželjni osjećaji, oni nam zapravo mogu pomoći da donesemo neke odluke i upozoravaju nas da nešto u našem životu nije u ravnoteži.

2. Promijeniti što je moguće sada

Kada shvatite što i zašto vam stvara negativne emocije, imate mogućnost utjecati na njihove pokretače. Možete li nešto promijeniti u ovom trenutku kako biste unijeli neku pozitivnu promjenu u svoj život, učinite to. Konkretna akcija može nas pokrenuti da se maknemo od trenutnog stanja uma u kojem se osjećamo bespomoćno.

3. Ne razmišljati stalno o prošlosti

Prošlost ne možemo promijeniti, ali nije jednostavno zaboraviti je. Sjećajte se samo dobrih stvari iz prošlosti i zapamtite da ćete opet doživjeti pozitivne osjećaje. Neprestano razmišljanje o negativnim stranama prošlosti ne dopušta nam da živimo u sadašnjem trenutku.

4. Prihvatiti promjene

Kada se naglo dogode negativni događaji, potrebno je prijeći nekoliko faza prije nego se vratimo u prijašnje stanje uma. Pri tome je važno znati prihvatiti promjenu i novonastalu situaciju.

5. Izbjegavati negativne ljude i situacije

Okolina u kojoj živimo ima velik utjecaj na naše razmišljanje, a i osjećaje. Provodite li puno vremena u nezdravoj atmosferi, primjerice u komunikaciji i sukobima s teškim ljudima, teže je kontrolirati i usmjeriti svoje emocije u pravom smjeru. Ako je moguće, udaljite se od ljudi koji vas ponižavaju i obeshrabruju.

6. Pronaći potporu

Ponekad se nalazimo u situaciji kada na nas negativno utječe osoba koja nam je jako bliska. Želite li uvesti pozitivne promjene u svoj život, okružite se ljudima koji vam daju podršku i potiču vaše samopouzdanje.

7. Fokusirati se na pozitivno

Puno puta nam se događa da se udaljimo od vlastitih snova i ciljeva, što uzrokuje negativne emocije. Fokusiranje na najmanje stvari koje su pozitivne, možda se čini nevažno, ali i to je bolje nego opterećenost samo negativnom stranom. Način razmišljanja je važan. U svojoj glavi jednostavno promijenite negativna razmišljanja u pozitivna, primjerice, umjesto poraza zamišljajte uspjeh.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Drama Queen

Imate li i vi nekoga koga nikada nećete moći zaboraviti i pomalo se bojite reći to na glas?

Seks

Izgled, težina, spretnost... puno je toga što se partneru mota po glavi.

Suncokreti na oblacima

Budim se, ne ustaje mi se. Ležim u krevetu i razmišljam. Danas mi je rođendan.

Suncokreti na oblacima

Zašto se i dalje baviti bivšim partnerima koji ih više gotovo niti ne doživljavaju, osim u segmentima u kojim moraju, tipa, zajednička djeca?

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.