Kako pušenje utječe na kožu? A znate koliko se volimo “boriti” protiv bora…

Dobro su poznati štetni učinci pušenja na zdravlje. Pušenje, odnosno duhanski dim može pospješiti bolesti brojnih organa. Znanstvena istraživanja dokazuju negativan utjecaj pušenja na srce i krvožilni sustav, pluća, kožu, reporoduktivno zdravlje, ulkusnu bolest…

Duhanski dim štetno utječe i na nepušače koji borave u zadimljenom prostoru i udišu duhanski dim, odnosno izloženi su tzv. pasivnom pušenju. Smatra se da pasivno pušenje u dječjoj dobi ima 4x štetniji učinak nego u dobi tinejdžera.

Štetan utjecaj pušenja na kožu posljedica je djeovanja na:

  • mikrocirkulaciju-grč malih krvnih žila, čime se smanjuje dotok kisika u tkiva,
  • imunološka zbivanja: nikotin utječe na brojne imunološke procese u organizmu
  • bazalni metabolizam: nikotin ubrzava bazalni metabolizam

Razvoj kožnih promjena

S druge strane pušenje je jedan od vodećih uzročnih faktora smrtnosti u svijetu i povezano je s gotovo svim vrstama karcinoma te s plućnim i kardiovaskularnim bolestima. No, ono što vas možda ipak ponuka da zauvijek bacite cigarete je utjecaj pušenja i na razvoj kožnih promjena. A znate koliko se volimo “boriti” protiv bora, aknica i tko zna čega sve…

Pušenje je, a to je i dokazano, jedan od brojnih uzročnika prijevremenog starenja lica pogotovo kod bijelaca. Pušenjem izazvana kontrakcija krvnih žila na periferiji uzrokuje kronično smanjenje prokrvljenosti kože što vodi prijevremenom starenju kože. Poznata je i pušačka elastoza, promjena direktno povezana s pušenjem.

U mnogim je studijama potvrđeno da pušenje usporava cijeljenje rana. Nikotin povećava razinu vazopresina, snažnog vazokonstriktora, što ima negativan učinak na cijeljenje rana, pogotovo na postoperativno prihvaćanje transplantata. To je svakako jedan od razloga zašto je strogo zabranjeno pušenje prije bilo kakvog operativnog zahvata i neko vrijeme nakon.

Postoji jaka, ali nejasna povezanost između pušenja i nekih široj javnosti manje poznatih bolesti kao što su hidradenitis supurativa, palmoplantarna pustuloza, ali i psorijaza. Misli se da je uzrok tome promjena neutrofilne funkcije, mehanizam njihove povezanosti nije do kraja razjašnjen.

novogodišnje odluke

Ah, rizici i rizici…

U nekoliko studija provedenih među pušačima dokazan je povećan rizik za razvoj spinocelularnog karcinoma kože, što se povezuje s imunosupresivnim učincima pušenja. Također postoji povezanost i između pušenja i bazocelularnih karcinoma većih od 1 cm. Pušenje predstavlja faktor rizika za razvoj karcinoma usne, ali i drugih lezija u usnoj šupljini kao što su leukoplakia, nikotinska leukokeratoza tvrdog nepca i jezika te ulcerativni gingivitis. Žute i smeđe mrlje na prstima i noktima i slične diskoloracije na vrhovima brkova vide se kod okorjelih pušača.

Ipak valja napomenuti da pušenje ima i nekih pozitivnih učinaka pa se u literaturi navodi da je kod pušača smanjena incidencija pojavljivanja nekih bolesti kao što su herpes labialis, vulvarni lichen sclerosus, acne, rozacea, dermatitis herpetiformis, stomatitis aphtosa.

Učinci pušenja na kožu primarno su kozmetičke naravi, ali neki od njih imaju potencijal za razvoj bolesti i narušavaju kvalitetu života pojedinca. Ta saznanja mogu biti značajno oružje u edukaciji i motivaciji za odvikavanje od pušenja.