Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Divine Energy

Kako rashladiti tijelo?

Vježbe disanja koje rashlađuju organizam.

Velike vrućine donose i puno promjena u našem organizmu, koje ne uključuju samo vanjske promjene kao što je obilato znojenje, crvenilo i užarenost, nego naš organizam trpi i unutarnje promjene koje se odnose na rad naših unutarnjih organa.

Nastojeći održati optimalan rad organizma, naše tijelo šalje dodatne količine krvi vitalnim organima kako bi mogli nastaviti normalno funkcionirati i u uvjetima povećanih temperatura. Isto tako, naša koža također dobiva dodatnu količinu krvi kako bi se pokušala ohladiti. Radi tog preusmjeravanja krvotoka, mnogo manje količine krvi odlazi na probavu jer ona u takvim situacijama predstavlja manji prioritet. Ovo je razlog zbog kojeg nam se prilikom vrućina smanji apetit ili osjećamo mučninu ako se prejedemo.

Sve ove činjenice uvelike utječu na naše raspoloženje pa tako i funkcioniranje u svakodnevnom životu. Kao i svi ostali organi, naš mozak se također pregrijava pa tako može doći do znatnog pada koncentracije, dezorijentiranosti, konfuznosti itd.

Jedan od praktičnijih načina rashlađivanja tijela vjerovali ili ne, bazira se na kisiku.

Važnost kisika

Jedan od osnovnih razloga zbog kojeg se osjećamo iscrpljeno prilikom velikih vrućina, kao i općenito u svakodnevnom životu, je nedostatak vode i kisika. Kisik je osnovna čovjekova hrana. Bez hrane i vode možemo izdržati nekoliko dana, dok bez kisika možemo tek nekoliko minuta. Jer život i disanje su usko povezani.

Naše tijelo sastoji se od stanica koje za optimalan rad trebaju određenu količinu kisika. Kisik sam po sebi sadrži pozitivnu energiju koja djeluje energizirajuće na cijeli naš fizički i psihički sustav. Nedostatak kisika u organizmu uzrokovat će da se naše stanice u tijelu počinju gušiti, a um postane depresivan i letargičan. Mozak je organ koji treba tri puta više kisika od ostalih organa, pa ga crpi iz ostalih organa ako ne dobije potrebnu količinu kisika. Svjesno disanje je zapravo najbrži i najlakši način dobivanja energije.

Kako kisikom rashladiti tijelo?

Jogiji su stoga još u drevnim vremenima osmislili pranajame, odnosno različite sustave vježbi disanja, kako bi se ljudi riješili fizičkih i psihičkih tegoba te aktivirali vlastiti mentalni potencijal. U današnje vrijeme, moderna znanost je došla do zaključka kako ove vježbe uistinu na prirodan način oslobađaju velike količine stresa i toksina iz organizma te da njihovim redovitim prakticiranjem dolazi do optimalnog funkcioniranja endokrinog, živčanog i probavnog sustava.

Posebnu namjenu rashlađivanja tijela imaju vježbe Sitali i Sitkali koje ćemo u ovom članku podrobnije opisati. Navedene vježbe, osim što rashlađuju krv, također aktiviraju parasimpatički sustav, uklanjaju loš zadah, umor i visoki krvni tlak te osiguravaju tijelu dostatnu količinu vlage. Pomažu kod ″valunga″ tijekom menopauze, a najviše se preporučuju kada treba poboljšati koncentraciju, kada smo napeti ili ljuti i naravno, prilikom velikih vrućina. Za razliku od ostalih pranajama kod kojih udišemo na nos, ove dvije vježbe koriste disanje na usta, odnosno udah je na usta, a izdah je na nos.

Uobičajeno je da organi koji se nalaze u nosu i na putu prema našim plućima osiguravaju da zrak koji smo udahnuli dođe zagrijan i filtriran. I dok je disanje na nos automatska radnja, ona se preporučuje i na primjer kod trčanja ili prilikom težih fizičkih aktivnosti, kada smo skloniji krenuti disati na usta kako bismo došli do većeg dotoka kisika.
U navedenim vježbama Sitkali i Sitkari disanje je upravo obrnuto. Iako je prilikom disanja na usta zrak koji smo udahnuli hladan i nepročišćen, tehnika i način izvođenja kod ovih vježbi osigurava da ne dođe do štetnih posljedica.

Sitali

U prijevodu sa sanskrta, Sitali znači hladan i opuštajući.

IZVOĐENJE

Sjednite u udoban položaj. Ako vam je teško zauzeti neki od jogijskih položaja (Lotos ili Polulotos), uvijek možete sjesti na stolicu ili u položaj dijamanta (klečeći položaj). Bitno je da vam je prilikom vježbanja kralježnica uspravna, ali i opuštena. Dakle, morate sjesti tako da kralježnica trpi najmanje opterećenje.

Zatvorite oči, opustite se i obratite pažnju na vlastito disanje.

Isplazite jezik i namjestite ga kao cijev u obliku slova U. Vjerojatno se sjećate da ste se kao djeca hvalili pred prijateljima kada ste mogli jezik staviti u ovaj položaj. Zrak koji udišete trebao bi prolaziti upravo kroz ovaj prolaz.
Udahnite znači na usta, polako i duboko, osjetite kako vam se pune stomak i pluća.

Na kraju udaha, zatvorite usta i zadržite dah nekoliko sekundi, tek toliko da ne dođe do naprezanja.

Izdahnite kroz nos i opustite se. Dišite prirodno.

Ponovite vježbu 3 do 9 puta

Osim što rashlađuje tijelo, ova vježba smanjuje emocionalne i mentalne napetosti. Opušta mišiće, kontrolira glad i žeđ te daje osjećaj unutarnjeg zadovoljstva. Pomaže kod visokog krvnog tlaka, kiselosti organizma, a može pomoći i prilikom nesanice.

Osobe kojima je teško izvesti radnju s jezikom kao u prethodnoj vježbi, mogu koristiti sljedeću vježbu Sitkari. Koristi dobivene sljedećom vježbom iste su kao i kod prethodne, s dodatkom da ova sljedeća vježba još povoljno utječe na zube i desni.

Sitkari

IZVOĐENJE

Sjednite udobno, zatvorite oči i opustite se.

Spojite gornje i donje zube bez pretjeranog pritiskanja i otvorite usta. (Namještanje usta u blagi osmijeh svakako će doprinijeti i vašem boljem raspoloženju).

Udahnite polako na usta i kroz zube i ispunite stomak i pluća.

Na kraju udaha, zatvorite usta, zadržite dah nekoliko sekundi, bez suvišnog naprezanja.

Izdahnite kroz nos i opustite se. Dišite prirodno.

Ponovite vježbu 3 do 9 puta.

Smatra se da ova vježba gradi unutarnju snagu i vitalnost te da onaj koji ovlada njome postaje potpuno pročišćen.
Kod navedenih vježbi, upravo ovakvi specifični položaji jezika, usta i zubi omogućavaju da zrak koji udišemo bude rashlađen, ali u isto vrijeme pročišćen i filtriran. Udišući na ovakav način zrak se na neki način komprimira, uklanjajući moguće nečistoće koje unosimo prilikom standardnog i nepravilnog disanja na usta. Redovitim prakticiranjem ovih vježbi, otklonit ćete mnoge fizičke i mentalne tegobe, a sparne ljetne dane učiniti znatno svježijima i ugodnijima.

Autor: Goran Mizdrak i Divine Energy Park, organizacija za razvoj svijesti zdravlja, prirode i mira, www.dep.life, E [email protected]

Više

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.