Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Horoskop

Kako sam zavoljela Sve svete

Amnestija radi trudnoće i male djece učinili su da sam se iskreno poveselila posjetu Mirogoju.

Čovjek bez prošlosti nema ni budućnosti ili kako već mudrost ide… Tradicija je važan sastojak odgoja, pa s djecom dođe i vrijeme kada je se moramo prisjećati Kako smo je malo zapustili.

Prije djece nisam previše marila niti voljela blagdan Svih svetih. Dan je to kada se obitelji druže na svježem zraku, samo umjesto piknika na dekici i frizbija, rekviziti su cvijeće i svijeće. Kao svaka fina građanska obitelj, i moja se redovito, i po kiši i suncu, znala stati na začelje kolone na Jelačić placu hvaleći besprijekornu ZET-ovu organizaciju. Tata, mama i ja u nešto svečanijem izdanju, naoružani već spomenutim potrebštinama pridružili bi se milijunima sugrađana u spomen na svoje mrtve.

Uobičajeni komentari nastavljali su se i već ustaljenim stazama od groba do groba kojima sam tumarala blago mamurna od noćašnjeg Halloween izlaska sljedeći zvijezdu vodilju finog blagdanskog ručka. No, nekoliko posljednjih godina scenarij se izmjenio. Amnestija radi trudnoće, male djece i općenito novonastalih okolnosti, dovela je do toga da sam se ove godine uistinu poveselila posjetu Mirogoju.

Razradili smo vrlo opsežan plan čuvanja djeca i uspomena na pretke koji je ukljčivao smjenski rad tako da smo muž i ja dobili popodnevnu šihtu na groblju. Sinulo mi je da je to prilika da se napokon na miru prošećem s mužem, da razgovaramo dok se u predvečerje otkriva sva romatika milijuna zapaljenih svjećica i uistinu sam se razveselila tom izletu u prošlost sve do samog vremena polaska.

Uz svo planiranje i maštanje, zaboravili smo pitati "budućnost" za mišljenje. Neizvjesna kakva jest, nije zaspala kad je trebala i cijeli se plan, na našu veiu žalost, prolongirao i na kraju morao odgoditi. Ipak, jednom kad su probudile kasno navečer, iskoristili smo ponuđenu uslugu čuvanja djece, uskočili u svoje nešto svečanije izdanje i izašli. Prošetali smo, popili piće i razgovarali…

…o sadašnjosti, budućnosti, planovima nastojeći i dalje očuvati tradiciju i dati danu ton zajedništva zapalivši svijeću za pokojne kod kuće.

Ipak, bitna je srž u srcu tradicije, običaja koji se prilagođavanju novim okolnostima i budućim vremenima.

Dvojceki.com

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Putovanja

Od 1300. godine Galižana je u posjedu akvilejskih patrijarha koji su u to vrijeme bili istarski knezovi.

Kultura

U božićno vrijeme svake godine svijetom šetaju sveci, mudraci, djedovi i vilenjaci koji pronalaze i darivaju dobru djecu, ali tu su i zli likovi...

Događanja

Čak sam naišla i na jedno istraživanje koje kaže da otprilike 60 posto žena iz SAD-a i otprilike 50 posto žena iz Europe tvrdi...

Video box 2

Od uskršnjih dekoracija, tu su jaja i zec, uzeti kao simboli iz blagdana Eostre i postali su dio kršćanske proslave Uskrsa.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.