Budi fit

Kako se najbrže vratiti u formu?

Ljeto je pred vratima, a vi i dalje niste počeli pripremati tijelo za plažu iako želite savršeno izgledati? Niste jedini, ali zaista je vrijeme da krenete.

Ljeto je pred vratima, a vi i dalje niste počeli pripremati tijelo za plažu iako želite savršeno izgledati? Niste jedini, ali zaista je vrijeme da krenete. Svi se borimo s viškom kilograma, što nakupljenih od stresa, hormona ili ste se jednostavno zapustili. Stoga, drago nam je da vam možemo predstaviti novu seriju edukativnih članaka vezanih za prehranu i tjelovježbu u kojoj će Mario Valentić, kineziolog i promotor zdravog načina života, podijeliti svoje znanje i olakšati nam svima vođenje (ili pokušaj vođenja ) zdravog načina života.

Za početak nam je objasnio što znači „magična pilula za gubljenje masti“ i zašto bi se svi trebali toga pridržavati. Ona se sastoji od četiri dijela: prehrane, kardia, treninga i strpljenja.

Što znači kalorijski deficit?

Kalorijski deficit znači dnevno potrošiti više kalorija nego što ih unesete u tijelo. To možemo na dva načina – prvi je da unosimo manje hrane, a povećavamo trening gdje se dohvaćamo ove druge i treće kategorije, ali, poželjno je uvijek i jedno i drugo (i smanjiti kalorije i pojačati treninge).

Kako Mario dalje objašnjava, bitno je da kalorije dolaze iz pravilne i kvalitetne prehrane što znači puno povrća, brokula, mahunarki, a što se tiče cjelovitih žitarica ističe da u njima ne treba pretjerivati. Također, kao i uvijek upozorava kako šećere, alkohol, slatkiše treba zaista umjereno unositi. „Onaj tko želi bolje rezultate morat će biti jako discipliniran, a tko želi laganiji ritam onda si ponekad može priuštiti pokoju čašicu alkohola, ali znamo da se svakim odmakom od puta taj rezultat smanjuje“, kaže.

Ne smijete zaboraviti niti na unos vode i masti te ističe kako kalorijski deficit ne znači dijeta i gladovanje jer onda nema rezultata nego unos kvalitetne hrane, pojačati bjelančevine, ribu, mahunarke, piletinu, puretine, jaja, dobre masti (maslinovo ulje, omege, orahe, suncokretove i bučine sjemenke).

Mario Valentić

S obzirom na to da u tijelo trebate unositi veću količinu tekućine, a ujutro svakako preporučujemo toplu vodu s limunom, tijekom dana se možete zasladiti zdravim napitkom Ananas Fizzy. Ako volite okus ananasa, s ovim šumećim napitkom nećete pogriješiti jer osim izuzetnog okusa, pomaže u mršavljenju i održavanju tjelesne težine, a sastoji se od bromelina, l-carnitina koji pospješuje fizičke performanse i vitamina C.

Kako se pravilno hraniti?

Uz pravilnu prehranu valja se posvetiti i kvalitetnoj fizičkoj aktivnosti. „Kardio označuje cikličke monostrukturalne aktivnosti: hodanje pod broj jedan jer smatram da je to najjednostavnija i najdostupnija aktivnost. Trebalo bi i što više žustro hodati. Zatim planinarenje, rolanje, vožnja bicikla, plivanje, veslanje, sve aktivnosti koje vam padnu na pamet, ali po mogućnosti da se one provode u prirodi dva do tri puta tjedno recimo sat vremena“, priča Mario.

Pod trening se misli na trening jakosti ili snage odnosno trening s vanjskim opterećenjem ističe i priča kako on može biti s težinom vlastitog tijela ili pod opterećenjem, s utezima. Naravno, treba se savjetovati sa stručnom osobom koja će ukazati i voditi brigu da se te vježbe izvode potpuno pravilno i ispravno.

Na kraju, jednako važno je i strpljenje jer rezultat ne dolazi preko noći. Treba biti uporan, raditi kontinuirano, posvetiti se novim ciljevima i težiti dugoročnim rezultatima.

Ne propustite

Drama Queen

Tada sam mislila kako me cijeli svijet gleda i vrišti da sam kurvetina. A što ćeš, neugodnjak!

Budi fit

Kada bi postojala tableta koja bi imala isti učinak kao i tjelovježba, biste li je uzimali ili biste ipak odradili svoju dnevnu dozu rekreacije?...

Gastronomija

Ako ste ljubitelj biljne prehrane, a načela veganstva imate u malom prstu, sljedeći recept oduševit će sva vaša čula.

Suncokreti na oblacima

Tješiš se onom poznatom - godine samo broj i kako nisu važne. Važan je duh i glava...

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version