Kako se prestati svađati u vezi?

Zdrava ljubavna veza trebala bi nam pružati osjećaj sreće, zadovoljstva i uspjeha, a put do toga često nije lagan i zahtijeva trud oboje partnera. Svađe, neslaganja i konflikti normalna su pojava u svakoj vezi, ali veza može uspjeti samo uz održavanje komunikacije, kompromisa i međusobnog povjerenja. Mnogima je upravo seks pomirenja jedan od najdražih tipova intimnosti u ozbiljnoj vezi i iako je takav seks nešto strastveniji, to ne znači da je dobro izazivati svađu kako biste uživali u takvoj strasti s partnerom.

Jedan od najvažnijih aspekata koji održava uspješnu vezu zasigurno je komunikacija. Mnogi parovi s vremenom počinju sve više zamjerati jedno drugome, prigovarati, kritizirati, a nijedna od tih navika neće poboljšati vezu. Tretiranje šutnjom još je gora opcija od otvorene svađe, jer tako dolazi do potpunog udaljavanja od partnera. Kako se prestati svađati s partnerom?

Najprije slušajte, reagirajte kasnije

Slušanje je jedna od najvažnijih karakteristika dobre komunikacije. Saslušajte partnera i dopustite mu da kaže sve što želi, bez prekidanja. U afektu se može dogoditi da kažete ono što ne mislite, stoga je bolje najprije slušati, a reagirati tek nakon što druga strana završi.

Prespavajte ljutnju

Neki psiholozi i parovi tvrde da je najbolje zaboraviti izreku Nikad ne idite u krevet ljuti. Terapeuti za veze smatraju da je najbolja opcija prespavati ljutnju. Na taj način moguće je razbistriti misli, odmoriti se i pripremiti za razgovor idući dan. Čak i tijekom svađe, preporučljivo je napraviti kratku pauzu od 30 sekundi kako biste se smirili.

Nemojte kritizirati

Izbjegavajte kritiku i sarkazam, a ako vam nešto smeta, umjesto napada, objasnite zašto ste povrijeđeni i ljuti. Poštujte partnera i nemojte ga vrijeđati.

Parovi često pokvare argumentirani razgovor korištenjem riječi "Ali". Primjerice, potvrđujete da razumijete partnerov stav ili razlog zašto nešto radi na određen način, a dodavanjem riječi "Ali", ponovno naglašavate da ste ipak vi u pravu.

Znajte kada treba reći "Oprosti"

Nemojte se ispričavati prije nego što definirate uzroke ljutnje i povrijeđenosti, jer će zvučati kao da govorite isprazne riječi. Vaša isprika će imati smisla tek kad je jasno na što se odnosi. Progutajte ponos i pokažite da vam je doista žao.

Povežite se dodirima

Kada dođete do točke u kojoj ne vidite izlaz, pokažite si neki znak pažnje i ljubavi, zagrlite se ili poljubite. Povezivanje kroz dodire iznimno je važno za razvoj veze.