Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Budi fit

Kako se pripremiti za trčanje?

Navedenim vježbama, koje ne traju više od 10 minuta, vaše trčanje će zasigurno biti ekonomičnije i efikasnije zato što ćete naprosto „probuditi“ mišiće koje vaše tijelo pokreću te direktno time imati višestruke dobrobiti.

Konačno su stigli pravi lijepi proljetni dani koji nas jednostavno mame na svježi zrak. Ovo je idealna prilika da pokrenemo vlastito tijelo, ističu stručnjaci projekta Aktivna Hrvatska koji kreće na proljetno – ljetnu turneju diljem Hrvatske.

S obzirom na to da se bliže topli mjeseci sve više i više koristimo trčanje ili brzo hodanje (baš kao i naša redakcija) kao oblik tjelovježbe pomoću kojeg želimo iskoristiti niz dobrobiti koje nam ono pruža. Trčanje je vrlo popularno jer je zasigurno jedan od najboljih alata kojima možemo utjecati na smanjenje potkožnog masnog tkiva, ali i na naš zdravstveni status. Međutim, benefiti trčanja kao prirodnog oblika kretanja su zasigurno višestruki, a ne isključivo estetski.

„Trčanjem potencijalno možemo djelovati na mišićno-tetivni, kardiovaskularni te srčano-dišni sustav ako je točno programirano našim individualnim potrebama. Važno je prije korištenja trčanja u svrhu poboljšanja sposobnosti pod stručnim vodstvom napraviti detaljnu dijagnostiku trenutnog stanja organizma te na temelju njenih rezultata definirati intenzitete koji su točno određeni na temelju osobnih energetskih deficita!“ – ističe profesor Marin Dadić sa zagrebačkog Kineziološkog fakulteta.

Trčanja mogu biti intervalnog i kontinuiranog karaktera. Svakako preporučujemo intervalan način trčanja, dakle trčanja u kojima se kombinira interval trčanja i odmora zato što njime puno bolje možemo utjecati na navedene tjelesne sustave. Intervalan način trčanja odnosno kretanja je specifičan gotovo svima, od vrhunskih sportaša, preko rekreativaca pa sve do zdravstveno ugrožene populacije.

Istezanje s Anom Radišić

„Zadnjih nekoliko godina trčim i bavim se funkcionalnim treninzima koje kombiniram s treninzima snage. Neko vrijeme sam bila jako zagrijana za polumaraton, iza mene je sigurno desetak njih koje sam istrčala, no u zadnje vrijeme, to su manje dionice od 5 do 10 kilometara. Kada treniram vani, na Jarunu, trudim se trčati minimalno sat vremena!“ – otkriva Ana Radišić i dodaje: „Svakome bih preporučila da sluša svoje tijelo i radi kako mu paše. U svakom slučaju to je zdravlje tijela, duše i uma. Kako nam je za fizički dio sport bitan tako nam je svakako bitan i za psihički dio!“
VJEŽBA 1. Istezanje mišića stražnje strane natkoljenice

 U uporu na klupici gurajte petu stražnje noge prema podlozi  te osjetite istezanja u mišićima lista. vježbu ponovite 2 serije kroz 20 sekundi svaka noga.

 

VJEŽBA 2. Istezanje mišića kuka + pokretljivost torakalnog dijela kralješnice

U poziciji iskoraka istežite mišiće gornje prednje strane natkoljenice te se sa rukom otvarajte polukružno prema van.

U poziciji iskoraka pokušajte aktivirati mišić stražnjeg gluteusa te s rukom otvarati u stranu samo iz gornjeg dijela kralješnice. Vježbu ponovite 15 ponavljanja svaka strana kroz 2 serije.

VJEŽBA 3. Hodanje na prstima i petama

Podignite se visoko na prste te hodajte 10 metara naprijed pa natrag bez da peta propada prema podlozi. Isto tako, podignite prste prema gore te hodajte 10 metara naprijed pa natrag bez da prsti propadaju prema podlozi. Vježba služi za aktivaciju prednjih i stražnjih mišića potkoljenice

 

VJEŽBA 4. Spori nagazni korak

Postavite stopalo noge koja je savijena pod 90 stupnjeva na povišenje te što sporije drugu nogu priključite na klupicu. Prilikom priključivanja noge nemojte dozvoliti koljenu da odlazi prema unutra te da kukovi idu u stranu. Vježba služi za aktiviranje mišića gluteusa, ponovite je 5 puta svaka noga kroz 2 serije.

VJEŽBA 5. Nagazni korak        

Postavite nogu na klupicu te se sa suprotnom nogom podignite visoko prema gore. Prilikom izvedbe vježbe zadržite stabilnu i čvrstu poziciju tijela. Vježbu ponovite 8 ponavljanja svaka noga kroz 2 serije. Vježba služi za aktivaciju mišića donjeg segmenta tijela.

VJEŽBA 6. Jednonožni čučanj

Stražnju nogu postavite na povišenje te izvedite jednonožni čučanj. Prilikom izvedbe nemojte dozvoliti koljenu da prelazi prste stopala te obratite pozornost da koljeno ne odlazi prema unutra, ruke držite ispred tijela te stisnite šake čime ćete dodatno aktivirati mišiće lokomotornog sustava. Vježbu izvedite 8 ponavljanja svaka noga.

VJEŽBA 7. Jednonožni balans          

Stanite na jednu nogu te zadržite ravnotežnu poziciju, u navedenoj poziciji 10 puta pogledajte lijevo pa desno. Prilikom izvedbe vježbe stopalo zadržite čvrsto na podlozi te ne dozvolite koljenu da odlazi prema unutra. Vježba služi za aktivaciju mišića stopala i gležnja.

Više

Celebrity

O američkom snu, rodnom Šibeniku, odgoju djece i planovima za budućnost u ovotjednom podcastu Ane Radišić pričao je najpoznatiji hrvatski glumac s inozemnom karijerom...

Dobar posao

Kako iz strasti stvoriti uspješan posao i živjeti ono što voliš, na ovogodišnjem Weekend Media festivalu u sklopu panela „Ekonomija strasti“ pričali su influenceri...

Zanimljivosti

Upravo tim povodom, organiziran je specijalni event pod nazivom ''Keep Walking'' u čast najpopularnijeg šetača na svijetu.

Zanimljivosti

Zagrebački hotel Esplanade u četvrtak je na jedan dan postao novi dom Ane Radišić, odnosno njezinih „oblaka“.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.