Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
Zimski dani vrijeme su kada svi volimo pojesti dobru hranu na žlicu, a kako bi uživali u samo najboljim okusima tradicionalne kuhinje sarma je svakako pravi odabir.

Video box 1

Kako se radi najveća sarma

Zimski dani vrijeme su kada svi volimo pojesti dobru hranu na žlicu, a kako bi uživali u samo najboljim okusima tradicionalne kuhinje sarma je svakako pravi odabir.

Zimski dani vrijeme su kada svi volimo pojesti dobru hranu na žlicu, a kako bi uživali u samo najboljim okusima tradicionalne kuhinje sarma je svakako pravi odabir. Majstor kuhar Branko Ognjenović, za Volim meso portal otkrio je što je sve potrebno za pripremu “glavice sarme”. Ovako pripremljena, sigurno će potaknuti brojne komentare ljubitelja tradicionalne sarme, no okus joj nije promijenjen, samo je dobila zanimljiviji izgled.

Kako bi na stol poslužili najfiniju sarmu u zaista drugačijem obliku, osim kiselog kupusa, izuzetno je važno kakvo ćemo mljeveno meso odabrati. Da izbora u spravljanju sarme ne bi nedostajalo, pobrinula se bogata lepeza PIK mljevenih mesa, svinjećeg, junećeg, miješanog i light PIK mljevenog mesa.

sarma-01

Umjesto malih sarmica pripremite „glavicu sarme“

Sastojci za 4 osobe:       

  • glavica kiselog kupusa (oko 1 kg težine),
  • 600 g PIK miješanog mljevenog mesa,
  • sol,
  • papar,
  • lovorov list,
  • 1 žličica mljevene crvene paprike,
  • 100 g riže,
  • 3 češnja češnjaka,
  • 2 glavice luka,
  • svježi peršin,
  • 100 g slanine,
  • 300 g suhih rebara,
  • 50 ml ulja

Priprema:

Nasjeckajte sitno slaninu i luk te ih prepržite na tavi. Češnjak narezati na ploške i prokuhati ga u vodi.

Mljeveno meso stavite u zdjelu sa začinima: sol, papar i sitno sjeckani svježi peršin. Umiješajte rižu te preprženu slaninu i luk. Nakon toga dodajte vodu u kojoj se kuhao češnjak i sve zajedno promiješajte. Ukoliko je kupus preslan, isperite ga malo u vodi. Pritom listove kupusa razdvojite i stanjite im korijen. Sloj mljevenog mesa stavite na spojene listove kupusa, a zatim oblikujte “glavicu”.

sarma-06

Kupus izrežite na tanke rezance, a slaninu na veće kocke (ili suha rebra) i sve zajedno posložite na dno lonca. Zatim položite glavicu sarme te dodajte: papar u zrnu, mljevenu crvenu papriku, sjeckani luk i lovorov list.

Ulijte vode toliko da prekrije sarmu pa je poklopite dubokim tanjurom, otvorom prema dolje. Sve zajedno kuhajte na laganoj vatri oko sat i pol. Glavicu sarme poslužite na većem tanjuru ili većem pladnju pa je režite na kriške.

Ne propustite

Savjeti stručnjaka

Tijekom intenzivnog vježbanja ili hodanja po neravnom terenu uganuli ste gležanj pa vam je otečen i bolan? 

Duh i tijelo

10 namirnica koje pomažu u borbi protiv narančine kore.

Zdravstveni karton

Otkrijte kako pripremiti ukusni i zdravi napitak od crvenog kupusa koji će vas zaštititi od raka, hipertenzije i probavnih tegoba.

Gastronomija

Zimski recept za vegetarijance.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.