Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe
izliječiti upalu grla
izliječiti upalu grla

Savjeti stručnjaka

Kako što prije izliječiti upalu grla

Što je točno grlobolja te treba li posegnuti za antibioticima?

Svake se zime podsjetimo koliko je grlobolja iritantna – bolno ždrijelo, poteškoće pri gutanju, pričanju, kašalj te potom, vrlo često, i upala sinusa. Glavni uzrok grlobolje su virusi, a dodatni “poticaj” bolnom grlu daju pretjerano naprezanje glasnica i suhi zrak kojem smo izloženi zimi zbog grijanja.

Pa,kako što prije izliječiti upalu grla?

Manje-više svi smo upoznati s prirodnim olakšivačima prehlade koji uistinu pomažu:

  • med i limun – ublažavaju neugodne simptome jer limun čisti grlo od sluzi koja se slijeva iz nosa u ždrijelo, a med oblaže sluznicu i olakšava iritaciju.
  • đumbir – preporučuje se konzumirati ga naribanog u salati, čaju ili dodati jelu pred kraj kuhanja jer je prirodno sredstvu protiv upala.
  • slana voda – topla slana voda umirit će upalu te umanjiti neugodne simptome, dovoljno je u 4 decilitra mlake vode dodati čajnu žličicu kuhinjske soli i nekoliko puta dnevno isprati grlo grgljanjem.

Izliječiti upalu grla pravilno

Grlobolja se javlja kao znak upalne reakcije sluznice i limfoidnog tkiva koje poput zaštitnog prstena okružuje stražnji zid ždrijela i nabore lukova mekog nepca (krajnici ili tonzile, adenoidi). Praćena je crvenilom i otokom sluznice te bolnim i otežanim gutanjem. Najčešći uzročnici upale su virusi.

Virusne grlobolje traju 2-3 dana, mogu biti praćene povišenom temperaturom i često se razviju u tzv. prehladu s curenjem nosa i nadražajnim kašljem. Tipično je da se nakon prvih nekoliko dana simptomi smiruju, a kašalj može potrajati i desetak dana. Za terapiju se treba osloniti na tople napitke, inhalaciju vodene pare, smirivanje kašlja medom ili biljnim bombonima, a sve u cilju da se pomogne sluznici da se što prije obnovi i oporavi.

Treba izbjegavati uzimanje antipiretika ako je temperatura niža od 38°C. Isto tako, ne treba uzimati različita dekongestivna sredstva i protuupalne pripravke koji anesteziraju ili “dezinficiraju” ždrijelo. Naime, takvi pripravci do neke mjere smanjuju nelagodu, ali i blokiraju zaštitnu upalnu reakciju, pa time remete fiziološke mehanizme obrane i usporavaju oporavak.

izliječiti upalu grla

Što ako je u pitanju streptokok?

Treba imati na umu da grlobolja može biti i simptom bakerijske upale ždrijela uzrokovane streptokokom. Streptokokne upale ždrijela praćene su općom malaksalošću i povišenom temperaturom koja traje 2-3 dana i ne prolazi. Takve grlobolje ne progrediraju u prehladu. Ždrijelo je žarko crveno, a na mandulama se često pojave gnojne naslage.

Tada treba kulturom brisa ždrijela provjeriti radi li se doista o streptokoknoj upali i, tek po potvrdnom nalazu, započeti antibiotsku terapiju. Nalaz brisa ždrijela u najvećem broju slučajeva je gotov već sljedeći dan, tako da je to najpouzdaniji način utvrđivanja uzroka upale.

 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Gastronomija

Napravljen je od tapioka škrobnog brašna te može biti sjajna bezglutenska zamjena za kruh.

Savjeti stručnjaka

I ove sezone nosi se zdravlje - slogan je to kampanje koja je predstavljena prije početka sezone cijepljenja protiv gripe.

Duh i tijelo

Sve ste razdražljiviji, umorniji, dani postaju kraći, a hladne noći sve duže… Pitate se, kako stati na kraj ovim turobnim jesenskim brigama?

Duh i tijelo

Otprilike jedna od sedam žena razvije postporođajnu depresiju, ali taj broj je vjerojatno veći jer neke žene nikad ne kontaktiraju svog liječnika i pate...

Advertisement