Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Moj dom

Kako stvoriti vrt iz snova?

Želite li da vaše dvorište izgleda kao da je upravo “izašlo iz časopisa”?

Razmišljate kako od vrta napraviti lijepo mjesto za odmor, ali i mjesto gdje se možete družiti s prijateljima na svježem zraku?

Velik je broj pitanja koja si vjerojatno postavljate ako želite sebi i svojim najdražima osigurati savršenu atmosferu.

Zato ćemo vam u nastavku teksta reći kako od svoje okućnice napraviti oazu za uživanje. I ne. Nije prerano!

Travnjak – lice vašeg dvorišta

Planirate li urediti dvorište, posaditi biljke i posijati travu, najvažnije je da najveći postotak ukupne površine ostavite za travnjak. Kada govorimo o sjetvi trave, optimalno ju je obaviti u jesen ili u razdoblju od travnja do lipnja. Izbjegavajte ljeto zbog visokih temperatura.

Naravno, moramo naglasiti da je ljepota svakog travnjaka, ma koliko velik bio, u njegovom redovitom održavanju. Trimeri za travu mogu vam pomoći da usavršite taj posao.

Travu kosite barem jednom tjedno, a ako je vrijeme suho, pošpricajte travu navečer kako bi ponovno dobila lijepu zelenu boju i ujutro zamirisala.

Ako mislite da vam je svakodnevna njega travnjaka malo previše, možemo vam ponuditi još jednu opciju: polaganje kamenja ili šljunka na tlo vašeg vrta. Dat će posebnu čar izgledu vrta.

Kako napraviti plan za dvorište?

Prije nego što počnete, važno je napraviti popis onoga što želite imati u svom dvorištu.

Prevedeno: Treba li vašoj djeci mjesto za igru? Gdje ćete postaviti vrtni namještaj? Želite li povrtnjak ili voćnjak?

Nakon što navedete sve, napravite grubi nacrt kako biste odgovorili na pitanje: Gdje želim smjestiti koji element? Bit će to idejni plan od kojeg ćete krenuti i koji ćete korak po korak provoditi.

Važno je ne žuriti. Žurba najčešće uzrokuje pogreške, čije otklanjanje zahtijeva dodatni rad i financijske izdatke. A ponekad je greške nemoguće otkloniti. Budi oprezan.

Također, svaki vrt treba jednu ili više žarišnih točaka. Dakle, potrebna vam je središnja “figura” oko koje će se razvijati vrt.

Na primjer, to može biti dobro napravljena fontana, povišena gredica, lijepa skulptura, umjetno jezero, kamenjar ili visoka betonska posuda u kojoj će bujati neka zanimljiva biljka.

Ako možete, u plan svakako uključite vodeni element jer vodene površine donose sklad između čovjeka i prirode.

Dizajn malih i velikih vrtova – koja je razlika?

Ako imate mali vrt, možda će vam biti teže oblikovati ga. Malo je prostora i vrt može početi djelovati prezasićen ako loše kombinirate biljne vrste.

Zato vam predstavljamo jednu od ideja: sredinu ostavite za travnjak, a cvijeće i druge biljke posadite uz rubove zidova, odnosno ograde.

S druge strane, u velikim vrtovima mogućnosti su brojne.

Ako je vrt prevelik i djeluje monotono, možete ga vizualno smanjiti. To možete učiniti stvaranjem različitih “prepreka” kao što su “živa” ograda, šimšir, grupirano drveće, grmlje…

Kada tako odvojite svaku cjelinu, dobivate manje skupine biljaka koje harmonično djeluju.

Naravno, morate paziti da ne pretjerate s gustoćom sadnje. Vrt mora “disati”.

Kako napraviti najbolji izbor biljaka?

Provjerite jesu li biljke koje sadite prilagođene okolišu.

Ako se ispred kuće nalazi nereprezentativno područje koje želite sakriti, tu zasadite penjačice ili visoku živicu.

Prilikom sadnje uvijek treba postojati gradacija: visoke biljke posadite u pozadini, a niže biljke ispred njih.

Također, važno je biljke saditi u skupinama jer jedino tako njihova ljepota dolazi do izražaja. Grupirajte ih uz staze, uz susjedovu parcelu, uz rubove…

Međutim, nemojte pokrivati ​​cijelo područje biljkama. Osim što će se činiti gužva, imat ćete mnogo prepreka prilikom košnje trave. Zelena travnata površina svakako bi trebala dominirati dvorištem.

Staze u vrtu

Staze su vrlo bitan detalj i trebale bi voditi do svih dijelova vrta.

Mnogo je mogućnosti pri odabiru materijala. Možete koristiti: prirodni kamen, tanke ploče od prirodnog kamena, staru ciglu ili crijep, šljunak, malč, betonske kocke.

Za koju god vrstu materijala da se odlučite, a ima ih još mnogo, važno je da podloga bude dobro izrađena.

Neki materijali zahtijevaju stručnjake za postavljanje staza, a neke možete izgraditi sami (npr. šljunak ili malč).

Prostor za odmor i opuštanje

Mjesto okupljanja obitelji i prijatelja bez sumnje je najvažnije mjesto u dvorištu.

Poželjno je smjestiti vrtnu garnituru negdje gdje ćete imati potpunu privatnost. Nitko ne voli radoznale poglede prolaznika i susjeda.

Bitno je da je ovaj dio u hladovini kako biste mogli u potpunosti uživati ​​i tijekom vrućih ljetnih mjeseci.

Čarobni kutak za djecu

Ako imate malu djecu i trebate urediti kutak za njih, poželjno je da ga postavite u blizini mjesta za odmor. Tako ćete svoju djecu imati na vidiku dok vi u miru sjedite i uživate u njihovoj igri “izdaleka”.

Oduševite svoje mališane postavljanjem kućice za igru, tobogana, ljuljačke, trampolina ili druge igračke za dvorište koja će vašu djecu držati u prirodi, daleko od televizora i računala.

Rasvjeta

Rasvjeta u vrtu može se postaviti iz više razloga.

Većina ljudi, više ili manje, zazire od mraka i šuškanja u dvorištu tijekom noći. Također, dvorišna rasvjeta ističe ljepotu vrta iz potpuno novog kuta.

Ako je sve napravljeno s ukusom, stilom i mjerom, uživat će vaša obitelj i gosti, ali i vi. Postoje razne vrste solarnih svjetiljki, au novije vrijeme sve se više koristi LED rasvjeta. Svaki od njih može vašem dvorištu dati potpuno novi izgled ili samo osvježiti stari.

Nadamo se da ste u ovom tekstu pročitali nešto novo, da vam je bilo korisno i inspiriralo vas da napravite svoju savršenu oazu mira. Sretno!

Više

Moj dom

Važno je znati da niti jedan balkon ili terasa nisu premali da bi izgledali savršeno.

Moj dom

Posjetitelji ovogodišnjeg Floraarta imat će jedinstvenu priliku upoznati tajne Wagonga kroz nekoliko radionica posebne gošće Kang Yong-Soon.

Moj dom

Bilo da se radi o nedjeljnom doručku na balkonu, rođendanskoj zabavi u vrtu ili roštilju na terasi, mnogo je prilika za zajednički objed i...

Istaknuto

Vrt je savršeno mjesto za opuštanje i bijeg od svakodnevice. S bujnim zelenilom i šarenim cvijećem, prava je oaza mira.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.