Snaga cvijeća

Estetski je primamljivo, ima dekorativnu i socijalnu ulogu, no djeluje i terapeutski – sve je to cvijeće! Ono ima veliku terapijsku snagu koja može utjecati na našu psihu, dokazano djeluje na anksioznost, melankoliju i oslobađanje od stresa te povećava našu energiju. Njime se prvenstveno utječe na samopoštovanje koje ljudi najprije steknu, ali i najprije izgube. Cvjetoterapija, neškodljiva i prirodna metoda liječenja duše, odnedavno je sve popularnija i kod nas.

Još su stari Egipćani i Rimljani vjerovali da cvijeće liječi. Naime, stari su Egipćani smatrali da je miris cvijeća ustvari božanska moć, a stari Rimljani su štovali Floru, božicu cvijeća i proljeća, u čiju su čast slavili floralije. Iako nam cvijeće može mnogo toga pružiti, cvjetoterapija je u nas zaživjela tek nedavno.

Prirodan način reduciranja stresa

‘Cvjetoterapija jest prvenstveno jedan prirodan način smanjenja (redukcije) stresa i način povratka u vlastitu cjelovitost kroz svjestan odnos s prirodom. Stoga je u cvjetorapiji pravi katalizator promjena sama snaga prirode utkana u cvijeće. Termin cvjetoterapije uveo je Robert Reeves, naturopat, herbalist i prenositelj znanja s polja duhovnosti iz Australije. Počevši sa skupljanjem vlastitih intuitivnih uvida u radu s biljkama, još kao mladić počeo je surađivati s Doreen Virtue, poznatom američkom promotoricom pozitivnog razmišljanja i angeloterapeutkinjom. Ona ga je motivirala kao mladu osobu da nastavi dalje sa svojim istraživanjima i da spoji ono najbolje iz svijeta herbalizma i naturopatije s osobnom intuicijom i stvori nove uvide o cvijeću, koje je skupio u knjizi ‘Cvjetoterapija’ i koje prenosi na svojim seminarima i tečajevima. Njima danas educira polaznike zdravijim stilovima življenja’, govori Katarina Perković, certificirani cvjetoterapeut po metodi Roberta Reevesa. Ona nam je pojasnila kako cvijeće i općenito cvjetoterapija djeluju na čovjekovu psihu.

sunflower-834990_1920

‘Cvjetoterapija se provodi kroz tretmane u kojima cvjetoteraput kroz konzultacije s osobom dobiva uvid o kojem vidu stresa ili stresne situacije se radi te s klijentom radi na opuštanju, otpuštanju stresa, koristeći pritom živo ili rezano (kupljeno) cvijeće kao medij za prenošenje osjećaja relaksacije. Naime, ponekad u našim užurbanim životima zaboravimo kako je osjećati mir ili radost u odnosu na neku situaciju, dok nam samo promatranje i ‘osluškivanje’ tihog jezika cvijeća pomaže osjetiti poruke prirode koje su cjelovite, ponekad vrlo specifične i osobne u odnosu na pojedinčevu svijest’, govori Katarina Perković te napominje da povisivanjem razine svijesti o nekom problemu dolazimo do lakšeg i prirodnijeg načina transformacije onog što smo smatrali nerješivom ili stresnom situacijom.

Razumijevanje emocija i psihe

Cvjetoterapija pomaže razumjeti emocije i psihu. Ali ipak njena uspješnost naposljetku ovisi samo o nama samima. O tome jesmo li se ili nismo spremni promijeniti. Anksioznost, neraspoloženost i tjeskoba signal su da nešto u svojoj životnoj filozofiji jednostavno moramo promijeniti. Cvijeće uistinu može ‘komunicirati’ s čovjekom, vrijeme je da mu to i dopustimo. ‘Cvjetoterapeut nudi rad s određenim vrstama cvijeća kako bi se određene situacije, kao različiti vidovi svijesti, razriješile što brže i kvalitetnije u odnosu na potrebe pojedinca. Utjecaj cvijeća na svijest pojedinca može se osjetiti odmah, na temelju promatranja samo jedne fotografije lavande ili još bolje polja lavande koja posjeduju umirujući, gotovo meditativan učinak na našu svijest. Promjenu u vlastitu doživljaju osjećamo kao smirenije i opuštenije disanje, također i produbljenje daha, koje nas dovodi u sadašnjost kao temelj cjelovitosti’, ističe Katarina Perković. Da cvijeće doprinosi boljem raspoloženju, potvrdili su i sudionici jednog istraživanja (Flowers are the Perfect Pick – Me – Up to Boost Morning Moods) o povezanosti cvijeća s ljudskom psihom.

tulipani, cvijeće

Zašto je cvijeće najbolje držati u kuhinji?

Tim je istraživanjem potvrđeno da su oni ispitanici, koji su ujutro nakon buđenja gledali cvijeće, bili tijekom dana energičniji i raspoloženiji od onih ispitanika koji to nisu činili. Stoga, ukrasite svoj dom cvijećem. Predlažemo vam da cvijeće u svom domu držite u prostoriji koja je najviše frekventna, primjerice u kuhinji. Ne smijemo dakako zaboraviti ni na svoje radno mjesto na kojemu provedemo veći dio dana. Za poslovne prostore Katarina preporučuje cvijeće koje odgovara potrebama toga prostora i onoga što je najvažnije ljudima koji u njemu borave, pa će tako bijela ruža utjecati povoljno na prostor neke bolničke čekaonice, a lavanda na prostor u kojemu se možda gomila previše stresa.

Koje cvijeće pokloniti?

Cvijeće volimo poklanjati u razinim prigodama, jer je to poklon s kojim nikada nećemo pogriješiti a kod onoga koji ga prima izazvat će val radosti i zahvalnosti. Buket koji poklanjate ne treba biti velik, možete pokloniti tek jedan cvijetak, koji će u svakom slučaju biti iskreni znak pažnje. Katarina Perković napominje da poklanjajući cvijeće zapravo šaljemo duboku poruku mira, ljubavi i radosti, jer cvijeće uglavnom govori signalima koje svi osjećamo kao nešto lijepo i zdravo. Važno je znati i da cvijeće nije rezervirano samo za žene – možete ga poklanjati i muškarcima.

Muškarcima je dobro pokloniti i takozvano muško cvijeće – anturij, streliciju (rajska ptica) ili tek jednu crvenu ružu. Obratite pažnju na cvijeće koje poklanjate, jer svaki cvijet uživa drugačiju simboliku. Tako su crvene ruže simbol ljubavi, kala elegancije, orhideja uspjeha, margareta prijateljstva, a suncokret vitalnosti!

Tekst napisala Ela Vujanić za sretna.hr