Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Dobar posao

Kako tražiti povišicu, čak i u vrijeme krize

Evo što trebate učiniti!

Radite, marljivi ste, trgate se, stalo vam je do tvrtke (ha, ha, ha…), dajete svoj maksimum. Naravno da mislite da niste dovoljno plaćeni. To je svačija životna priča. Mi vam kažemo da je dosta toga! Prekinite kukati i poduzmite nešto. Vrijeme je da kažete šefu da želite povišicu. Izgovor da je kriza ne drži vodu. Ako je kriza, zašto šef vozi najnoviji Mercedes? Evo kako to trebate učiniti (a da ne ostanete bez posla):

Niste zadovoljni? Pokažite to


Prvo i osnovno, svi šefovi vole misliti da su zaslužni za to što su im podređeni zadovoljni. Tako se osjećaju ponosnima i to im pumpa ego. Zato, ako ste nesretni plaćom i uvjetima, budi jasni i izravni. Ključ je u tome da to ne učinite na mrzovoljan način ni uz prebacivanje za ovo ili ono. Isto tako ne smijete izbjegavati odgovornosti.

Ništa u javnosti


Ne želite zaskočiti šefa. Ne želite ga staviti u žižu pozornosti. Ne želite ga dovesti pred gotov čin. Ne želite ga dovesti u neugodnu situaciju. Ispravka – ne smijete! Važno je da mu date upozorenje i stavite mu do znanja da želite razgovarati. Pošaljite mu mail u kojem jasno navodite da želite popričati o vlastitom radu, postignućima i očekivanjima od posla. Tako će mu postati jasno što ga čeka kad se idući put vidite i u kojem smjeru će razgovor teći, a istovremeno mu dajete dovoljno vremena da se pripremi za susret s vama.

Opravdajte zahtjeve


Ne očekujte da će nakon kratkog razgovora šef jednostavno reći "Ma nema problema, može povišica od 50%?". Morate iznijeti valjane argumente za ono što tražite:
  • Jasno obrazložite sve detalje vezane za postignuća, ciljeve i područja u kojima ste najjači.
  • Pripremite prezentaciju koja će uključivati grafikone, tablice, statističke podatke kojima dokazujete svoj napredak posljednjih šest mjeseci ili godinu dana.
  • Sastavite popis dodatnih i vanserijskih odgovornosti i poslova koje ste obavljali i kako ste ih obavili.
Znajte što želite

Ako vi sami ne znate što želite i što očekujete, kako bi to znao vaš šef? Kad dođete na razgovor, imajte u glavi jasne brojke i postotke o povišici. Ako šef uvidi sve što ste mu naveli i ako ste zadovoljili očekivanja koja su na poslu stavljena pred vas, nadajte se rastu plaće od 15%. Ako ste pak briljirali i učinili više nego je trebalo, moguće je da vam se nasmiješi i 25-postotna povišica. Da, u Hrvatskoj smo i nebrojeno mnogo puta se pokazalo da ako radite i više nego što treba, poslodavci to samo dobro iskoriste. Štoviše, ako ih naučite na to, očekivat će od vas jednak tempo rada, a neće vam povećati plaću.

Upravo zato je važno da nikome ne dozvolite da vas gazi i iskorištava. Jasno iznesite svoje ciljeve i potkrijepite ih argumentima. Usto, bitno je i kakvim se poslom bavite. Istražite malo kako je u drugim tvrtkama i na drugim radnim mjestima, kakve su plaće, koliko se radi, koliko se od radnika traži i na temelju toga odredite realne zahtjeve.

Indirektni ultimatum

Ako ste već neko vrijeme nezadovoljni uvjetima na poslu, naročito plaćom, vrlo vjerojatno ste već počeli tražiti drugi posao. U slučaju da imate solidnu mogućnost zaposlenja na drugom mjestu, svakako to provucite kroz uši vašem trenutnom poslodavcu prilikom razgovora o povišici. U slučaju da vas tvrtka treba, svakako će vas htjeti zadržati, a kompromis s njene strane je tada neizbježan. Ako vas smatraju zamjenjivima i nebitnima, možda je i bolje da odete iz takve tvrtke.

Nipošto nemojte:
  • Uspoređivati vašu trenutnu plaću s plaćama kolega. Ispast ćete ljubomorni i kompetitivni (u negativnom smislu).
  • Navoditi privatne razloge za povećanje plaće (ženite se, morate slati djecu u vrtić, morate platiti spremačicu…).
  • Tražiti nerazumnu povišicu (preko 50%). Budite spremni na kompromis.
  • Prijetiti da ćete napustiti tvrtku ako vam ne povećaju plaću. Šef bi vam u tom slučaju mogao postaviti pitanje "Pa zašto ne odeš?"
  • Lagati o boljim opcijama ako ih nemate. Moglo bi vam se obiti o glavu.
Metro-portal.hr

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Dobar posao

Čak i 20 godina kasnije neki poslovni savjeti zlata vrijede.

Dobar posao

Možda mislite da zadirkivanje prestaje kad završite srednju školu, ali gnjavatori postoje i u mnogim tvrtkama i uredima.

Duh i tijelo

10 važnih stvari koje često ne cijenimo dovoljno.

SheRULES

Janja je osluškivala intuiciju i reagirala instinktivno. No najvažnije je da je poslušala sebe.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.