Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

Kako upravljati svojim umom i emocijama?

Nitko ne zna što će se dogoditi i kako će novi svijet izgledati.

Stres kao pojam “sume ukupnog trošenja ljudskog organizma tijekom njegova životnog vijeka” uveo je Hans Selye, kanadski liječnik mađarskog porijekla u prvoj polovici prošlog stoljeća. Znanost dokazuje da stres troši ljudski organizam, utječe na, između ostaloga, proces odlučivanja, procesuiranje informacija i imuni sistem…

U vremenima društveno intenzivnih promjena razina stresa je zamjetna, slobodno se reći kako se može jasno „opipati“. No, postoji i ona razina stresa koju zatomljujemo i na zamjećujemo, a jasno narušava funkcije našeg sustava. Svatko od nas ima vlastiti mindset tj. način razmišljanja i shodno tome djelovanja u stresnim situacijama.

Mindset se zasniva na znanju i iskustvu koje smo prikupili kao pojedinci i društvo ali i civilizacija u cjelini. Zapadna i istočna civilizacija imaju različit mindset zbog drugačijih vrijednosnih sustava, načina života, ishrane, religije i odnosa prema životu u cjelini. Svatko od nas ima svoj naučeni mindset koji mu daje stabilnost i sigurnost u svakodnevnom životu, stoga postoje i one prepoznatljive razlike u djelovanju između prijatelja, članova obitelji…

Stoga je danas neophodno razviti SOS mindset koji se bazira na unutarnjem, zdravom autoritetu koji je sposoban mijenjati se, očuvati funkcije vlastitog organizma, inovirati, biti fleksibilan, svjestan je vlastitih vrijednosti i dobrobiti preuzimanja osobne odgovornosti. Djeluje otvorenog uma, samopouzdano i samostalno, svakodnevno evoluira, shvaća vrijednosti korak po korak napretka, učinkovito se suočava s emotivnim stanjima, ukratko, lider je svog život.

Danas po prvi puta u povijesti nitko se ne može osloniti na poznati mindset. Nitko ne zna što će se dogoditi i kako će novi svijet izgledati. Ta nepoznanica i neizvjesnost sustav svakog čovjeka čini nestabilnim iz čega proizlazi stres i stanja nelagode, od straha do depresije, anksioznosti…

Iako je situacija s virusom zastrašujuća, a potres je realna i svakodnevna opasnost ono čime možemo upravljati unatoč svemu je svojim reakcijama, svojim odgovorom na situaciju. Što znači kako je prirodno uplašiti se potresa i potencijalne zaraze i kako ćemo razumijevanjem vlastite reakciju, nakon toga primijeniti tehnike kojima ćemo svjesnim umom upravljati tim reakcijama kako bi postigli stabilnost i sigurnost.

Možda vas trenutno više brine kako ćete platiti račune za par mjeseci nego korona jer za taj strah postoji model koji većina zapadne civilizacije dijeli, a kako um treba model da bi se koliko toliko stabilizirao, razmišljat će o onome što mu je poznato. Zato ćete možda osjećati veći stres i strah zbog financijske situacije, a ne zbog globalne pandemije.

Za početak važno je razumjeti kako čovjekov sustav funkcionira jer to je baza na kojoj ćete graditi temelje stabiliziranja pa i opuštanja svog tijela i uma. Prva i najvažnija stvar je objasniti sami sebi što se događa, kako bi vaš um imao model kroz koji će normalizirati misli i osjećaje koji se pojavljuju. Time ćete i razumjeti kako je stres, strah, frustracija, ljutnja pa i panika potpuno normalna jer je sve ovo što se danas događa potpuno nepoznato i neizvjesno. Dugoročno naš sustav ni mentalni ni tjelesni ne može podnijeti neizvjesnost i nepoznanice i uvijek će tražiti ravnotežu.

Svjesno upravljati svojim umom i emocijama sposobnost je svakog čovjeka što omogućuje da jednostavnije prođete kroz ovo vrijeme brojnih nepoznanica i snađete se u onome što slijedi. Kada svjesno upravljate umom i emocijama tada stabilizirate vlastiti sustav i možete nadvladati nagone koji pokreću neugodne emocije. Tada svjesno možete usmjeriti svoj um k rješenjima i pronalaženju novih izlaza jer to je uvijek najvažnije kako bi se mogli uspješno snaći u svakoj novoj situaciji.

Bitno je u ovoj situaciji razumjeti, prepoznati emocije koje se pojavljuju i naučiti komunicirati jezikom svoje podsvijesti, a jezik vaše podsvijesti su emocije. Naučiti prihvatiti neizvjesnost, reducirati stres i razviti SOS mindset omogućit će vam da se snađete u ovoj situaciji ali će vas osnažiti i da ostvarite sve druge ciljeve u vašem životu. Naprosto ćete koristiti unutarnje evolucijske mehanizme koji su vam na raspolaganju.

 

Priključite se online radionici SOS Izazvani na akciju na kojoj ćete se upoznati kako funkcionira vaš um, na koji način postići emotivnu stabilnost, kako vam mindfulness može na tom putu pomoći.

Radionicu od tri webinara vode Ana Hart i Ivana Song, trenerice za razvoj osobnih i sistemskih potencijala. Više informacija na originalcode.net i mindjump.co web stranicama.

Autorica Ivana Song

Ne propustite

Budi fit

Mnoge studije imaju različite nalaze koji se oslanjaju na različite čimbenike i željene rezultate, ali postoji općenito optimalno vrijeme za vježbanje

Duh i tijelo

Odlazak na posao čini vas nervoznom?! Kažu, kurkuma pomaže.

Seks

Seks je vrlo važan za intimno povezivanje u braku ili vezi, ali ponekad i neočekivane svakodnevne stvari mogu smanjiti libido

Duh i tijelo

Potrebe za magnezijem se povećavaju tijekom rasta, trudnoće ili dojenja.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.