Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Obitelj

Kako uspavati bebu

Već nekoliko tjedana nakon rođenja bebe može se kontrolirati njezino spavanje.

U prvim mjesecima života, bebe često ne spavaju neprekidno više od šest sati. Međutim, utješno je što će većina beba do kraja prve godine života spavati kontinuirano i do dvanaest sati, ali uz vaš trud i dosljednost. Vrlo rano možete početi uvježbavati metode uspavljivanja i stvarati naviku spavanja, koja će u kasnijim mjesecima bebinog života biti od velike pomoći.

Nakon šest tjedana

Kod novorođene djece ne postoji gotovo ništa čime biste mogli kontrolirati njihovo spavanje. Novorođenče će spavati koliko i gdje bude htjelo. No, kada dijete navrši od šest do osam tjedana, polako možete početi uvoditi vlastite rutine uspavljivanja.

1. Noć je za spavanje

Ako se vaša beba budi u kasnim jutarnjim satima, probajte je buditi ranije, kako biste ju naviknuli na spavanje tijekom noći.

2. Rutina je važna

Većina roditelja najčešće kupa bebe prije spavanja, jer voda izaziva opuštenost i ugodu. Kupanje je i idealan način povezivanja očeve s novorođenčetom. Lagana masaža, presvlačenje, nošenje i pjevanje, pomoći će vašoj bebi zapamtiti kada je vrijeme za spavanje.

3. Dnevno spavanje

Izaberite osvijetljen prostor. Na taj način beba će spavati kraće tijekom dana, a bolje noću. Za dnevno spavanje bebu ne treba presvlačiti u pidžamu, a spavati može u kolicima ili sjedalici u dnevnoj sobi kako bi što bolje razlučila dnevno spavanje od noćnog.

4. Ako je vaša beba navečer puna energije, pomozite joj da se "istroši"

Igrajte se s njom, nasmijavajte ju, koristite zvečke ili bilo koje igračke koje ju vesele. Nakon igre, stavljanje na spavanje mora opet biti smireno i ritualno, jer prerazigranu bebu nećete moći uspavati.

5. Ne presvlačite bebu tijekom noći

Izbjegavajte mijenjanje pelena tijekom noći, jer na taj način možete razbuditi bebu.

6. Ako beba često noću jede, prebacite ju u svoj krevet

Ako dojite, jednostavnije će vam biti bebu hraniti u krevetu, jer ćete tako uspjeti sačuvati prijeko potrebnu energiju.

7. Povećajte obroke preko dana

Tako ćete omogućiti svojoj bebi zadovoljenje potreba za hranom u vrijeme, koje je za to prihvatljivije.

8. Noćni obroci su drukčiji od dnevnih

Tijekom noći ne dopustite da se beba razbudi, već ju nahranite čim se počne javljati. Ne palite svjetlo i ne pričajte s bebom, jer ćete ju razbuditi. Tijekom dana, hranjenje koristite kao priliku za druženje, pjevanje ili pričanje s vašom bebom.

9. Ako dojite, omogućite bebi da dovrši hranjenje na jednoj dojci

To će značiti manje obroka tijekom noći.

10. Nosite bebu

To će opustiti bebu, pogotovo u poslijepodnevnim satima, kada se vaša beba priprema za noćno spavanje.

11. Razlikovati spavanje od pospanosti

Tijekom prvih par mjeseci beba će jako brzo prelaziti iz stanja sna u stanje potpune budnosti. Ako beba zaspe za vrijeme hranjenja ili nošenja, odmah ju položite u krevetić ili mjesto koje ste odredili za spavanje. Ako je beba budna, potičite joj budnost i igrajte se. Ako uspijete razlikovati san i pospanost, dijete će lakše povezati vrijeme spavanja s određenim mjestom spavanja.

12. Dajte djetetu "predmet sigurnosti"

To može biti dekica, krpica, plišana igračka ili duda. Jedno vrijeme takav predmet držite kod sebe, kako bi postalo ”mirisan kao mama”. Naime, bebe imaju izrazito razvijen osjet mirisa te će takva igračka često umiriti bebu i pomoći joj da se osjeća sigurnom.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Drama Queen

S nekima bih nešto i odradila, a s nekima ne bih.

Zanimljivosti

Ana Vorkapić, dizajnerica i fotografkinja, uživa u fotografiji, voli izazove i uvijek je spremna na suradnju i dogovor…

Seks

Kada seksualni život postane jednoličan i dosadan, žene su sklone na vidjelo izvlačiti mentalne mape svih razloga zbog kojih njihov partner ne zadovoljava

Seks

Jeste li jedna od mnogih žena koja još uvijek nije previše opuštena pa ljubav vodi u mraku?

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.