Kako biste se zdravo hranili nije bitno samo konzumirati odgovarajuće namirnice već i načinom kuhanja zadržati nutrijente te ne gomilati nepotrebne kalorije. Također, ne morate biti veliki gurman ili pak posjedovati posebno posuđe kako biste prakticirali zdravu prehranu već uz nekoliko trikova i savjeta možete smanjiti unos kalorija.
Kako kuhati?
Pečenje na ulju većini je uobičajen način tretiranja hrane. Ipak, postoje kuharske metode uz koje zadržavate hranjive tvari proizvoda, ne debljate se, a pritom je i okus bolji.
Kuhanje na pari
Na pari je najbolje kuhati povrće. Rupičastu teglu s povrćem stavite iznad posude u kojoj se kuha voda. Tako zadržavate nutrijente povrća te ne gomilate nepotrebne kalorije koje dolaze s prženjem.
Miješanje i pečenje
Kako biste izbjegli dugoročno prženje namirnica na ulju koje pri velikom zagrijavanju ispušta slobodne radikale u posudu stavite malo vode i ulja, ubacite namirnice te miješajte nekoliko minuta na laganoj vatri prije nego je gotovo. Ako se bojite da primjerice meso neće biti dovoljno gotovo, prije pečenja ga napola skuhajte.
Grilanje
Jednostavan i ukusan način pripreme posebice mesnih proizvoda je grilanje. Potrebna vam je grill tava na koju stavite namirnice i na taj način zdravo pečete, a ukusno jedete.
Pečenje
U posudu za pečenje stavite namirnice te primjerice meso, ribu ili povrće prelijete s malo malinovog ulja, vode i po mogućnosti limunovog soka. Zdravu kombinaciju stavite u pećnicu te nakon što je gotovo uživajte u kombinaciji okusa.
Lagano kuhanje
Prikladno za voće, određeno voće i piletinu je lagano kuhanje. Poanta je u tom da voda ne zavrije već se namirnice kuhaju na laganoj vatri. Na taj način su zadržani svi hranjivi sastojci.
Mali trikovi majstora zdrave kuhinje
Osim tehnika zdravog kuhanja, nekoliko je jednostavnih trikova uz koje ćete smanjiti unos kalorija. Iako možda ne primjećujete ali razlozi debljanja se ponekad nalaze u sitnicama. Razotkrijmo ih!
1. Smanjite unos soli.
Ako vam jelo nije dovoljno začinjeno koristite ocat, sojin umak – shoyu koji je slankast, češnjak i limunov sok.
2. U svako jelo uključite povrće.
Na taj način ćete unos nezdravih namirnica zamijeniti zdravima.
3. Umjesto sojinog ili suncokretovog ulja, koristite maslinovo.
Također, ako je vam se čini da pripremljeni obrok sadrži previše ulja, višak pokupite salvetom.
4. Punomasne proizvode zamijenite obranima.
Naprimjer, umjesto cijelog jajeta konzumirajte samo bjelanjke.
5. U pripremi slastica zamijenite pšenično bijelo brašno s primjerice zobenim.
6. Za deserte odaberite voće umjesto čokolade, kolača ili sladoleda.
Kako kuhati?
Pečenje na ulju većini je uobičajen način tretiranja hrane. Ipak, postoje kuharske metode uz koje zadržavate hranjive tvari proizvoda, ne debljate se, a pritom je i okus bolji.
Kuhanje na pari
Na pari je najbolje kuhati povrće. Rupičastu teglu s povrćem stavite iznad posude u kojoj se kuha voda. Tako zadržavate nutrijente povrća te ne gomilate nepotrebne kalorije koje dolaze s prženjem.
Miješanje i pečenje
Kako biste izbjegli dugoročno prženje namirnica na ulju koje pri velikom zagrijavanju ispušta slobodne radikale u posudu stavite malo vode i ulja, ubacite namirnice te miješajte nekoliko minuta na laganoj vatri prije nego je gotovo. Ako se bojite da primjerice meso neće biti dovoljno gotovo, prije pečenja ga napola skuhajte.
Grilanje
Jednostavan i ukusan način pripreme posebice mesnih proizvoda je grilanje. Potrebna vam je grill tava na koju stavite namirnice i na taj način zdravo pečete, a ukusno jedete.
Pečenje
U posudu za pečenje stavite namirnice te primjerice meso, ribu ili povrće prelijete s malo malinovog ulja, vode i po mogućnosti limunovog soka. Zdravu kombinaciju stavite u pećnicu te nakon što je gotovo uživajte u kombinaciji okusa.
Lagano kuhanje
Prikladno za voće, određeno voće i piletinu je lagano kuhanje. Poanta je u tom da voda ne zavrije već se namirnice kuhaju na laganoj vatri. Na taj način su zadržani svi hranjivi sastojci.
Mali trikovi majstora zdrave kuhinje
Osim tehnika zdravog kuhanja, nekoliko je jednostavnih trikova uz koje ćete smanjiti unos kalorija. Iako možda ne primjećujete ali razlozi debljanja se ponekad nalaze u sitnicama. Razotkrijmo ih!
1. Smanjite unos soli.
Ako vam jelo nije dovoljno začinjeno koristite ocat, sojin umak – shoyu koji je slankast, češnjak i limunov sok.
2. U svako jelo uključite povrće.
Na taj način ćete unos nezdravih namirnica zamijeniti zdravima.
3. Umjesto sojinog ili suncokretovog ulja, koristite maslinovo.
Također, ako je vam se čini da pripremljeni obrok sadrži previše ulja, višak pokupite salvetom.
4. Punomasne proizvode zamijenite obranima.
Naprimjer, umjesto cijelog jajeta konzumirajte samo bjelanjke.
5. U pripremi slastica zamijenite pšenično bijelo brašno s primjerice zobenim.
6. Za deserte odaberite voće umjesto čokolade, kolača ili sladoleda.
You must be logged in to post a comment Login