Kakva majka, takva kćer

Fraza ‘Kakva majka, takva kćer’ nikada nije bila točnija za žene koje su zajedno ostvarile seriju fotografija kako bi istražile i još više učvrstile njihov odnos.

U istoj odjeći i identičnim pozama 24-godišnja Carra Sykes iz Sjeverne Karoline i njezina 59- godišnja majka Marti odlučile su se slikati na raznim lokacijama prvo iz dosade, a onda zbog rituala koji je nastao uslijed njihova ponovnog zbližavanja nastavile sa serijom fotografija.

majka i kci 7Projekt ‘Majka+kćer’ nastao je još u studenom 2012. kada je mlada Carra stanovala kod majke dok ne nađe posao. Dok je slala molbe i životopise za posao grafičkog dizajnera i čekala da joj netko odgovori morala je nekako potrošiti višak energije i kreativnosti. Tako se odlučila za fotografiranje prvo sebe, a kad joj je i to dosadilo odlučila je osmisliti nekakav projekt koji bi mogao ići u nedogled.

majka i kci 6‘S obzirom na to da provodimo dosta vremena skupa, mislila sam da bi foto projekt s mamom mogao biti zanimljiv i novi način našeg zbližavanja.’, rekla je Carra koja je inače bliska s majkom, ali smatra kako ih je ovaj projekt još više povezao.

majka i kci 5‘Moj ujak, mamin blizanac, stalno se šali kako ona nosi moju odjeću, pa sam zbog toga došla na ideju fotografirati mamu i mene u istim odjevnim kombinacijama.’, kaže mlada dizajnerica koja je prilikom projekta uživala u majčinoj energiji i entuzijazmu.

Kada se neko vrijeme ne fotografiraju mama se zaželi njihovog zajedničkog projekta koji kako je i došao- spontano – tako se i odvija.

majk i kci 4Carra najviše voli uspoređivati fotografije, gledati sličnosti i razlike u crtama lica i ekspresijama.

‘Nadam se da će ovaj projekt zaiskriti pozitivno u onima koji na njega naiđu i da će ih nasmijati’, iskreno je rekla Carra koju u životu inspirira dječja radoznalost i mašta.

majka i kci 4