Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

Kakvo je to moje idealno tijelo?

Možda zvuči kao klišej, ali kako do tog savršenog izgleda i možemo li to uopće ikada postići?

Na gotovo svakom healthy lifestyle portalu uvijek jedna te ista priča i savjeti kako do idealne težine, kako do idealnih bedra, da su, po mogućnosti, maksimalno utegnuta s minimalno celulita i još k tome lijepo oblikovana. Možda zvuči kao klišej, ali kako do tog savršenog izgleda i možemo li to uopće ikada postići?

I prije nego krenem na osvrt jednog takvog članaka koji savjetuje vježbaj ovako ili onako, jedi ovako ili onako, pij ovoliko ili onoliko, kao i uvijek krećem od stava što vi osobno želite i kako se osjećate u svom tijelu. Nerijetko, podsvjesno čak i kad dođemo do te “idealne” težine, nismo zadovoljne svojim tijelom. Također, zaboravljamo da smo sad starije desetak godina i možda koju kilu deblje, a vraćajući se unatrag, recite nam jeste li tada bile sretne u svome tijelu ili ni tada nešto nije valjalo?!

Većina će vas reći da ni tada nije valjalo u potpunosti. Sigurna sam u to.

I što je to, žene moje, “idealno tijelo”?

Ostavljam vam ovo na razmišljanje pa krenimo redom da vidimo što nam to savjetuju kako postići to “almost perfect”.

Članak koji me inspirirao na pisanje, navodio je otprilike ovako:

  1. Otprilike 4-5 puta tjedno, najmanje pola sata, radite cardio. To bi značilo, u prijevod, trčite, vozite bicikl u prirodi ili sve to isto radite u vašoj teretani gdje možda, umjesto toga, možete voziti i orbitrek
  2. Po mogućnosti, hodajte po stepenicama i uzbrdo što više kako bi lijepo oblikovale vaša bedra. Možda, ako radite u nekom tornju, ne bi bilo loše da na 50-ti kat umjesto lifta idete pješice, no skinite štikle i svakako to radite u tenisicama.
  3. Ni pod razno ne zaboravite svakodnevno što više čučnjeva
  4. Pripazite na pravilnu prehranu koja između ostalog uključuje zdravi doručak. Ne preskačete doručak!
  5. Ukomponirajte zdravi snack ili užinu tijekom cijelog dana.
  6. Vodite dnevnik što ste i kada pojeli.
  7. Pijte dovoljnu količinu vode dnevno.
  8. Spavajte najmanje osam sati.
  9. I…uzmite u obzir vašu genetiku, jer iako sve to napravite kako treba, možda ipak nemate genetske predispozicije da izgledate poput one žene sa slike koja je u podnožju ovakvog članka.

Priznajte na kojem ste rednom broju odustali i shvatili da prosječna, urbana žena, majka ili domaćica ovakvim savjetima nikada neće moći do svog cilja iz naslova?!

Kada samo u 12 sati dana pokušamo uklopiti posao na koji danas otpadne i više od osam sati, a gdje li su još sve obaveze i ono što nerijetko moramo baš svaki dan, a uključuje djecu ili kućnog ljubimca, onda ću u preostala 4 sata tražiti slobodan trenutak kad da uopće skuham, a kamoli da vodim dnevnik što sam sve pojela u danu.

I dobro je da jedna, neću reći ni prosječna žena, jer je daleko manji broj žena kojima je rekreacija dio života, uspije za trening izdvojiti dva ili tri puta tjedno, dok možda ona bez djece i obaveza ili ako joj je trening profesija, kao meni primjerice, može trenirati do pet puta tjedno.

Ne zaboravimo da je naveden cardio trening, koji najčešće ne volite, jer žene nisu navikle i takva tjelovježba ne pričinjava zadovoljstvo već napor u većini slučajeva. Ako pitate mene, na rezultat, ako nema emocionalne komponente, odmah zaboravite.

Sumnjam da je moguće baš svaki dan odspavati tih osam kvalitetnih sati, ali ako se dobro organiziramo onda ova stavaka i stavka ispijanja vode daju nadu da barem nešto od navedenog možemo ispuniti.
Zadnja točka će vas u potpunosti izuti iz cipela jer ako sve ovo i radite kako su vas savjetovali, ako nemate genetske predispozicije mala je vjerojatnost da ćete uspjeti.

Pitanje je li ovakav članak uopće motivirajući ili deprimirajući, jer ja još uvijek ne znam što je to “idealno”, osim slikice u tekstu, a i nema baš nekih šansi da do toga, prema ovim uputama i dođemo.

Da se zamislimo onda i prestanemo biti robovi ovog ili onog savjetovanja, ove ili one dijete, ove ili one vježbe, jer u moru svih tih savjeta od kojih će doista svakome individualno pomoći ovaj ili onaj trening ili prehrana, trebate prije svega osluškivati samu sebe i svoje tijelo te pronaći aktivnost koju ćete voljeti i redovito prakticirati.

I kad smo kod olovke i papira, prvo što treba zapisati da tjelesno vježbanje, ma kakvo god ono bilo, a ja ću uvijek savjetovati ples zbog snažne emocionalne komponente (čak i ako se ne vidite kao plesačicu i čak i ako nemate ritma ) bude na listi životnih prioriteta i da postane dio vašeg lifestyle-a . Čak i ako to nije 5 puta tjedno, važno je da se pokrenete i da pokrenete tijelo u kojem živite.
U vašem mindsetu promijenite cilj i postavite da razlog vaše tjelovježbe bude vaše psihofizičko zdravlje i dobar osjećaj u vlastitom tijelu, a bolji fizički izgled će zasigurno biti posljedica.

Pripazite da prehrana bude zdravija, ne preskačući obroke i raspoređujući ih na manje i više puta u danu, što nikako ne uključuje ovakve ili onakve dijete jer mi se kao kineziologu diže kosa na glavi kad slušam kakve sve dijete možete danas skinuti s interneta i koliko vam na one mogu naškoditi, čega vas veliki broj nije niti svjestan.
Pijte dovoljno tekućine i svakako ostavite vrijeme za dobar i kvalitetan san.

Za kraj, još jedan psihološki savjet. Prestanete se opterećivati fizičkim izgledom i odrazom vlastitog tijela u ogledalu kao i svim nedostacima koje uvijek vidite. Preokrenite perspektivu i pronađite na sebi ono što volite i, kad se već i pogledate u ogledalu, recite sebi koliko se volite i koliko ste zadovoljni sa sobom upravo onakvi kakvi jeste, a onda ćete biti sretni i s manje i s više kilograma.

I možda se sve to čini nemoguće jer smo predugo u ovom drugom obrascu. Vrijedi pokušati i uz samo preslagivanje prioriteta te uvođenjem tjelovježbe u život sigurna sam da ćete se osjećati bolje, a izgledati ljepše čak i kad nismo kao ona idealna žena s naslovnice časopisa koji nameće sliku kako do savršenstva.

Tijelo i psiha uvijek moraju biti u balansu, stoga podjednako radite na jednom i dugom ne isključujući nikada jedno od navedenog.

[box style=”0″]

Autor: Ana Kuhanec Brašnović

[/box]

Više

Zanimljivosti

Uz sjajne glumačke nastupe, profinjen scenarij i istančanu režiju, HOURIA je još jedan sjajan filmski uspjeh nezavisne kinematografije koji će u svojim gledateljima probuditi...

Duh i tijelo

Tina Drašner već je dobro poznata trenerica među brojnim ženama, no malo tko zna da joj je posao trenerice senzualnog fitnessa bio tek dodatni...

Dobar posao

Ovu svestranu Puležanku teško je predstaviti. Manuela Svorcan, vesela, nasmijana, s čarobnom dugom kosom..

Duh i tijelo

Umor je zapravo zaštitni mehanizam protiv prekomjerne živčane aktivnosti, ali ujedno i signal da treba nešto promijeniti.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.