Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

Kakvo je to ‘pravilo pet sati’?

Bill Gates, Jack Ma i Elon Musk samo su neki od biznismena koji primjenjuju ‘pravilo pet sati’.

Bill Gates, Jack Ma i Elon Musk samo su neki od biznismena koji primjenjuju ‘pravilo pet sati’.

The CEO Magazine piše da je otac američke nacije Benjamin Franklin bio prvi koji je primjenjivao ‘pravilo pet sati’. Fokus ovog koncepta je prilično jednostavan, a odnosi se na jednosatno učenje tijekom dana. Osim toga, Franklin je bio posvećen promišljanju i eksperimentiranju kako bi ostvario osobni progres.

Ulaganje u znanje

Franklin je 1758. godine izjavio da se najviše isplati ulagati u znanje. Nakon jutarnjeg buđenja je čitao i radio autorefleksiju, a kasnije tijekom dana je nastojao ideje pretvarati u djela. Pretpostavlja se da ga je upravo ovakav način života učinio uspješnim.

Izostanak učenja je štetan

Osnivač konzultantske kompanije Empact Michael Simmons je, inspiriran Franklinom, razradio “pravilo pet pravila”. Govoreći o značaju učenja, Simons je poručio da izostanak učenja najmanje pet sati tjedno u 21. stoljeću jednako štetno kao i pušenje.

S obzirom na značaj znanja, nije iznenađujuće to što su mnogi biznismeni prihvatili ‘pravilo pet sati’. Jedan od njih je multimilijarder Bill Gates koji godišnje pročita više od 50 knjiga. Još jedan multimilijarder, Warren Buffet dnevno čita šest sati, dok većina punoljetnih Amerikanaca u prosjeku čita 20 minuta dnevno.

Mogućnost pronalaska posla će sve više ovisiti o posvećenosti učenju, a na to ukazuju i u Svjetskom ekonomskom forumu (WEF).

Kako primijeniti ‘pravilo pet sati’?

Primjena ‘pravila pet sati’ podrazumijeva da se dnevno jedan sat ili tjedno pet sati uči ili stječu vještine. Predlaže da se dnevno jedan sat čita, da se svaki dan zapisuje ono što se smatra važnim te da se ideje primjenjuju kako bi se shvatilo koje od njih su dobre, a koje nisu dobre.

Ne propustite

She Book Club

Glave prepune neukroćenih uvojaka i nekonvencionalnih ideja, lady Imogen Loveless u društvu slovi kao pomalo čudna, ali bezopasna.

Obitelj

Provedite opuštajuću, zanimljivu i inspirativnu subotu u Smarty Kids centru.

Suncokreti na oblacima

Obrazac ponašanja „praviti se lud“ mi je postao izuzetno iritantan i sve ga više primjećujem.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.