Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Kapari – od otrova do delicije

Kapari ili kapara je poznata još iz antičkih vremena kao začin, ali i kao ljekovita biljka i afrodizijak.

Kapari ili kapara je poznata još iz antičkih vremena kao začin, ali i kao ljekovita biljka i afrodizijak. Njeni su grmovi čest prizor na hrvatskim otocima te je zastupljena i u istarskoj, kvarnerskoj i dalmatinskoj kuhinji.

Grčki liječnik i botaničar Dioscorides u svojoj je knjizi ‘O ljekovitim tvarima’ još u 1. stoljeću zapisao da kapare izazivaju nadutost. Njegov kolega Galen tvrdio je da su arapske kapare otrovne. I loše mišljenje o toj čudotvornoj biljci trajalo je sve do 18. stoljeća jer je do tada spomenuta knjiga grčkog liječnika bila ‘biblija’ zapadnjačke medicine.

Danas je ova samonikla biljka obožavana i tretirana kao delicija u svim zemljama Sredozemlja. Kod nas raste u zaklonjenim i vrućim mjestima, većinom po zidinama, hridima, u kamenju. Na pustim otocima ima je mnogo više nego na napučenim. I ne samo zbog toga što je ljudi beru već je koze i ovce rado jedu i brsteći uništavaju.

Ljekovitost kapara

Kapare imaju dugu povijest upotrebe u medicinske svrhe. Dobre su za probavne tegove, za reumu, jača kapilare i reducira kolesterol. Dodatak male količine kapara na mesu za roštilj sprječava stvaranje tvari koje štete DNA i potencijalno mogu uzrokovati rak i bolesti kardiovaskularnog sustava.

Kapare su siromašne kalorijama i poznate po svojim antioksidativnim svojstvima.

Pikantan okus

Imaju poprilično jak, trpki okus, koji podsjeća na limun, te slanost zelenih maslina. S obzirom na to kako se čuvaju, tome je dodana kiselost od octa ili pak slanoća od soli kojom su konzervirane. Mnogi ih ne vole, a vrlo često i jer su ih kušali u nekoj nezahvalnoj kombinaciji – potrebno ih je upotrebljavati s mjerom kako ne bi prevladale.

Svakom jelu daju onaj specifičan pikantan okus. Bile u octu ili, malo blaže, u ulju dobro se slažu sa skoro svim plodovima mora i jelima od ribe.

Prije upotrebe svježe kapare operite, a posoljene u soli držite nekoliko minuta u vodi i potom isperite. Konzervirane u slanoj vodi možete koristiti izravno iz teglice, a ukiseljene kapare isperite tik prije uporabe ako želite ublažiti njihovu oštrinu okusa.

Ne propustite

Gastronomija

Zdravija alternativa za pržene krumpiriće.

Gastronomija

Recept za jednostavne i ukusne polpete od tikvica.

Predstavljamo

Festival Ultra Europe samo je prošle godine generirao više od 60 milijuna kuna dodatne turističke potrošnje

Lifestyle

Biser hrvatske turističke ponude

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.