Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Seks

Karcinom vrata maternice

Rak vrata maternice spada u pet vodećih karcinoma u žena u Hrvatskoj.

U zemljama EU karcinom vrata maternice u populaciji žena između 15 i 44 godine je drugi najčešći uzrok smrti, odmah iza karcinoma dojke. Veliko istraživanje IARC, Međunarodne agencije za istraživanje raka, iz 1992. godine, na 22.000 uzoraka iz više od 20 zemalja sa svih pet kontinenata potvrdilo je nazočnost genoma HPV-a u 99,7 posto istraživanih uzoraka. Kasnija istraživanja su u većem ili manjem opsegu potvrdila povezanost visoko onkogenih sojeva HPV-a i nastanka raka vrata maternice.

U Europi godišnje od karcinoma vrata maternice oboli 52.000 žena, a njih 27.000 umre od te bolesti. U zemljama članicama EU godišnje oboli 33.000 žena i umre njih 15.000, unatoč programima probira. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pojavnost ove bolesti je 13-14 novootkrivenih na 100.000 žena. Godišnje od ove bolesti u RH oboli oko 350 žena, a 120 njih umre.

Rana dijagnostika presudna


U gotovo svim zemljama svijeta zadnjih godina se bilježi konstantan pad učestalosti raka vrata maternice, što možemo zahvaliti poboljšanoj ranoj dijagnostici predstadija i promjena koje prethode predstadijima raka vrata maternice. Ranijih godina je rak vrata maternice činio i do 70 posto svih genitalnih karcinoma, dok se danas računa s učestalošću od nekih 35–50 posto svih genitalnih karcinoma žena s tendencijom daljnjeg pada.

Rizični čimbenici u nastanku raka vrata maternice su rani seksualni kontakt, česta promjena partnera, promiskuitet, loša genitalna higijena, infekcije kao što su HPV i herpes te veći broj poroda.

Dakle, u prevenciji karcinoma vrata maternice važna je prevencija trajne HPV-infekcije, odnosno briga o genitalnom zdravlju. To uključuje odgovorno spolno ponašanje, redoviti odlazak ginekologu, ali i preventivno uzimanje novijih generacija peroralnih probiotika, kao što je Lactogyn, probiotik koji pomaže u očuvanju ženine vaginalne flore.

LACTOGYN SAVJETUJE

Želite li saznati još nešto o Lactogynu, porazgovarati o Vašem problemu ili zatražiti savjet možete nazvati savjetovalište "JADRAN" – Galenskog laboratorija na 01/ 3010-946, ponedjeljkom, srijedom i četvrtkom od 15 – 19 sati ili pišite njihovoj stručnoj savjetnici na e-mail [email protected].
Dežurna liječnica rado će odgovoriti na sva Vaša pitanja.

Vaše odgovore objaviti ćemo u posebnoj podrubrici na She.hr-u:
LACTOGYN SAVJETUJE

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Savjeti stručnjaka

Umjesto uzimanja antibiotika, pojava virusa i prehlada može se smanjiti na prirodan način, svakodnevnim uzimanjem dodataka prehrani.

Zdravstveni karton

Zbog neupitne djelotvornosti gavez je u narodu uvijek bio veoma omiljena biljka, a kasnije je djelovanje i znanstveno dokazano.

Darivanje

Atopijski dermatitis je kronična upalna bolest sa simptomima crvenila, osipa i vrlo neugodnog svrbeža kože

Zanimljivosti

Voditeljica i spisateljica Marijana Perinić će u prvoj emisiji nove, jedanaeste sezone popularnog talk-showa Ženska priča, i to na temu ŽENSKA MUDROST, ugostiti poznate...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.