Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Obitelj

Kašice se uvode postupno

Uvođenje kašica i dojenje ne isključuju se međusobno.

Potreba za kašicama javlja se obično oko šestog mjeseca djetetovog života. Majčino mlijeko djetetu je još uvijek važan i nezamjenjiv izvor hranjivih tvari i imuniteta, mada je potrebno postupno početi dojenče hraniti i kašicama. Pedijatri obično savjetuju da se djetetu najprije ponude voćni sokovi, jer su slatki i tekući, a opet drukčijeg okusa. Osim toga, teže će prihvatiti povrtnu kašicu.

Dijete je spremno za kašicu ako:

1. Samostalno sjedi i kontrolira pokrete glave;
2. Čini pokrete kao da žvače, a refleks sisanja je u toj fazi već malo oslabio;
3. U posljednje vrijeme ne dobiva na težini koliko bi trebalo i čini vam se da samo dojenje više nije dovoljno, jer dijete nije sito;
4. Sve stavlja u usta i rastu mu prvi zubi;
5. Promatra vas dok jedete i pokušava vam uzeti hranu.

Jabuka, banana ili kruška

Za početak najprije probajte s jabukom, bananom ili kruškom. Breskve, marelice i šljive ostavite za kasnije, jer su teže probavljive. Tek nakon godine dana djetetu ponudite maline, jagode, dinju, borovnice i orašaste plodove, jer mogu izazvati alergije.

Od povrtnih kašica, najbolje je početi s mrkvom, tikvicam i korabom, a kasnije i sa špinatom, blitvom, krumpirom, brokulom.

Kašice u mliječnom obroku

Nemojte zaboraviti kako je djetetu u ovoj dobi potrebno oko pet mliječnih obroka tijekom dana. Kašice ćete postupno uvoditi i uključivati u jedan od mliječnih obroka, a već za mjesec dana obrok kašice može u potpunosti zamijeniti jedan mliječni obrok. Tada u povrtnu kašicu počnite stavljati žličicu, primjerice maslinovog ulja.

Budući da dijete još nema definiran okus i ne poznaje sol ili šećer, ne morate ih dodavati u hranu. Šećer nije poželjan, jer može kvariti zube, čak i ako još nisu niknuli. Nakon što ste uveli dohranu, nemojte zaboraviti djetetu nuditi tekućinu. Najbolji izbor je voda.

Nove namirnice treba uvoditi postupno. Nakon voća i povrća na redu su žitarice. Nekoliko tjedana potom možete djetetu ponuditi meso. S navršenom godinom dana dijete će sve više upoznavati namirnice koje jedu odrasli.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Budi fit

Možemo li pravilnom prehranom utjecati na starenje?

Zdravstveni karton

Postoje namirnice koje bi trebali svakodnevno imati na meniju želimo li imati zdrave oči i odličan vid.

Budi fit

Ubrzajte metabolizam i uklonite nadutost...

Gastronomija

Zdrav i dug život zahvaljujući kombiniranju boja u prehrani.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.