Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

SheRULES

Kata Leutar: Svaki poduzetnik bi trebao stvoriti atmosferu u kojoj je zaposlenik prioritet

Kata Leutar tvrdi da su tvrtke uspješne onoliko koliko su zadovoljni njeni ljudi.

Iako se sve više govori o nužnosti brige za mentalno zdravlje, statistički podaci, kao i svakodnevno iskustvo, upozoravaju da nismo ni blizu rješenju ovog velikog problema. Procjenjuje se da u svijetu od mentalnih poremećaja pati oko 450 milijuna ljudi, a u Hrvatskoj su na drugom mjestu po broju dana bolničkog liječenja. Liječenje, smanjena produktivnost, bolovanja i invalidnost, psihološki i egzistencijalno opterećuju obitelj ali dovode i do značajnog ekonomskog i socijalnog opterećenja društva.

Važno se uloviti koštac s temom mentalnog zdravlja, kako u privatnom životu tako i u radnom okruženju.

O mentalnom zdravlju u poslovnom okruženju, Profitiraj.hr je razgovarao sa psihoterapeutkinjom i poduzetnicom, vlasnicom tvrtke IMEA Consulting Katom Leutar. Kata tvrdi i da su tvrtke uspješne onoliko koliko su zadovoljni njeni ljudi.

Kakva je veza između poduzetništva, zaposlenika i  mentalnog zdravlja?

Biti poduzetnik danas je teže nego ikad, no ako njegujete poslovni stil koji njeguje rast i razvoj zaposlenika, podržava autonomiju te zahtjeva preuzimanje odgovornosti svih članova tima, svaki izazov postaje prilika. 

Također, podigla se i razina svijesti o tome koliko je mentalno zdravlje važno i u biznisu, a potom i zato što se smanjio osjećaj srama kad je većina priznala da se nosi s istim ili sličnim izazovom. Pozivi na temu anksioznosti, smanjene produktivnosti i izostanka motivacije postali su sve češći, ali se još uvijek moli da sve bude u strogoj diskreciji pogotovo kad poziv za pomoć dolazi iz okruženja u kojem se bavljenje mentalnim zdravljem smatra slabošću. Moram priznati da to nije rijetkost. I kad bih sve trenutne izazove morala opisati jednom riječju, bila bi to odgovornost – odgovornost za sve ono što radimo i što propuštamo napraviti.

Kata Leutar

Kako to izgleda u praksi?

Svaki poduzetnik trebao stvoriti atmosferu, kulturu u kojoj je zaposlenik prioritet, a stres pokazatelj da je neka transformacija nužna – na razini kolektiva ili pojedinca i to uz potpunu podršku. Nije bitna samo komunikacija riječima nego i djelima, a to je proces u kojem kodirate cijelo svoje iskustvo, svoja uvjerenja, stavove i strahove te ih prosljeđujete u okruženje u kojemu. Kao poduzetnik i poslodavac utječete na živote zaposlenika, nekad pozitivno ili na lošije, nekada i zauvijek. Zbog toga, programi liderstva koje nudimo u IMEA Consulting uključuju i komunikaciju koja je puno više od one kakvu javnost poznaje.

Ono što se najčešće nađe na putu do uspjeha je nedostatak motivacije, neiskorištavanje svojih punih potencijala, ali i trenutak u kojem ne prepoznajemo da je vrijeme odustati od nekog zadanog cilja. O čemu ovisi uspješan posao?

Ovisi o temeljima na kojima gradite svoj posao. Ako svoj posao bazirate na inerciji potrebe, strategiji za koju ne znate jasne korake uspjeha, kulturi poslovanja koja ne podržava autentičnost, osigurava pripadnost te razvija psihološku sigurnost, uspješnost vašeg posla uvijek je pod upitnikom. A ako trebam još jednostavnije i konkretnije odgovoriti, onda uspješan posao ovisi o zadovoljstvu svih ljudi koje čine taj posao, kako unutar neke organizacije tako i onih s kojima surađujete.

Uvijek je bitno provjeriti što je neuspjeh za svakog pojedinačno – je li to nerealizacija projekta kojeg smo silno željeli ili je neuspjeh izostanak dobrih emocija kada postignemo ono na čemu smo radili jako dugo.

Kako se nositi s nedostatkom motivacije?

Motivacija je nešto o čemu se danas priča jako puno, pogotovo u poslovnom kontekstu gdje se najčešće pokušava motivirati novcem, no i ako se uspije, možete biti sigurni da novac nije motivator, već nas motivira ono što nam je taj novac donio.

Znate li da ljudsko tijelo može proizvesti zlato? Ako osjećate nedostatak motivacije iskoristite to da proizvedete ‘zlato’ koje vam to stanje dopusti, iskoristite nedostatak u priliku da shvatite što dobivate kad imate nedostatak motivacije za nešto.

Da bi netko jasno artikulirao svoje potrebe, stanja i osjećaje unutar nekog sustava mora raditi u sustavu koji podržava takvu transparentnost i reagira na takve situacije te se poznaje dovoljno da može prepoznati o kojim je potrebama ili izazovima točno riječ.

Ne propustite

Zanimljivosti

Mentalno zdravlje je dio zdravlja i nema zdravlja bez mentalnog zdravlja. Mentalno zdravlje također je mnogo više od odsutnosti mentalne bolesti.

Duh i tijelo

U suvremenom, kapitalističkom društvu, pojam materijalista sve se više upotrebljava, posebice u kontekstu uspješnih pojedinaca koji iza sebe imaju zavidnu karijeru. Međutim

Duh i tijelo

Iako užasno rasprostranjen i naveliko korišten, prolazi li Instagram ispod radara racionalnom upravljanju našim vremenom, pažnjom i ponajviše, brizi o mentalnom zdravlju?

She Book Club

Tara Porter obraća se izravno svojim čitateljicama jezikom punim topline, empatije i humora.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.