Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Gastronomija

Kava – top 5 trendova u 2020. godini

Broj ljubitelja kave nastavljaju da se povećava, čak i u udaljenim dijelovima svijeta gdje ova biljka ne raste.

Potrošnja kave bilježi izvanredan rast od 2,1% godišnje od 2009. godine. Broj ljubitelja kave nastavljaju da se povećava, čak i u udaljenim dijelovima svijeta gdje ova biljka ne raste.

Finska se nalazi na prvom mjestu s potrošnjom od 12 kg po osobi godišnje, slijede Norveška i Island, obje s potrošnjom od 9,9 kg godišnje. Preostalih 7 država u kojima se najviše konzumira kava su: Danska (8,7 kg), Nizozemska (8,4 kg), Švedska (8,2 kg), Švicarska (7,9 kg), Belgija (6,8 kg), Luksemburg (6,5 kg), Kanada (6,2 kg).

Brazil je najveći proizvođač kave na svijetu. Samo u 2017. godini Brazil je proizveo preko 2 595 000 tona zrna kave. Zemlje poput Kolumbije, Gvatemale, Meksika, Nikaragve, Ugande, Indije, Hondurasa, Etiopije i Vijetnama, su, naravno, nakon Brazila, najveći proizvođači kave. Budući da je kava najpopularniji napitak širom svijeta, jer se svakodnevno konzumira preko 2,25 milijardi šalica kave, u ovoj industriji se neprestano uvode inovacije kako bi se nastavilo s održavanjem rasta.

Predstavljamo vam 5 najvećih trendova koji se tiču kave u 2020. godini.

Kava što prirodnijeg i kvalitetnijeg ukusa

U zapadnom svijetu i na tržištima u razvoju, upotreba prirodnih sastojaka u proizvodnji pića poput kave poprima sve veći značaj. Ovaj aspekt se smatra ključnim za krajnjeg potrošača, koji proizvod doživljava ne samo kao piće, već kao doživljaj za osjetila. Kombinacija egzotičnih ukusa i raznolikih tekstura povezana je s visokim kvalitetom proizvoda. Dakle, prodavači kave ne samo da biraju prirodnije zrno, već se poigravaju i kombinacijama ukusa koje mogu poboljšati korisničko iskustvo.

Ekološke alternative u industriji  kave

Porast ekološke svijesti posljednjih godina probudio je potrebu da proizvođači kave smanje emisiju ugljičnog dioksida, koristeći odgovarajuće resurse i razvijajući tehnologije koja će im pomoći da postignu taj cilj. Mnogi proizvođači i trgovci započeli su postupke kojima pokušavaju razvijati ekološke procese kojima kava stiže do krajnjeg potrošača. To predstavlja trend koji će vremenom samo rasti.

Održiva proizvodnja i certificirana kava

Uključivanjem više organskih procesa u proizvodnju različitih sorti kave postiže se bolja slika o industriji i stječe veće povjerenje među potrošačima. Stoga su zahtjevi za certifikatima kako bi se osiguralo da je to prirodan i društveno i ekološki odgovoran proizvod sve češći, posebno u zemljama Sjeverne Amerike i Europe. Posjedovanje spomenutih certifikata predstavlja dodatnu vrijednost koja utječe na odluku o kupovini  kod uvoznika i krajnjih kupaca.

Aparati koji koriste kapsule za kavu u sve više domova i ureda

Kupovina aparata za kavu na kapsule također postaje sve veći trend. Ovi uređaji su velikom brzinom zauzeli značajan dio tržišta i pridobili veliki broj potrošača kave, preplavivši uredske prostore i veliki broj kuhinja u domaćinstvima. Ne samo da su ovi uređaji praktični i primamljivog dizajna, već su i vrlo pogodni za one koji su uvijek u pokretu. Sve više i više ljudi se pridružuje ovom trendu, jer tržište sada ima toliko pristupačnih opcija između kojih je moguće birati.

Porast potrošnje kave među mladima

Najbolji odraz ovog trenda može se vidjeti u azijskim zemljama. Na primjer, u Kini, na tržištu koje je pokazalo ogroman potencijal u posljednjih 5 godina, glavni potrošači kave su osobe između 20 i 30 godina. Na ovu generaciju utjecali su društveni mediji, posebno Instagram, platforma koju inače najviše preferiraju.

Više

Zanimljivosti

Svaki drugi Zagrepčanin smatra da je zagrljaj najmanje što svatko od nas može učiniti kako bi nekome zahvalio, a odmah nakon toga slijedi –...

Gastronomija

Ritual ispijanja i uživanja u kavi ostaje prisutan neovisno o godišnjem dobu.

Gastronomija

Priča o Jamaica Blue Mountain kavi počela je 1728. godine, kad je tadašnji guverner Jamajke, Nicholas Lawes, donio više mladih stabala 100% arabike i...

Zanimljivosti

U suradnji s Institutom Jane Goodall Julius Meinl pomaže pošumljavanju Tanzanije; jedno stablo apsorbirat će 60 kilograma ugljika u sljedećih deset godina.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.