Jesen donosi i omiljenu slasticu mnogima – kesten. Ne samo da ga mnogi obožavaju jesti pečene ili kuhane, već je ovo pravo vrijeme i za razne slastice s kestenom. Tako su upravo kesten praline savršeni za ove hladne jesenske dane.
Sastojci
Kora:
- 250 g šećera
- 1 šalica vode (0,75 ml)
- 125 g maslaca
- 100 g mljevenog keksa
- 75 g mljevenih oraha
- 50 g čokolade
Nadjev:
- 150 g kesten-pirea
- 50 g šećera u prahu
- 50 g maslaca
- 50 g mljevenih oraha
- 1 žlica ruma
Glazura:
- 100 g čokolade
- 3 žlice ulja
Priprema
Sirup: prokuhajte šećer s vodom i kuhajte tri minute. Uklonite s vatre, dodajte maslac i miješajte dok se ne rastopi. Zatim dodajte mljevene orahe, keks i na kraju kockice čokolade. Po želji, dodajte i malo kakaa.
Kora: Smjesu prohladite, a zatim je razvaljajte preko folije u pravokutnik (35×35 cm).
Nadjev: Pomiješajte kesten-pire, šećer u prahu, maslac i orahe te dodajte rum. Smjesu stavite u slastičarsku vrećicu.
Punjenje i oblikovanje: Uz rub kore nanesite traku nadjeva, savijte rub kore preko nadjeva i pažljivo oblikujte rolat. Napravite nekoliko manjih rolica.
Glazura: Prelijte rolice rastopljenom čokoladom i ostavite da se čokolada stvrdne.
Kada se rolice ohlade, izrežite ih na manje praline i stavite svaku u papirnatu korpicu.
U slast!
Izvor: coolinarika.com
Tijekom školovanja na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu osnovala je Udrugu za promicanje inkluzija osoba s invaliditetom Mogu sve. Po završetku školovanja zapošljava se kao novinarska, a potom u marketingu. Danas je vlasnica marketinške agencije, ali i dalje piše kolumne te se bavi novinarstvom.