Stiže sezona kestena, mnogima omiljene jesenske šumske poslastice. Ulicama gradova širi se opojni miris pečenih kestena, a kesten pire nezaobilazan je desert u hladnim jesenskim danima i večerima. Kesten je hranjiv plod koji se jede u mnogim kulturama, a u Kini se uzgaja preko 6.000 godina i u Europi preko 3.000 godina.
Kao namirnica posebno je cijenjen u Mediteranskom dijelu Europe, a koristi se u pripremi raznih jela, poput mesnih gulaša, kolača, namaza od kestena ili se plodovi jedu kuhani ili pečeni. Osim što su ukusni, kesteni sadrže važne nutrijente, donose mnoge zdravstvene dobrobiti te pomažu u mršavljenju.
100 g kestena sadrži 40 mg vitamina C koji pridonosi zdravlju zubi, kostiju i krvnih žila te štiti od štetnog utjecaja slobodnih radikala. Bogati su i B vitaminima tiaminom, riboflavinom i niacinom te odličan izvor kalcija, željeza, cinka i fosfora.
Kesteni sadrže esencijalne masne kiseline i linolensku kiselinu koja štiti od kardiovaskularnih bolesti.
Više
Savjeti stručnjaka
Ne tako davno, bezglutenska je prehrana bila svojevrsni “bauk”, bilo je malo dostupnih opcija, a još manje onih koje su bile ukusne.
Gastronomija
Zamislite okuse bundeve, jabuke, brusnice, javora, kruške, smokvi, začinskog bilja... Ma savršena kombinacija uz ovu divnu jesen.
Gastronomija
Bilo da ste napravili slatko od kestena ili ih jednostavno kandirali, možda ubacili u gulaš ili napravili juhu od kestena, na bilo koji način,...
Zanimljivosti
Ove jeseni birajte i statement komade koji će vam poslužiti kao baza za sklapanje cijelog outfita.
You must be logged in to post a comment Login