Stiže sezona kestena, mnogima omiljene jesenske šumske poslastice. Ulicama gradova širi se opojni miris pečenih kestena, a kesten pire nezaobilazan je desert u hladnim jesenskim danima i večerima. Kesten je hranjiv plod koji se jede u mnogim kulturama, a u Kini se uzgaja preko 6.000 godina i u Europi preko 3.000 godina.
Kao namirnica posebno je cijenjen u Mediteranskom dijelu Europe, a koristi se u pripremi raznih jela, poput mesnih gulaša, kolača, namaza od kestena ili se plodovi jedu kuhani ili pečeni. Osim što su ukusni, kesteni sadrže važne nutrijente, donose mnoge zdravstvene dobrobiti te pomažu u mršavljenju.
100 g kestena sadrži 40 mg vitamina C koji pridonosi zdravlju zubi, kostiju i krvnih žila te štiti od štetnog utjecaja slobodnih radikala. Bogati su i B vitaminima tiaminom, riboflavinom i niacinom te odličan izvor kalcija, željeza, cinka i fosfora.
Kesteni sadrže esencijalne masne kiseline i linolensku kiselinu koja štiti od kardiovaskularnih bolesti.
Više
Duh i tijelo
U nekakvom prirodnom ciklusu, jesen bi nas trebala podsjetiti da usporimo i uživamo u plodovima svoga rada
Gastronomija
Heljda je nekada, uz krumpir, bila osnovna seljačka hrana, budući je vrlo jednostavna za uzgoj jer uspijeva na siromašnoj, jako pjeskovitoj zemlji s dosta...
Zanimljivosti
Svjetski dan čokolade službeno se obilježava na današnji dan, 7. srpnja jer se vjeruje da je 7. srpnja 1550. godine kakao stigao u Europu.
Savjeti stručnjaka
Hrana koju kupujemo sadrži mnogo toksičnih aditiva. To znači da je promijenjena kako bi nas učinila gladnima i pogoršala naše emocionalne prehrambene navike.
You must be logged in to post a comment Login