Kesten je prava jesenska, šumska poslastica. Bilo da ih jedete samo ispečene u tavi ili u pećnici ili da imate pire od kestena poslužen sa šlagom i čokoladom. Bilo da ste napravili slatko od kestena ili ih jednostavno kandirali, možda ubacili u gulaš ili napravili juhu od kestena, na bilo koji način, ovaj šumski plod možete samo obožavati.
Jednostavno ih možete ispeći i u svom domu, u specijalnoj tavi za kestene ili u pećnici. Prije pečenja ih samo morate jednom ili dvaput zarezati u križ. Za raznorazne kreme, juhe ili namaze kuhajte ih najmanje 30-ak minuta u malo posoljenoj vodi.
Namaz od kestena
Potrebno:
- 1 kg kestena
- oko 250 g šećera
- 1 mahuna vanilije
- malo soli
- 2 dcl vode
- 10 dkg kvalitetne tamne čokolade
Postupak:
Kestene skuhajte u malo posoljenoj vodi. Ogulite ih, propasirajte u multipraktiku, a zatim ih izvažite. Koliko ima kestena toliko treba dodati šećera. (Iz 1 kg kestena, nakon što se ogulio, bilo je oko 250 g čistog ploda).
Dakle, pasiranom kestenu dodajte još 250 g šećera i sve još jednom dobro izmiksajte.
Pire koji ste dobili, vodu i sjemenke vanilije stavite na laganu vatru i kuhajte uz miješanje. Kad se smjesa počne odvajati od posude, dodajte narezanu tamnu čokoladu. Miješajte i dalje dok se smjesa posve ne poveže.
Premjestite ju u prikladne staklenke i uživajte u savršenom doručku.
Izvor Just Good Food
Pingback: Napravite sami namaz od kestena | Zagreb Online
Pingback: Napravite sami namaz od kestena