Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
kineski kukmasti pas
kineski kukmasti pas

Kućni ljubimci

Kineski kukmasti pas – ljupka četveronožna atrakcija

A voli se i sunčati, pa ga treba mazati kremom za zaštitu

Ovaj četverenonožni šarmer prava je atrakcija, ali i rijetkost na domaćim ulicama. Kineski kukmasti pas minijaturna je pasmina, živahna karaktera i karakterističnog izgleda. Kako samo ime govori podrijetlo mu je Kina, iako je originalno uzgojen u Africi i zvali su ga Afrički bezdlaki terijer. Kasnije su ga kineski trgovački brodovi prenijeli u Kinu, gdje je i dobio sadašnji naziv.

Kineski kukmasti pas naraste do 30 cm, a težina mu nikada ne prelazi 4,5 kg. Specifičnost ove pseće vrste jest njegova dlaka. Glava, uši, rep i noge prekrivene su dlakom, dok ostatak tijela izgleda kao da je prekriven samo kožom, no zapravo se radi o glatkoj paperjastoj dlaci. Nemaju nikakav miris. Upravo zbog toga izvrsni su za stan i ljude sklone alergijama.

Pas kojeg je lako zavoljeti

Kineskog kukmastog psa zaista je lako zavoljeti – veseo je, živahan, izuzetno umiljat i zaigran. Uživa u ljudskom društvu, jako se veže za svog vlasnika i ne voli biti ostavljen sam.  Ne laje i obično je rezerviran prema neznancima te zna biti pretjerano plašljiv. Da bi se to izbjeglo, treba već u ranoj dobi započeti sa socijalizacijom izlažući ga glasnijim zvukovima i vanjskim aktivnostima, kako se ne bi pretvorio u plašljivca. Dobro se slaže i s drugim životinjskim vrstama, primjerice mačkama. Budući da je njegova potreba za vježbom minimalna, dovoljno je dnevno provesti sat vremena u šetnji.

Iako je po mnogoćemu idealan ljubimac, treba znati kako kineski kukmasti pas lako dobiva na težini pa treba voditi računa da se ne pretjeruje s porcijama. Zbog izostanka dlake zahtijeva malo više pažnje od ostalih pasa. Njeguje ga se redovitim kupanjem nakon kojeg mu se u kožu umasira malo ulja da bi ostala mekana. Voli se sunčati, no zna biti sklon iritacijama i opekotinama od sunca. Neki vlasnici ove pasmine za ljetnih mjeseci svoje ljubimce štite kremama sa zaštitnim faktorom. Zimi je obavezan kaputić za ovog psića.

Ukoliko želite privrženog, ljupkog, pomalo egzotičnog životnog suputnika kojem ste spremni podariti mnogo pažnje, vremena i njege – kineski kukmasti pas u tom je slučaju idealan izbor.


Autor: Maja Špoljarec

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.