Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Savjeti i preporuke

Klasična vs. prirodna kozmetika

Sastojci koji štete organizmu nalaze se u brojnim preparatima.

U posljednje vrijeme ljudi sve više sa skepsom gledaju na brojne kozmetičke preparate sumnjivih sastojaka te se okreću prirodnoj kozmetici. Ipak, kako je to još uvijek neistraženo područje nameću se pitanja poput: "Kako priroda može konkurirati kemiji?" ili pak "Zašto do sad nismo koristili prirodnu kozmetiku ako je utoliko bolja?"

Kako bismo vam olakšali odluku između korištenja klasične i prirodne kozmetike posjetili smo radionicu Što se krije u vašoj kozmetičkoj torbici? u zagrebačkoj ustanovi za obrazovanje odraslih – Makronova. Razliku između prirodne i klasične kozmetike te njihovim sastojcima objasnila nam je savjetnica za prirodnu kozmetiku i brand manager za Dr. Hauschka prirodnu kozmetiku – Dragana Klarić."Klasična kozmetika se uvelike sastoji od naftnih derivata i silikonskih ulja te sintetiziranih aktivnih sastojaka koji dugoročno oštećuju kožu. Prirodni proizvodi rade se od biljnih ekstrakata koji nisu dobiveni sintetskim putem već ritmičkom preradom, poput miješanja i prešanja. Na taj način zadržavaju korisne sastojke i pozitivno djeluju na kožu", kaže Dragana.

Istraživanja su pokazala kako su naftni derivati poput vazelina, petroleja i parafina kancerogeni te mogu uzrokovati alergijske reakcije. Često se nalaze u dekorativnoj kozmetici, voskovima za depilaciju te kremama za njegu.Za nježan osjećaj na koži koji dobijete nakon nanošenja kreme zaslužna su silikonska ulja. Ona odbijaju vodu te dobro prijanjaju na kožu, ali od njih nema nikakve koristi. Iako nije dokazano da su opasni, pojedini znanstvenici ih uspoređuju sa silikonskim implantatima koji često znaju biti problematični.

"Kada gledate deklaracije na proizvodima budite svjesni da oni koji su pod sastojcima prvi po redu, njih ima najviše. Boje, mirisi, konzervansi te ostale štetne tvari bogate olovom i arsenom su većinom napisani na kraju. Također obratite pažnju na to sadrži li proizvod konzervans paraben koji se povezuje s rakom dojke. On naime ima estrogeno djelovanje te remeti hormonalnu strukturu organizma", kaže Dragana.

Prirodna kozmetika se sastoji od  voska, ekstrakata uljnih esencija, vode te glicerina biljnog podrijetla koji uz sebe veže vodu. Kao konzervans služi prirodni etanol, a za stvaranje gela su zaslužne želatinozne tvari dobivene iz algi – alginati."Kako se prbližava ljeto, želim svima poručiti da se ne osvrću na reklame kako kreme za sunčanje treba nanositi cijele godine. Naime, tako tijelo postaje imuno na njih te one nemaju svoju svrhu u pravo vrijeme. Klasične kreme za sunčanje sadrže kemijske sastojke koji ulaze pod kožu te ih zato morate nanositi 20 minuta prije izlaska, dok su prirodne na mineralnoj bazi te ostaju na površini kože i odbijaju štetne zrake, rekla je Dragana.

Kod korištenja deodoranata također treba pripaziti da ne sadrže soli aluminija jer one zatvaraju pore i otrov nema kako izaći iz tijela. Preporuča se kristalni kamen te deodorant na bazi prirodnog eteričnog ulja.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Dobar posao

Razgovarali smo s Helenom Nađ, članicom Međunarodne mreže poslovnih žena, majkom, magistrom procesnog inženjerstva, fitoaromaterapeutkinjom i vrlo svestranom mladom ženom koja silom prilika nije...

Gastronomija

Salatu samo treba napraviti na pravi način i može vam biti dovoljna sama i tijekom cijele godine. Kod salate je bitno da je šarena,...

Beauty report

Immortella prirodna kozmetika za ovo je proljeće pripremila novu kolekciju izvrsnih, prirodnih dezodoransa.

Dobar posao

Maja Pejčić već se dugi niz godina bavi proizvodnjom prirodne kozmetike, a kako posljednjih desetak godina raste svijest o štetnosti umjetnih tvari, kako na...

Advertisement