Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Istaknuto

Koje su opasnosti infekcije u trudnoći?

Infekcija je najčešći uzročnik prijevremenog poroda kao i kasnog spontanog pobačaja u trudnoći

Infekcija je najčešći uzročnik prijevremenog poroda kao i kasnog spontanog pobačaja u trudnoći. U sklopu obrade prije planiranja trudnoće ili odmah na početku trudnoće ako ona nije bila planirana, preporučuje se učiniti “screening” (probir) na spolno prenosive infekcije i koja bi mogle stati na put normalnom razvoju djeteta.

Pravovremenim liječenjem preveniraju se kasnije komplikacije, odnosno spontani pobačaj i prijevremeni porod koji nosi rizike rađanja djeteta koje još nije spremno za samostalan život izvan maternice.

Fluktuacija hormona u trudnoći dovodi do slabljenja prirodne barijere, vaginalne flore u rodnici.

Vaginalnu floru održavaju Döderleini-prijateljske bakterije koje iz glikogena proizvode mliječnu kiselinu i takoodržavaju blago kiseli pH, a istovremeno sudjeluju u formiranju biofilma na stijenci rodnice onemogućavajući patogeno prianjanje štetnih bakterija. Ova dva mehanizma reguliraju razmnožavanju “loših “ bakterija.

PH u rodnici je blago kiseo između 4,0-4,4.

Vrijednost pH iznad 4,5 je znak poremećaja, odnosno razmnožavanja štetnih bakterija.

Zašto je o vaginalnoj flori u trudnoći potrebno osobito brinuti?

U trudnoći, prisustvo štetnih bakterija u rodnici nosi i dodatni rizik širenje bakterijskih toksina na plodove ovoje i plod što može izazvati spontani pobačaj, kao i prijevremeni porod.

Nisu nam opasni samo spolno prenosivi mikroorganizmi, nego i bakterije koje fiziološki cirkuliraju u području mokraćnog sustava, vagine i crijeva, pa se nakon narušavanja prirodne barijere ubrzano razmnožavaju i postaju opasne.

Zašto dolazi do infekcija?

Velike promjene razina hormona u trudnoći čine lokalni imunitet i fiziološku barijeru krhkom. Infekcija nastaje kada imunitet biva nadjačan razmnožavanjem “loših” bakterija.

Prekomjeran napor i stres utječu na slabljenje imunološkog sustava. Nezdrava prehrana i ne dovoljan unos vodestvaraju uvjete za veći broj “loših” bakterije.

Koji su to mikroorganizmi koji nam mogu štetiti?

Najčešći poremećaj je bakterijska vaginoza – infekcija bakterijom Gardnarella vaginalis koja može biti i u kombinaciji s Candidom i drugim kokobacilima koji su stanovnici crijeva-probavnog sustava. Ove bakterije se fiziološki nalaze u rodnici u malom broju, i uz zdravu vaginalnu floru ne uzrokuju probleme.

Spolno prenosive bakterije među kojima je vodeća Chlamydia trachomatis, a kod nas vrlo česta i Ureaplasmaurealyticum, mogu biti opasne u trudnoći.

Što možemo učiniti?

Zdrav životni stil i korištenje probiotika osiguravaju dobar imunitet i kvalitetnu vaginalnu floru:

  • uravnotežen dnevni ritam aktivnosti i odmora
  • emocionalna stabilnost i izbjegavanje prekomjernog napora
  • zdrava prehrana (brusnica, bobičasto voće, agrumi bogati vitaminom C, lisnato povrće, orašasti plodovi i sjemenke bogati vitaminom E)
  • dovoljan unos tekućine
  • pravilna intimna higijena pri kojoj ne treba koristiti prejaka antiseptička sredstva, jer ona uništavaju prirodnu vaginalnu floru i tada je posebno otvoren put infekciji
    (dovoljno je prati spolne organe jedan puta na dan vodom i blagim tekućim sapunom koji ima niski pH, a ispiranje rodnice u svakodnevnim uvjetima nije potrebno)
  • uzimanje probiotika pomaže održavanju vaginalne flore

Rano otkrivanje poremećaja vaginalne flore?

Danas postoji jednostavna metoda praćenja pH rodnice pomoću kućnih testnih trakica s pH indikatorima, a u nekim zemljama su dostupne i rukavice za kućno mjerenje pH.

Testiranje podrazumijeva usporedbu boje na osobnoj testnoj trakici s ponuđenom skalom u bojama pomoću koje očitavamo pH. Ako se primijeti pH poremećaj, test je potrebno ponoviti za par sati ili sutra ujutro.

Ako je i ponovljeni test pozitivan, nužno je javiti se čim prije nadležnom ginekologu, a ne čekati dogovoreni redoviti pregled u trudnoći.

Treba imati na umu da slučajna kapljica urina na testnoj trakici ili nedavni spolni odnos mogu utjecati na lažno poremećeni pH nalaz.

Autor: Maja Gudelj, dr.med., spec. ginekologije i opstetricije iz Poliklinike Ginecej

ginecej

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Duh i tijelo

Zdrava i vitalna trudnoća je ključ za zdravu majku koja ima snage i energije za porod i potrebe svoje nove bebe

Savjeti stručnjaka

Drovelis je novi kombinirani oralni kontraceptiv koji sadrži prirodni estrogen (Estetrol, E4 ) koji se sintetizira u fetalnoj jetri tijekom trudnoće i koji se...

Financije

Budući da obuhvaća mnoštvo proizvoda, oprema i odjeća za bebe su segment u koji novopečeni roditelji ulažu najviše novca.

Savjeti stručnjaka

Dok ste trudni seks je vjerojatno posljednja stvar na vašem popisu, ali može biti i prva stvar na popisu!

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.