Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Knjige i glazba

Koji film sad vrte u glavi

Nakon Interlibera vrijeme je da rekapituliramo koje smo knjige kupili, koje smo nove otkrili te što doživjeli na najvećem nacionalnom sajmu knjige.

Jedno od događanja je bilo predstavljanje knjiga i druženje s hrvatskim autoricama mlađe generacije Mašom Kolanović, Sanjom Bilić i Željanom Giljanović.

Zbog nedavno objavljenih knjiga, uspjele su privući znatan broj posjetitelja zainteresiranih za njihov potpis u svoj primjerak knjige. Sanja Bilić napisala je knjigu koja se po kritičarima može čitati i s ozbiljnim kritičarskim dioptrijama i s ružičastim naočalama čitatelja koji se samo žele zabaviti.

Oslobađanje unutarnjeg poriva

”Koji film sad vrtiš u glavi” govori o dvjema sudbinama dvaju likova s dvije ljubavne priče. Oni se poznaju, iako nisu važan faktor jedan drugome u životu, no na principu slučajnosti, Roza i Ivan postanu važni posrednici u pronalasku ljubavi. O njima autorica piše odvojeno kao da i nisu u istoj knjizi, dok ih na kraju ipak povezuje u zaokruženu cjelinu.

Knjiga ”Koji film sad vrtiš u glavi” opremljena je i originalnim fotografijama koje na neki način u kombinaciji s pisanom pričom stvaraju začetak filma koji bi autorica voljela jednog dana i snimiti.

– Ne postoje standardi, samo unutarnji poriv koji treba osloboditi ako se želite baviti pisanjem. Jedino iskrena umjetnost je ono što vrijedi, a sve ostalo je na silu i laganje, poručila je Bilić čitateljicama She.hr koje razmišljaju o bavljenju pisanjem.

Barbie spaja nespojivo

Maša Kolanović, asistentica na Kroatistici Filozofskog fakulteta u Zagrebu, predstavila je svoju prvu knjigu ”Sloboština Barbie” . Radi se o zbirci priča koje se događaju početkom rata u zagrebačkom kvartu Sloboština iz ugla djevojčice koja se između uzbuna igra sa svojom omiljenog igračkom Barbie.

– Moje priče nastaju kroz suptilno unakrsno spajanje nespojivih motiva– djevojačke pop kulture i ozbiljne stvari kao što je rat te apsurdu koji se pojavljuje u oba pojma. Fenomen Barbie lutke proučavam već sedam godina jer mi je kao djetetu bila najdraža igračka., rekla nam je Maša.

Knjiga o ratu i Barbie je knjiga za odrasle o jednom djetinjstvu, kako Miljenko Jergović u pogovoru kaže, zadnjem u Jugoslaviji i prvom u Hrvatskoj. Maša Kolanović smatra da njena knjiga nije dječja, ali može biti zanimljiva onima koji su početkom rata odrastali. ”Sloboština Barbie” dobila je i nominaciju za debitantsku knjigu proze za književnu nagradu ”Kiklop”.

Split – banana

”Banana Split” autorice Željane Giljanović novi je proizvod hrvatskog chick lita , te je čak i prije izdavanja knjige dobila epitet „Seksa i grada“ na ‘naški’.

Željana je nastavnica računarstva u jednoj zagrebačkoj srednjoj školi, rodom Splićanka. Likovi, tri žene i njihov prijatelj homoseksualac, su Splićani u svojoj svakodnevnici koju komentiraju i žive u tipičnom toplom, ironičnom i energičnom splitskom duhu.

Koliko je knjiga zanimljiva govori i činjenica da je autorici ponuđena i ekranizacija u obliku TV serije. Po njezinoj želji bi tridesetogodišnje Splićanke trebale utjeloviti Mila Elegović i Jadranka Đokić.

– Željela sam napisati knjigu koja puno ne pametuje, temu o svakodnevnici ljudi koji baš poput mene vole svoj život. Dok sam ju pisala jako sam se zabavljala stvarajući likove i situacije, a isto želim svojim čitateljima, zaključila je Željana Giljanović za She.hr.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Darivanje

Profil je u travnju i na samom početku svibnja objavio prozne, publicističke i dječje naslove koji će vas oduševiti.

She Book Club

Lijep, dirljiv i nezaboravan roman Izgubljeno pismo otkriva trajnu moć ljubavi i veza koje odjekuju tijekom vremena.

Zanimljivosti

Vikend ne mora biti dosadan čak ni u slučaju da ga nemate s kim provesti.

She Book Club

U knjizi Laži, laži, laži autorica bestselera Sunday Timesa Adele Parks istražuje najmračnije kutke veze u očaravajućoj priči o braku i tajnama.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.