Osvježavajući desert sadrži masti i šećer koji nisu dobri za zdravlje, a još manje za vitkost. Srećom, postoje i oni sladoledi koji imaju sasvim solidan udio vitamina i bjelančevina i koji povremeno "lizanje" pretvaraju u slatki mali grijeh bez posljedica.
Najaviše kalorija imaju najfiniji, kremasti sladoledi koji sadrže znatne količine vrhnja . Zdravija alternativa su klasični mliječni sladoledi u čijoj se proizvodnji često koriste jogurti, kiselo vrhnje i kefir – u 100 grama mliječnog sladoleda krije se 210-260 kalorija.
Ukoliko se dvoumite između čokolade i voćnih okusa, svakako odaberite sladoled od jagode, šumskog voća, ananasa ili manga. Naime, voćni sladoledi (100g) imaju najmanje 10-postotni udio pravog voća, 150 kalorija i tri grama masti. Još bolji su sorbeti jer ne sadrže mlijeko, a možete ih vrlo lako napraviti kod kuće (pirirajte bilo koje sezonsko voće, razrijedite s malo soka i zamrznite).
U sladoledima na štapiću često se krije više kalorija nego u dvije kuglice sladoleda kojeg kupite u slastičarnici. Čokoladni preljevi, punjenja, lješnjaci, karamela i drugi dodaci u i oko sladoleda prave su zamke pa iako vam se čini da je sladoled na štapiću najmanje zlo to uglavnom nije tako.
Ostatak članka pročitajte ovdje:
Sladoled – koji je najzdraviji?
Najaviše kalorija imaju najfiniji, kremasti sladoledi koji sadrže znatne količine vrhnja . Zdravija alternativa su klasični mliječni sladoledi u čijoj se proizvodnji često koriste jogurti, kiselo vrhnje i kefir – u 100 grama mliječnog sladoleda krije se 210-260 kalorija.
Ukoliko se dvoumite između čokolade i voćnih okusa, svakako odaberite sladoled od jagode, šumskog voća, ananasa ili manga. Naime, voćni sladoledi (100g) imaju najmanje 10-postotni udio pravog voća, 150 kalorija i tri grama masti. Još bolji su sorbeti jer ne sadrže mlijeko, a možete ih vrlo lako napraviti kod kuće (pirirajte bilo koje sezonsko voće, razrijedite s malo soka i zamrznite).
U sladoledima na štapiću često se krije više kalorija nego u dvije kuglice sladoleda kojeg kupite u slastičarnici. Čokoladni preljevi, punjenja, lješnjaci, karamela i drugi dodaci u i oko sladoleda prave su zamke pa iako vam se čini da je sladoled na štapiću najmanje zlo to uglavnom nije tako.
Ostatak članka pročitajte ovdje:
Sladoled – koji je najzdraviji?
You must be logged in to post a comment Login