Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

Koji su razlozi vašoj nesanici?

Kava, hrana i ostali zločini protiv sna.

Sutra morate na posao ili u školu, na faks ili se eto morate nešto ranije ustati, a san nikako na oči. Nesanica je nedostatak sna koji se može pojavljivati redovno ili ponavljati se, često bez očitog razloga. Koliko sna je dovoljno diskutabilno je i nije jednoznačno određeno. Iako je 7 sati sna nekakav prosjek, nekim ljudima je dovoljno 4 ili 5 sati sna, dok drugi trebaju 9 ili 10 sati noćnog sna. Nesanica je doživljaj pojedinca da ima san slabe kvalitete koji uključuje jedan ili više sljedećih problema:
  • Teškoće pri usnivanju
  • Često buđenje tijekom noći sa teškoćama ponovnog usnivanja
  • Buđenje prerano ujutro
  • Spavanje nakon kojeg se osoba ne osjeća odmorno
Dok brojite ovčice i prebirete po upravo minulom danu, obratite pozornost na sitnice koje su možda uzrokovale besanu noć, a niste ih ni primijetili.

1. Kava

Kofein kao sastojak ukusnog crnog napitka – kave, uzrokuje nesanicu. Problemi sa spavanjem će doći ako popijete više od 5 šalica kave ili uživati u napitku u kasno popodne. Poslije pet sati, kako biste izbjegli budne noći, konzumirajte beskofeinsku kavu.

2. Rad do kasnih noćnih sati

Potrebno je stvoriti mentalni prostor između posla i spavanja. Ako legnete odmah nakon intenzivnog rada mozak će vam još uvijek procesuirati određene događaje i stvari te vam neće dati lagano usnuti. Nakon što obavite zacrtani posao, opuštajte se pola sata i tek onda krenite na spavanje.

3. Prazan želudac

Ako primjerice ništa niste jeli od ručka, moguće je da vam želudac ne da zaspati. Smirite ga uz komad tosta ili pak čašu mlijeka.

4. Popodnevno spavanje

Ako vas san uhvati u popodnevnim satima, možete si priuštiti oko pola sata dremuckanja jer sve više od toga će se odraziti kao nesanica u noći.

5. Tehnologija

Ako pokraj kreveta imate računalo, mobitel ili sličan elektronički uređaj, njegove vibracije će u vašem tijelu stvarati nemir i možebitnu nesanicu.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Duh i tijelo

Otkrivamo vam tajnu sretnih ljudi i načine kako obogatiti svoj životni put ovom pozitivnom emocijom.

Duh i tijelo

Da je netko psihopat često se može čuti u svakodnevnoj komunikaciji. No, kako prepoznati pravog psihopata?

Gastronomija

Osim što će vas na dulje staze napuniti energijom, ti napitci će vaš organizam opskrbiti i zdravim nutrijentima.

Savjeti i preporuke

3 savjeta za istinsku ljepotu lica.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.