Kokos salama? Neeee… kokos kuglice!

Opet guranje nosa u noninu kuharicu… poznati rukopis, pravi starinski; tu i tamo se borim pročitati što točno piše pa nagađam. Hvatam smisao, pa zaključujem. Srećom, tematika bliska pa nije panika!

I tako ja čitam recept i mislim se kako bi ovo trebalo biti super jednostavno. Pričam s mamom koja mi govori kako je Kokos salama super i da neću pogriješiti ako je napravim te da ju je i ona radila još prije dobrih 60 godina! Mrak!

Znači, nema greške. Ok. Krenula u izradu po prvi puta. Napravila masu, formirala salamu, pardon, salame i ostavila da se suše. Jedan dan pa drugi; postajem nestrpljiva jer bih je ja rado narezala i pripremila da me ne čeka u zadnji tren! Međutim, to meni još uvijek iznutra djeluje nekako mekano i bojim se da bi se moglo rasipati tijekom rezanja. Ali dobro. Ako je moja majka radila i rezala(!!!) prije 60 godina i nije imala problema, onda i ja, gđa. vrsna slastičarka mogu u današnje vrijeme. Krenem…

Prva šnitica – koma.
Druga šnitica – katastrofa!
Treća šnitica – je li uopće potrebno govoriti?

Naravno, uzimam telefon i zovem svoju dragu mamu. Ispričam joj kakvo je stanje, a ona se čudi. Pitam je ja je li salamu možda trebalo staviti u frižider da se stisne (iako uz recept baš naglašeno piše da ne treba u frižider), a meni moja majka mudro odgovara: „Vesna, je l” stvarno misliš da smo prije 60 godina imali frižider“?
Point! Dobro.

Jasno mi je da je do mene, a ne do recepta. Ajme meni, što da radim s više od kilograma super ukusne salame koja izgleda svakako, samo ne kao salama? I na kraju sam ih odlučila pretvoriti u kuglice. Ne samo što ih je lakše raditi, nego su mi i ljepše za vidjeti ih. Tako su Raffaello kuglice dobile društvo, a ja novi ukusan, dekorativan i krajnje jednostavan suhi kolačić na svojoj listi. Svi sretni i zadovoljni.

Idemo probati…

Sastojci:

  • 300g kokosovog brašna
  • 300g šećera
  • 300g mljevenog keksa
  • 300ml mlijeka
  • 120g margarina
  • 100g žele bonbona (najbolje u više boja)

Piprema:

Zajedno kuhati mlijeko i šećer dok ne prokuha, a šećer se potpuno ne otopi. Maknuti s vatre, dodati kokosovo brašno, mljevene kekse i margarin narezan na kockice.
Sve dobro izmiješati i ostaviti da se ohladi. Žele bonbone narezati na manje komadiće.
U hladno dodati komadiće želea, formirati salamu debljine 1 ili 2 prsta i uvaljati je u kokos brašno.

Ostaviti da se suši dan-dva te rezati na šnitice. Ili jednakom mjericom vaditi malo po malo smjese i raditi kuglice koje se uvaljaju u kokosovo brašno.

Prikladne su za sve prigode i za sva godišnja doba, a najljepše od svega je što ih možete čuvati van frižidera.

Savjet

Ako ste se zapitali zašto mi salama nije uspjela… Pa, napravila sam osnovnu grešku i formirala predebele salame. Osušile bi se valjda za 15 dana! Dakle, ako želite raditi salamu, debljina cca dva prsta je sasvim dovoljna.

A veličina kuglica – po želji. Ja ih radim u dvije veličine, ovisno o prigodi. Ali mi je veličina žličice ili 1tsp američkih mjerica najbolja i najljepša.

Uživajte!

Recept vam donosi  Slatka Radionica by Vesna Nakić