Vjerojatno ste pomislili, baš kao i mi, da je s ljetom gotovo i ispijanje koktela pa nestrpljivo čekate zimu kako biste guštali uz kuhano vino. No, ako ste ljubitelji koktela, imam sjajnu vijest za vas – pronašli smo najbolje koktele za ovu jesen. Da, da, dobro ste čuli. Zamislite okuse bundeve, jabuke, brusnice, javora, kruške, smokvi, začinskog bilja… Ma savršena kombinacija uz ovu divnu jesen.
Boulevardier koktel
Boulevardier je klasični viski koktel koji je posebno prikladan za hladnije jesenske mjesece. Inače, ovaj koktel sa samo tri sastojka prvi je složio Erskine Gwynne, američki pisac koji je 1920-ih u Parizu utemeljio mjesečni magazin pod nazivom Boulevardier.
Najklasičnija verzija ovog pića koristi sve sastojke u omjeru 1:1:1, dakle po 1 čašica viskija, Camparija ili zamjenski možete koristiti i Aperol te vermuta. Sve zajedno dodajte u čašu, promiješajte, stavite led i kao ukras citrusne korice.
Hot Buttered Apple Cider
Ako ste fan ruma i jabučnog cidera, ovo je koktel za vas. Budući da se u samom nazivu koktela nalazi riječ ‘butter’ odnosno maslac, da – ovo je koktel u koji zaista ide maslac. Možda ste malo skeptični, ali recept je vrlo jednostavan, a okus za nepce čaroban.
Potreban vam je jabučni cider (cider je u osnovni sirovni nefiltrirani sok od jabuke, mutnijeg izgleda i snažnijeg okusa od soka od jabuke), smeđi šećer, začini kao što su cimet, maslac, muškatni oraščići, rum i šlag po želji.
Blenidrajte maslac, šećer i začine u zdjelici dok ne dobijete kremastu strukturu. Zagrijte jabučni cider u loncu, sve dok ne zavrije i potom dodajte prethodno napravljenu smjesu s maslacem i začinima te miješajte dok se sve potpuno ne otopi. Kada bude gotovo, u šalice ulijte smjesu i dodajte rum. Za kraj možete ukrasiti šlagom ili posipati muškatni oraščić.
Apricot Blood Orange Vodka Martini
Marelica, naranča, votka, martini? Može! Osim što samo zvuči dobro, definitivno je jedan od onih koktela koje ćete željeti ovjekovječiti i objaviti na Instagramu. Iako treba malo više sastojaka, puno ga je jednostavnije napraviti no što mislite.
Potrebno vam je jedno jaje, votka, slatkog sirupa, dvije crvene naranče, jedan limun te džem od marelice. Za početak dodajte ledenu vodu u čašu od martinija kako bi se hladila. Potom stavite bjelanjak jednog jajeta u shaker i mućkajte dok ne postane pjenast. Zatim napunite shaker ledom, dodajte votku, slatki sirup, sok od dvije iscijeđene naranče, jedan iscijeđeni limun i žličicu džema od marelice. Sve zajedno mućkajte dok se ne sjedini. Ledenu vodu izlijte iz čaše za martini, sadržaj skahera procijedite i napunite čašu za martini.
Cinnamon Maple Whiskey Sour
Viski je zaist aodličan za zagrijati se u nadolazećim hladnim danima, stoga nije niti čudno što se nalazi u jesenskim koktelima. Za ovaj koktel trebat će vam samo nekoliko sastojaka: tri jušne žlice viskija, dvije jušne žlice limunovog soka (svježe iscijeđeno), dvije do četiri jušne žličice javorovog sirupa, ovisni koliko sladak koktel želite. Za kraj dodajte malo cimeta, sve promiješajte i uživajte u okusu.
Cranberry Thyme Gin And Tonic
Ljubitelji gin tonika ovo je za vas! Koktel će zasigurno oduševiti i vas i vaše prijatelje na večernjem druženju.
SASTOJCI:
- 1 i pol šalice svježih brusnica
- Pola šalice bijelog granuliranog šećera
- 1 šalica vode
- Malo soka od naranče
- Pola žličice čistog ekstrakta vanilije
- Svježi listovi timijana
- Gin po izboru
- Tonik po izboru
UPUTE:
U malom loncu pomiješajte brusnice, šećer, vodu, malo soka od naranče i ekstrakt vanilije. Kuhajte 10 do 15 minuta, pritišćući brusnice stražnjom stranom žlice dok ne puknu (pazite – prskat će!). Dodajte svježi timijan i izmrvite stražnjom stranom žlice – tako će otpustiti svoje arome. Napomena: smjesa bi trebala biti puno rahlija od tradicionalnog umaka od brusnica. Prolijte smjesu kroz cjedilo, odbacite krutine i ostavite sirup od brusnice.
Za sastavljanje pojedinačnog koktela dodajte oko 2-3 žlice sirupa u svaku čašu. Prelijte s nekoliko kockica leda, šest do osam žlica gina, a zatim prelijte tonikom. Pomiješajte i ukrasite svježim grančicama timijana.