Kolač od jabuka s bezeom

Jesen, kišno, tmurno i maglovito vrijeme, meni je nekako najljepše i najbolje vrijeme za domaći prhki kolač od jabuka. Topao čaj, dobar film i dekica. Nema bolje zamišljene jesenje večeri od ove moje, ovdje zamišljene. Kolač je izuzetno osvježavajuć i odlično paše uz čaj ili neki od sličnih toplih napitaka, ali moram vam priznati, odličan je i uz obično hladno mlijeko.

Sastojci :

za prhko tijesto

  • 300 g brašna
  • 200 g maslaca
  • 100 g šećera
  • prstohvat soli
  • 1 jaje

za nadjev

  • 10 jabuka
  • 1 mahuna vanilije
  • 1 prutić cimeta
  • 290 g šećera
  • sok od 1 iscijeđenog limuna
  • 8 bjelanaca
  • 4 žlice krušnih mrvica

za mrvice i ukrašavanje

  • 100 g brašna
  • 70 g maslaca
  • 70 g šećera
  • šećer u prahu za posipanje

Postupak :

  1. Od navedenih sastojaka uz dodatak jedne žlice hladne vode, brzo umijesite glatko tijesto. Umotajte ga u prozirnu, prianjajuću foliju i ostavite 30-tak minuta u hladnjaku.
  2. Jabuke ogulite i naribajte. Mahunu vanilije prerežite po dužini, stavite je u lonac s prutićem cimeta, sokom od limuna, 50 g šećera i naribanim jabukama. Sve zajedno prokuhajte 10-tak minuta ili dok sok iz jabuka ne ispari. Tada maknite vaniliju i cimet i pustite pirjane jabuke da se malo ohlade. Usitnite ih štapnim mikserom.
  3. Pećnicu zagrijte na 180 C. Stucite bjelanca s dvije žlice šećera, a zatim u snijeg postupno dodajte i preostali šećer i miksajte dok ne dobijete čvrst beze.
  4. Kalup namastite maslacem i pospite brašnom. Višak brašna otresite. Tijesto razvaljajte i stavite na dno pripremljenog kalupa. Pospite ga mrvicama, pa ga premažite nadjevom od jabuka, a potom i bezeom.Pecite kolač u zagrijanoj pećnici 20-tak minuta.
  5. Od brašna, maslaca narezanog na tanje listiće i šećera umijesite prhke mrvice, njima pospite kolač i pecite ga još 30-tak minuta. Pečen kolač ohladite u limu. Prije posluživanja pospite ga šećerom u prahu i narežite na kriške.

Just Good Food