Mary Berry je poznata britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica.
Njena prva televizijska serija „Afternoon Plus s Judith Chalmers“ izašla je početkom 70-ih. Nakon što je rodila troje djece, nastavila je pisati knjige i snimati televizijske serije za BBC iz svog doma u Buckinghamshireu. 90-tih je čak pokrenula svoj „Aga Workshop“, kulinarsku školu kod kuće, s preko dvanaest tisuća posjetitelja tijekom šesnaest godina.
Napisala preko 80 kulinarskih knjiga te nastavlja pisati svake godine prateći svoju BBC-jevu televizijsku seriju. Za svoj doprinos kulinarstvu 2012. Mary Berry odlikovana je Ordenom Britanskog carstva, a 2014. godine osvojila je nacionalnu nagradu kao kulinarska autorica.
Lucyin kolač s jagodama
Sastojci
Za kolač:
- 225g omekšalog maslaca plus za namašćivanje
- 4 jaja (po mogućnosti iz slobodnog uzgoja)
- 225g šećera
- 300g samodizajućeg brašna
- 2 ravne žličice praška za pecivo
- 4 žlice mlijeka
Za nadjev:
- 2 žlice džema od jagoda
- 1 žličica limunovog soka
- 300g malih svježih jagoda, očišćenih i prepolovljenih
- 300ml punomasnog vrhnja, tučenog
- 200ml punomasne crème fraîche
- Šećer u prahu za posipanje
Postupak
Zagrijte pećnicu na 180°C. Namastite lim za pečenje maslacom i prekrijte ga papirom za pečenje, dno i strane.
Izmjerite sve sastojke za kolač i stavite ih u veliku zdjelu. Miksajte ih oko 2 minute dok se sve ne sjedini. Prelijte smjesu u pripremljeni lim za pečenje i zagladite površinu.
Pecite u pećnici oko 35 minuta ili dok se kolač ne odvoji od lima. Kad utisnete vrh prsta u sredinu, mora se ponovno podignuti. Ostavite u limu za pečenje da se hladi.
Izvadite kolač i obrežite rubove da budu savršeno ravni. Izrežite ga po dužini u tri trake, pa svaku traku prerežite tako da dobijete devet komada od 7x3cm. Prepolovite svaki komad horizontalno kao pecivo za sendvič.
Za nadjev, stavite u zdjelu džem i ulijte limunov sok pa ih žlicom promiješajte. Ubacite jagode da dobiju glazuru u džemu. Umiješajte tučeno vrhnje i crème fraîche pa stavite veću količinu tog sloja između svake dvije polovice komada kolača. Stavite dvije ili tri glazirane jagode na taj sloj i poklopite ga s drugom polovicom kolača. Posipajte šećerom u prahu i poslužite.