Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Kolač s mandarinama i maslinovim uljem

Lagan za izradu, lagan za konzumaciju, sočan… uz maslinovo ulje, jogurt i med, skoro pa zdrav, usudim se reći!

Mandarine, u jesen, definitivno spadaju u voće koje se konzumira na razne načine. Sreća naša da ima toliko plantaža u dolini Neretve i da imamo šansu uživati u njima!

Nedavno sam “vrtila” i tražila što bih mogla kombinirati s mandarinama jer je ovo idealno vrijeme za njihovu konzumaciju na sve moguće načine. Naletjela sam na nešto što mi je privuklo pažnju, a to je kukuruzno brašno. Iskombinirala sam ga s nekim, hajmo to reći, našim domaćim sastojcima kao što je maslinovo ulje i evo današnjeg kolača. Jedan od onih koji se „smućka“ za najviše 15 minuta i ubaci u pećnicu.

Dodatno, mene osobno vesele slastice s maslinovim uljem jer i sama imam masline i svake godine radimo svoje maslinovo ulje i ovo je još jedan baš cool način za njegovu uporabu.

Nježna slatkoća kukuruza i meda, lagana aroma maslinovog ulja, svježina citrusa, preprženi bademi – vjerujte da je nom, nom, nom…

Lagan za izradu, lagan za konzumaciju, sočan… uz maslinovo ulje, jogurt i med, skoro pa zdrav, usudim se reći!

Sastojci

Tijesto:

  • 2 jaja
  • 110g kukuruznog brašna
  • 170g pšeničnog brašna
  • 12g praška za pecivo
  • 170g jogurta
  • 80g maslinovog ulja
  • 170g meda
  • 1 žlica amaretta – po želji
  • korica naranče
  • 1 jabuka
  • 3-4 mandarine
  • listići badema

Postupak

Pećnicu upaliti na 180°C.

Jaja, med, ulje i amaretto miksati par minuta, da se zapjeni. Brašna i prašak za pecivo pomiješati te naizmjenično s jogurtom u dva-tri navrata dodati u smjesu. Dodati koricu naranče i naribanu jabuku. Sve dobro izmiješati. Kalup za tart premazati maslacem i posuti brašnom (višak izbaciti) te na njega izliti smjesu i protresti da se izjednači.

Mandarine oguliti, očistiti i razdijeliti na komadiće. Rasporediti ih po tijestu po želji te ih posuti listićima badema.
U zagrijanoj pećnici peći 40-50 minuta, ovisno o pećnici, odnosno dok čačkalica ne izlazi čista. Pustiti da se ohladi, lagano posuti šećerom u prahu i poslužiti.

Napomene

  • Recept je predviđen za kalup Ø24 i pekla sam ga u ventilacijskoj pećnici, iako možete i u normalnoj. Samo je stvar navike. Dakle, malo prilagodite svojoj – sami je najbolje poznajete.
  • Što se pripreme kalupa tiče, imam par stvari za reći. Ovo nije klasični tart koji se nakon pečenja sam odvaja od kalupa, tako da predlažem dvije opcije. Ako imate kalup s odvojivim dnom – koristite njega. Poprskajte ga sprejem protiv lijepljenja i to je dovoljno. Ili napravite kao i ja. Naravno da ne morate peći u kalupu za tart, meni je samo lijepo izgledao u njemu. Možete koristiti bilo koji pleh/protvan koji imate.
  • Ako kolač želite peći ovako kao ja i kasnije ga servirati na posebnom tanjuru, prije vađenja provjerite je li svugdje odlijepljen, uključujući i dno, preokrenite ga na žicu za hlađenje ili neki drugi dovoljno veliki tanjur i onda vratite na onaj na kojeg ga želite servirati. Sve to, nakon što se kolač ohladi, da se ne raspadne. Također, u ovom slučaju preporučujem na dno staviti i papir za pečenje. Ja nisam, ali mogu reći da se ipak hoće malo zalijepiti. To nije problem kada režete komade i vadite direktno iz kalupa u kojem se pekao, ali ako želite izvaditi cijeli, može biti komplikacija pa onda radije stavite papir za pečenje na dno.
  • Za jogurt nije bitno je li tekući ili čvrsti. Imala sam tekući pa sam koristila njega.
  • Koliko ćete gusto mandarine posložiti, ovisi o tome kako volite.
  • Vodite računa o tome da će kao i drugi citrusi, mandarina nakon pečenja imati lagano gorkasti okus, iako i dalje svježi.
  • Umjesto mandarina, možete koristiti i druge citruse, ili bilo koje drugo voće. Ovo je jednostavno dobra baza za bilo što.
  • I da… imam doma jednog koji voli malo jače pečeno. Ako vi niste ljubitelj, a primijetite da vam kolače previše tamni dok još nije pečen do kraja, pokrijte ga papirom za pečenje i nastavite peći do kraja. Ali nipošto ne otvarajte pećnicu prvih pola sata pečenja.

Dobar tek!

Recept vam donosi Slatka Radionica by Vesna Nakić.

Ne propustite

Beauty report

Spremne ste za plažu, još samo u torbu treba ubaciti sredstvo za sunčanje

Gastronomija

Neobična zakuska koja će oduševiti vaše ukućane.

Budi fit

Dobre masnoće bitne su u jačanju imunološkog sustava jer apsorbiraju vitamine i nutrijente.

Istaknuto

Unos hrane koja tope masti ne znači i to da možete jesti ove namirnice očekujući kako će kilogrami tek tako nestati

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.