Kolač s mandarinama i maslinovim uljem

Mandarine, u jesen, definitivno spadaju u voće koje se konzumira na razne načine. Sreća naša da ima toliko plantaža u dolini Neretve i da imamo šansu uživati u njima!

Nedavno sam “vrtila” i tražila što bih mogla kombinirati s mandarinama jer je ovo idealno vrijeme za njihovu konzumaciju na sve moguće načine. Naletjela sam na nešto što mi je privuklo pažnju, a to je kukuruzno brašno. Iskombinirala sam ga s nekim, hajmo to reći, našim domaćim sastojcima kao što je maslinovo ulje i evo današnjeg kolača. Jedan od onih koji se „smućka“ za najviše 15 minuta i ubaci u pećnicu.

Dodatno, mene osobno vesele slastice s maslinovim uljem jer i sama imam masline i svake godine radimo svoje maslinovo ulje i ovo je još jedan baš cool način za njegovu uporabu.

Nježna slatkoća kukuruza i meda, lagana aroma maslinovog ulja, svježina citrusa, preprženi bademi – vjerujte da je nom, nom, nom…

Lagan za izradu, lagan za konzumaciju, sočan… uz maslinovo ulje, jogurt i med, skoro pa zdrav, usudim se reći!

Sastojci

Tijesto:

  • 2 jaja
  • 110g kukuruznog brašna
  • 170g pšeničnog brašna
  • 12g praška za pecivo
  • 170g jogurta
  • 80g maslinovog ulja
  • 170g meda
  • 1 žlica amaretta – po želji
  • korica naranče
  • 1 jabuka
  • 3-4 mandarine
  • listići badema

Postupak

Pećnicu upaliti na 180°C.

Jaja, med, ulje i amaretto miksati par minuta, da se zapjeni. Brašna i prašak za pecivo pomiješati te naizmjenično s jogurtom u dva-tri navrata dodati u smjesu. Dodati koricu naranče i naribanu jabuku. Sve dobro izmiješati. Kalup za tart premazati maslacem i posuti brašnom (višak izbaciti) te na njega izliti smjesu i protresti da se izjednači.

Mandarine oguliti, očistiti i razdijeliti na komadiće. Rasporediti ih po tijestu po želji te ih posuti listićima badema.
U zagrijanoj pećnici peći 40-50 minuta, ovisno o pećnici, odnosno dok čačkalica ne izlazi čista. Pustiti da se ohladi, lagano posuti šećerom u prahu i poslužiti.

Napomene

  • Recept je predviđen za kalup Ø24 i pekla sam ga u ventilacijskoj pećnici, iako možete i u normalnoj. Samo je stvar navike. Dakle, malo prilagodite svojoj – sami je najbolje poznajete.
  • Što se pripreme kalupa tiče, imam par stvari za reći. Ovo nije klasični tart koji se nakon pečenja sam odvaja od kalupa, tako da predlažem dvije opcije. Ako imate kalup s odvojivim dnom – koristite njega. Poprskajte ga sprejem protiv lijepljenja i to je dovoljno. Ili napravite kao i ja. Naravno da ne morate peći u kalupu za tart, meni je samo lijepo izgledao u njemu. Možete koristiti bilo koji pleh/protvan koji imate.
  • Ako kolač želite peći ovako kao ja i kasnije ga servirati na posebnom tanjuru, prije vađenja provjerite je li svugdje odlijepljen, uključujući i dno, preokrenite ga na žicu za hlađenje ili neki drugi dovoljno veliki tanjur i onda vratite na onaj na kojeg ga želite servirati. Sve to, nakon što se kolač ohladi, da se ne raspadne. Također, u ovom slučaju preporučujem na dno staviti i papir za pečenje. Ja nisam, ali mogu reći da se ipak hoće malo zalijepiti. To nije problem kada režete komade i vadite direktno iz kalupa u kojem se pekao, ali ako želite izvaditi cijeli, može biti komplikacija pa onda radije stavite papir za pečenje na dno.
  • Za jogurt nije bitno je li tekući ili čvrsti. Imala sam tekući pa sam koristila njega.
  • Koliko ćete gusto mandarine posložiti, ovisi o tome kako volite.
  • Vodite računa o tome da će kao i drugi citrusi, mandarina nakon pečenja imati lagano gorkasti okus, iako i dalje svježi.
  • Umjesto mandarina, možete koristiti i druge citruse, ili bilo koje drugo voće. Ovo je jednostavno dobra baza za bilo što.
  • I da… imam doma jednog koji voli malo jače pečeno. Ako vi niste ljubitelj, a primijetite da vam kolače previše tamni dok još nije pečen do kraja, pokrijte ga papirom za pečenje i nastavite peći do kraja. Ali nipošto ne otvarajte pećnicu prvih pola sata pečenja.

Dobar tek!

Recept vam donosi Slatka Radionica by Vesna Nakić.