Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti stručnjaka

Koliko vode stvarno trebamo popiti kroz dan?

Nema dileme da je voda krucijalna da bi bili zdravi.

Od glave do pete, svakoj je stanici našega tijela potrebna voda. Zato je važno piti dovoljno tekućine. Oko 60 posto tijela odrasle osobe načinjeno je od vode, kaže izvješće američkog Nacionalnog instituta zdravlja. To uključuje većinu mozga, srca, pluća, mišića i kože i oko 30 posto kostiju. Osim što je glavni sastojak ljudskog tijela, voda pomaže regulaciji unutrašnje tjelesne temperature, prenosi hranjive tvari tijelom, ispire otpadne tvari, formira slinu, podmazuje zglobove i čak služi kao amortizer udaraca za vitalne organe i fetus koji raste, piše LiveScience.

Samo na primjeru mozga koji sadrži 90 posto vode možemo vidjeti posljedice nedovoljnog unosa vode odnosno dehidracije – česte glavobolje i migrene. Stoga sljedeći put kada budete osjećali umor ili glavobolju zapitajte se kada ste zadnji put popili čašu vode.

Nema dileme da je voda krucijalna da bi bili zdravi. A koliko bi vode dnevno trebali piti? Sigurno ste negdje čuli da moramo piti osam čaša vode na dan, jedna čaša bi trebala biti oko 2.5 decilitra, znači oko dvije litre vode. To nije baš tako. Za to nema niti jednog znanstvenog dokaza. Puno studija ukazuje da je to više nego što zdrave odrasle osobe trebaju. Ispijanje vode nije jedini način hidratacije.

Problem ovog pravila je, kažu znanstvenici, da ispijanje čaša vode nije jedini način hidratacije tijela. Jedan od izvora vode je hrana. Sve što jedemo sadrži vodu. Sirova hrana, voće i povrće sadrže puno vode. Kod lubenice i jagoda, na primjer, 90 posto njihove težine čini voda. Različite vrste prehrane imaju različite količine vode.

voda

Podaci kažu da prosječna osoba oko 20 posto vode unese hranom. Vodu unosimo i različitim pićima; kavom, mlijekom, čajem, sokovima, jer je i njihov sastojak uglavnom voda koja isto tako sudjeluje u hidrataciji tijela. Suprotno vjerovanju, studije pokazuju da kava ne dehidrira. Pa uz hranu, vodu i druge tekućine, koliko još vode moramo popiti za dobru hidrataciju organizma?

Američka National Academies of Sciences sugerira da žene konzumiraju oko 2.7 litara vode, muškarci oko 3.7 litara, od sve hrane i pića koja tijekom dana unesu. Ne morate misliti na pravilo od osam čaša dnevno. Nema magične formule za dobru hidrataciju, svatko treba različitu količinu, s obzirom na dob, težinu, razinu tjelesne aktivnosti, opće zdravlje i klimu u kojoj živi. Što više vode gubite znojenjem, to više morate nadoknaditi pijenjem ili hranom.

Naravno da će osoba koja radi težak fizički posao u tropskoj klimi, trebati više vode od osobe slične dobi i težine koja sjedi u rashlađenom uredu. Većina zdravih ljudi adekvatno zadovoljava dnevne potrebe za hidratacijom, dopuštajući da im vodič bude žeđ, kažu stručnjaci. Tijelo osjeća žeđ kada razina hidratacije padne. I urin nam može pokazati jesmo li dovoljno pili. Tamno žuti i narančasti urin znače da smo dehidrirani dok dobro hidratizirana osoba ima svijetao urin.

Znači, pijte onda kada ste žedni i kada se više znojite, ne mislite na pravilo od osam čaša vode dnevno.

Više

Zanimljivosti

Tijekom noći loše spavate i neprestano se budite jer vas muči kašalj? Isprobali ste razne čajeve i sirupe, no ništa ne pomaže?

Duh i tijelo

Dobra je vijest da jogu možete vježbati i u udobnosti vlastitog doma.

Savjeti stručnjaka

Određene namirnice sadrže tzv. aktivatore metabolizma koji pospješuju izmjenu tvari te poboljšavaju prokrvljenost probavnih organa, čime doprinose svakodnevnom optimalnom radu probavnog sustava.

Zanimljivosti

Udruga Nismo same kao dio kampanje „Uzmi ih u ruke na vrijeme“ pokrenula je 17. humanitarnu akciju koja će biti organizirana i kao događaj...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.