Kontracepcija – što je sigurnije?

Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali kako je dugoročna kontracepcijska metoda, poput spirale i potkožnog implantata 20 puta učinkovitija u sprječavanju začeća od kratkotrajnih metoda, odnosno kontracepcijskih tableta ili flastera.

"Intrauterini uložak i implantati se ubrajaju u vrlo dobre kontracepcijske metode, čija učinkovitost nadilazi ostale. Kontracepcijske tablete djeluju u 90% slučajeva, međutim, kad se sjetite da ih upotrebljavaju milijuni žena, onda dolazimo do zaključka da se brojne žene susreću s neželjenom trudnoćom", pojašnjavaju stručnjaci.

Jedna od najsigurnijih metoda kontracepcije je intrauterina kontracepcija unutarmaterničnim uloškom poznatim kao spirala. Tako danas u Europi unutarmaternični uložak rabi više od 15% žena, u SAD-u i Kanadi do 1-4%, u nas 2%, a u Kini 70% žena.

Spiralu u svijetu danas koristi više od 90 milijuna žena. Taj unutarmaternični uložak uzrokuje dodatno stvaranje prostaglandina (malih tkivnih hormona) pa uz ometanje enzimskog djelovanja utječe na mogućnost implantacije odnosno ugnježđenja oplođenoga jajašca.

Unutarmaternični ulošci uzrokuju i pseudoupalnu reakciju endometrija sluznice u maternici pa unutrašnjost maternice postaje neprijateljska kako za spermije na njihovu putu do mjesta oplodnje u jajovodu tako i za implantaciju. Smatra se da je riječ o složenu djelovanju koje obuhvaća ometanje prijenosa spermija pa neznatan broj spermija dosegne jajovod/uz ometanje oplodnje i prijenosa oplođenoga jajašca što sve zajedno ima veće značenje od ometanja implantacije.

Rezultati istraživanja su objavljeni u najnovijem izdanju časopisa New England Journal of Medicine.

Ordinacija.hr