Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Seks

Kontracepcijske pilule poremećuju pamćenje

Žene koje piju pilule ne pamte detalje.

Preko sto milijuna žena u svijetu koristi pilule za kontracepciju, a tek je posljednje istraživanje pokazalo što se ženama događa u mozgu. Naime, mozak drugačije pamti informacije kod žena koje piju pilule I one koje imaju prirodan hormonalni ciklus. Kako pilule za kontracepciju utječu na razinu hormona estrogena i progesterona, bilo je za očekivati da se netko pozabavi utjecajem na pamćenje, jer su navedeni hormone odgovorni za pamćenje lijeve polutke ženskog mozga odnosno za sposobnost logičnog pamćenja.

Žene koje piju pilule primjerice prometnu nesreću više pamte kao emociju, traumatičan događaj i do detalja se sjećaju reakcija ljudi koji su sudjelovali u njoj. Dok one s prirodnim menstrualnim ciklusima više pamte koji je tip auta sudjelovao u nesreći, koliko brzo je došla pomoć i slične informacije.

Zaključak znanstvenika je da pilula ne oštećuje pamćenje žene, već pojačava emocionalni aspekt sjećanja istovremeno umanjujući onaj logični. Tako žene koje uzimaju pilule za kontracepciju događaje pamte vrlo slično kao i muškarci, koji koriste uglavnom desnu polutku mozga te bolje pamte atmosferu od detalja, dok one čiji hormonalni ciklusi teku prirodno više pažnje posvećuju detaljima i koriste lijevu polutku mozga za pamćenje.

Pilule s prirodnim estradiolom

U Hrvatskoj je na tržištu oko devet kontracepcijskih tableta, dok ih je u svijetu oko 25 vrsta. Kod nas su najdulje poznate Diane 35 koje su zasigurno najjača pilule i sigurno mnogim ženama ne odgovaraju. Većina cura pije logest, Yasmin ili nešto blaži Yaz, a najnovije pilule na tržištu su Qlaire. Možda jesu skuplje od nabrojanih (koštaju 122 kn), ali je riječ od prvoj kontracepcijskoj piluli koja oslobađa prirodni estradiol, identičan hormonu estrogen koji proizvodi žensko tijelo.Naime, 50 godina je estrogenska komponenta u kontracepcijskim pilulama bila ista, a s ovom pilulom prvi je put postalo moguće razvijati pilule bazirane na prirodnom estradiolu zbog jedinstvenog načina doziranja. Jedna od osnovnih karakteristika ovakve pilule je da djeluje u koordinaciji sa ženskim tijelom – pilule pružaju odgovarajuću razinu hormona ovisno o danu ciklusa čime je omogućena dobra kontrola ciklusa i pouzdan kontraceptivni učinak. U dvije faze sadrži uz estradiol i deinogest koji je dobro poznat antiandrogen indiciran kod izrazitih problema s tenom i s masnom kosom.

Zabranjene za deblje od 90 kg

Kad su u pitanju nuspojave valja reći da su Qlaire kao i druge pilule bezazlena za zdrave žene, ali ne i za njih 8% koje pate od ozbiljnih migrena s neurološkim smetanjama, od srčanih oboljenja, ginekološkog karcinoma ili raka dojke te imaju više od 90 kilograma bez obzira na visinu.

Također pilule treba izbjegavati ako imate bolesti krvožilnog sustava (tromboza, embolija), osobito moždani ili srčani udar, zatim imate postojeći hormonski ovisni zloćudni tumor, teška oštećenja jetre, bolesti krvnih žila mozga ili očiju. Iste nisu dobre ni za osobe s visokim krvnim tlakom te one koje imaju urođeni ili stečeni poremećaji metabolizma kao što su šećerna bolest ili poremećaji metabolizma lipida.

Pripaziti bi se trebale i žene koje puše, a starije su od 30 godina, osobito ako su prisutni i drugi faktori rizika kao što su prekomjerna tjelesna težina ili povišeni krvni tlak.

Savjeti za one koji piju pilule

Najvažnije je da vam pilula odgovara. Ukoliko sami osjećate da niste "normali", da vam PMS traje gotovo cijeli mjesec, mislite kako su svi protiv vas te vam se raspoloženje često i brzo mijenja – samo promijenite pilule i to naravno, uz savjet ginekologa. Naime, krive pilule vam mogu toliko poremetiti hormone da utječu i na vaše psihičko i emocionalno zdravlje. Ukoliko ste našli odgovarajuće pilule, tada je glavno samo da ih pijete u određeno doba, primjerice navečer.

Ako ste u određeno vrijeme zaboravili popiti tabletu, možete to učiniti u sljedećih dvanaest sati. Ako je između dva uzimanja tableta prošlo više od 24 sata kontracepcijska pouzdanost može doći u pitanje. Učinkovitost pilula također smanjuje povraćanje ili vrlo jaki proljev tijekom prva tri sata nakon uzimanja tablete te neki lijekovi iz skupine antibiotika (rifampicin, ampicilin), barbiturata i lijekova za liječenje epilepsije, te neki biljni antidepresivi (gospina trava).Ukoliko se jave izvanmenstrualna krvarenja, nemojte paničariti. Najčešće su sasvim bezopasna i događaju se ako promijenite u slabije pilule ili ih tek počnete piti. Samo treba nastaviti piti pilule, a tek ako se to uzastopno događa mjesecima tad se treba posavjetovati s ginekologom. Vrlo rijetko mjesečno krvarenje izostane. To ne mora značiti da je došlo do trudnoće. Sluznica maternice može postati tako oskudna da ne dolazi do njezinog odbacivanja. U svakom slučaju, novonastalu situaciju potrebno je razjasniti s ginekologom.

Mnogim ženama je najgore što tijekom uzimanja pilula postanu napuhnute i trebaju broj veće hlače i majice. Naime, iako sadrže male doze hormona, kontracepcijske tablete u nekih žena mogu uzrokovati blago nakupljanje tekućine, zbog čega dolazi do promjena tjelesne težine.

Pilula za dan poslije

Ukoliko inače ne pijete pilule i štite se na neki drugi način koji je zakazao tada vam mogu pomoći dvije zaštite, hitne kontracepcije, koje mogu spriječiti neželjenu trudnoću.Naime, postoji kontracepcijska pilula za dan poslije koja sadrži progestagen i trebala bi se uzeti u roku 72 sata nakon nezaštićenog spolnog odnosa. A postoji i unutarmaternični uložak za dan poslije koji se mora umetnuti najkasnije pet dana od spolnog odnosa bez zaštite.

Novija istraživanja su pokazala kako hitna kontracepcija može biti učinkovita ako se primijeni unutar 120 sati nakon nezaštićenog snošaja, za razliku od prijašnjih upozorenja o 72 sata. Može je primijeniti gotovo svaka žena u reproduktivnoj dobi koja je seksualno aktivna i plodna, te želi spriječiti neželjenu trudnoću. Metode su sigurne i učinkovite. Ipak, važno je napomenuti da se iste primjenjuju samo kao "hitna pomoć" i da nije redovna metoda kontrole rađanja.
 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Savjeti stručnjaka

Imali ste strastvenu noć i zaboravili ste na kontracepciju ili vam je pukao kondom?

Savjeti stručnjaka

S vremenom naše pamćenje slabi, posebno ako se ne vježba na razne načine. Bilo fizičkom ili pak mentalnom aktivnošću.

Savjeti stručnjaka

Ali što je s perimenopauzom? Većina žena niti ne zna što je to.

Seks

Koliko poznajete svijet spolnosti?

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.