Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti stručnjaka

Kontroverzno cjepivo protiv HPV-a

Farmaceutska industrija radi profita ignorira dobrobit mladih djevojaka.

Cjepivo Cervaix dobivaju učenice sedmih razreda osnovne škole usprkos činjenici što se u Velikoj Britaniji vodi žustra rasprava o njegovim posljedicama. Tamošnji mediji opširno pišu o 18-godišnjoj Stacey Jones, koja je završila u bolnici s velikim oštećenjima mozga. Sumnja se kako je problem u Cervarixu, kojim se djevojke cijepe preventivno protiv HPV-a.

U djelotvornost i opravdanost cijepljenja sumnja i liječnica Lidija Gajski, inače autorica knjige „Lijek ili priča o obmani“.

– Svjedoci smo da se cjepivo protiv HPV-a povezuje s različitim problematičnim učincima i smrtnim slučajevima. Riječ je o cjepivu koje je novo i njegove nuspojave nisu još dovoljno istražene, štoviše nije poznata ni njegova klinička djelotvornost, kaže Gajski.

Podsjećamo, grad Zagreb kupio je to cjepivo i njime cijepi učenice sedmog razreda osnove škole. Iz Agencije za lijekove i medicinske proizvode potvrdili su da lijek Cervarix ima njihovo odobrenje za stavljanje u promet izdano prije više od godinu dana, točnije od 12. rujna 2008. godine.

– Uvođenje proizvoda, odnosno zdravstvenih usluga takvih karakteristika, a ovdje je riječ o masovnom cijepljenju svih djevojčica, krajnje je neodgovorno i svjedoči o tome da se zdravstveni sustavi, vođeni interesom profita medicinske industrije, već nalaze na opasnoj stranputici, kaže Gajski.

Lijek upitne djelotvornosti?


Cjepivo, podsjetimo, štiti od dva tipa spolno prenosivog humanog papiloma-virusa koji uzrokuje 70 posto slučajeva karcinoma grlića maternice. Ipak, možda je u ovom slučaju rizik malo veći. Roditelji diljem Velike Britanije uznemireni su, a u Hrvatskoj, nadamo se, neće imati razloga.

– Najveći su paradoksi u toj priči što istovremeno postoje učinkovitiji i racionalniji načini sprečavanja te maligne bolesti (uredan spolni život, redoviti ginekološki pregled, interferon). Riječ je dakle o proizvodu koji je nepotreban, upitne je djelotvornosti i potencijalno je toksičan, kaže liječnica.


Cjepivo oštetilo mozak?

Predozirana Hrvatska
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Savjeti stručnjaka

Cervikalni bris, koji se često naziva papa test, je test osmišljen kako bi se otkrilo postoji li kod osobe veći rizik od razvoja raka...

Savjeti stručnjaka

Hrvatska liga protiv raka nastavlja s partnerima svoje neumorne preventivno-edukativne aktivnosti!

Zdravstveni karton

Rak grlića maternice se razvija kada stanice na cerviksu  tj. na grliću maternice, postaju abnormalne

Istaknuto

HPV može uzrokovati čak šest vrsta raka, dok svaki treći niti ne zna da postoji besplatno cjepivo za sve mlade do 25. godina do...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.