Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Moj dom

Koraci u kupnji stana

Odlučili ste kupiti nekretninu i sada se treba pripremiti na traženje i igru živaca.

Odredite prioritet i oboružajte se strpljenjem. Prva je važna stavka da odredite koliki stan želite i na kojoj lokaciji.

Mnogi imaju taktiku da treba pogledati mnogo stanova i tek onda krenuti u ozbiljnu kupnju. To je u pravilu pogrešno jer nakon nekoliko desetaka stanova samo ćete biti u još većoj dvojbi.

Isto tako, velik broj ljudi želi prijeći iz manjeg stana u veći. Da bi kupili veći, trebaju prodati manji stan. Jedna je od čestih pogrešaka da krenu u razgledanje stanova za kupnju a da za svoj nisu formirali cijenu, nisu ga oglasili i nemaju kupca. U takvoj situaciji niste u dobroj pregovaračkoj poziciji jer ne znate koliko možete dobiti za nekretninu, odnosno s koliko novca raspolažete za kupnju većeg stana.

Danas je na tržištu vrlo mnogo stanova na prodaju i izbor je stvarno velik. Ima tu svega, kvalitetnih nekretnina koje vrijede traženu cijenu, povoljnih nekretnina (u ovom slučaju uvijek treba detaljno ispitati zašto su povoljne), nekretnina na dobrim lokacijama, ali s neadekvatnim cijenama…

Kako biste izbjegli gubljenje u toj nepreglednoj šumi, obratite se tvrtki i stručnoj osobi koja će vam pomoći pronaći nekretninu koja će odgovarati vašim željama i zahtjevima.

Pozitivna ili negativna vibra?

Pri razgledanju stana svakako se pouzdajte u osjećaj odnosno u pozitivnu ili negativnu "vibru“ koju osjetite. Postoje stanovi u kojima se od prvog trena osjećamo ugodno, odgovara nam ozračje i htjeli bismo ostati. Isto tako, iz nekih stanova želimo izaći što prije. Ako vam se nekretnina dopada, neka vaš agent počne pregovore o cijeni.

Ako kupujete za gotovinu, u odličnoj ste poziciji i svakako zahtijevajte korekciju cijene. Ako se postigne razuman dogovor, stan je vaš u vrlo kratkom roku.

Ako kupujete nekretninu uz pomoć kredita banke, svakako prvo provjerite jeste li uopće ili dovoljno kreditno sposobni i ispunjavate li sve uvjete koje je postavila banka. Nekolicina kupaca već dogovori kupnju, da predujam pa ustanovi da nisu kreditno sposobni. U tom slučaju zbog odustajanja novac ostaje prodavatelju.

Za kreditno sposobne

Ako ste kreditno sposobni, sastavlja se kupoprodajni predugovor, nakon toga banka šalje procjenitelja kako bi se dobila tržišna cijena nekretnine. Ako je sve u redu, kredit se odobrava. Nakon toga se ovjerava kupoprodajni ugovor i ugovor banke o založnom pravu.

Sljedeći je korak uknjiženje banke na predmetnu nekretninu. Slijedi isplata kreditnih sredstava prodavatelju.

I – čestitamo! Ponosni ste vlasnik stana.

Stručnjacima prepustite da provjere svu dokumentaciju, dozvole, režije. A vi se opustite i uživajte.

(www.rivalitas.hr)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Financije

Osim što štedi vrijeme, podizanje kredita bez posjeta poslovnici uključuje i 15 posto povoljniju kamatnu stopu, a pogodno je i za građane koji žive...

Suncokreti na oblacima

Sve češće i češće izbjegavam gomile natiskanih ljudi, zatvorene i zadimljene prostore, abnormalne buke.

Moj dom

Jedva smo dočekali da nas umjesto budilice, budi proljetno sunce. Ipak, osim dobre energije koju donose, sunčeve zrake otkrivaju i svaku nečistoću i prašinu...

Moj dom

Nije važno jeste li vlasnik ili iznajmljujete, životni prostor - pretvorite ga u pravu oazu mira, harmonije, blagostanja i pozitivne energije...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.