Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Budi fit

Korak naprijed u borbi protiv raka

Udruzi Europa Donna Hrvatska cilj je podizanje svijesti žena o raku dojke, promicanje edukacije, rano otkrivanje i optimalno liječenje.

Europa Donna Hrvatska, neovisna i neprofitna organizacija i krovna udruga za borbu protiv raka dojke u Hrvatskoj, donirala je prvi uređaj za fotosintetsku vakuumsku biopsiju dojki Klinici za tumore, Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice, prvi takve vrste u Hrvatskoj, koji će značajno promijeniti statistike po pitanju otkrivanja i liječenja oboljenja od raka dojki.

Uređaj je u ime udruge Europa Donna predala predsjednica Udruge doc. dr. sc. Vesna Ramljak koja je naglasila: „Ovim putem želim zahvaliti svim našim volonterkama diljem Hrvatske i našim donatorima koji su nam pomagali i podržavali naš rad te je ovo savršena prilika da u tjednu pred Dan narcisa pozovemo žene na preventivni pregled.“ A koliko je značajna ova donacija za hrvatsko zdravstvo i pacijentice, zahvalio je u ime prof.dr.sc. Davora Vagića, Ivan Markotić, zamjenik ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice za financije koji je stavio poseban naglasak na plemenitu svrhu ovog uređaja koji će uvelike olakšati rad medicinskog kadra te pomoći velikom broju žena, dok je predstojnik Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju prof. dr. sc. Ivica Sjekavica otkrio: „Važno je istaknuti da će se pomoću novog uređaja složeni i kompleksni invazivni zahvati raditi u puno ljepšim uvjetima za žene.“

Kako bi se i medicinski stručnjaci što bolje upoznali s novim uređajem i njegovim mogućnostima, u tu svrhu bit će organizirane i edukacije u Klinici za tumore u Sloveniji.

Predstavnica proizvođačke tvrtke Hologic­, Magdalena Leitner, komercijalna menadžerica za Srednjoistočnu Europu, Rusiju i Izrael otkrila je: „Sretni smo što smo pokrenuli Hologic-ovu novu inicijativu mjerenja Indeksa ženskog zdravlja gdje mjerimo zdravlje žena u svijetu, a ovim putem zahvaljujem Europa Donni i nadam se da možemo život žena učiniti boljim i kvalitetnijim.“

„Vakumska biopsija dojki nije novost, no novost je vakumska biopsija dojki u ležećem položaju. To omogućuje inženjerima radiološke tehnologije pristup dojci, lezijama, mikrokalcifikatima iz svih pozicija što omogućuje precizniju dijagnostiku“ – pojasnio je Ante Grbavac, ispred tvrtke Medial d.o.o.

Istog tjedna, u subotu, 23. ožujka, već tradicionalno, diljem Hrvatske, ali i u većini zemalja u svijetu, održava se nacionalni Dan narcisa, spoj humanitarne akcije i javnozdravstvene kampanje namijenjene jačanju svijesti o raku dojke te podršci svim oboljelima od ovog najčešćeg oblika zloćudne bolesti kod žena. Javnozdravstvena kampanja Dan narcisa upozorava, osim na važnost prevencije raka dojke, ukazuje i na veliku važnost samopregleda dojki.

Rak dojke je najčešće zloćudno sijelo u žena. Svake godine oboli blizu 3000 žena. 2023. godine zabilježena je kao 6. godina zaredom u kojoj je bilježen pad smrtnosti od ovog raka, čak za 25 posto. Podaci Registra za rak ukazuju da je od raka dojke god. 2021. umrlo 711 žena, ali i taj broj je i dalje jako visok. U želji da taj broj bude što manji, cilj je što veći odaziv žena u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke koji obuhvaća žene od 50 do 69 godine.

Udruzi Europa Donna Hrvatska cilj je podizanje svijesti žena o raku dojke, promicanje edukacije, rano otkrivanje i optimalno liječenje. Pomaže u medicinskoj i psihosocijalnoj rehabilitaciji te uz to nudi i palijativnu skrb. Također, uz sve od navedenog, radi na povećanju sredstava za istraživanje raka dojke.

Ne propustite

Duh i tijelo

Učenje iz vlastitih grešaka je privilegija koju bismo svi trebali prihvatiti i iskoristiti, umjesto da se skrivamo iza lažnih opravdanja ili krivimo druge za...

Zanimljivosti

Nova istraživanja sugeriraju da mlade djevojke koje ranije ulaze u pubertet možda izvlače kraći kraj – posebno kada je u pitanju njihovo mentalno zdravlje.

Budi fit

Mnoge studije imaju različite nalaze koji se oslanjaju na različite čimbenike i željene rezultate, ali postoji općenito optimalno vrijeme za vježbanje

Duh i tijelo

Hording sindrom nije bolest svojstvena potrošačkom društvu.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.