Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Savjeti i preporuke

Kosa bez prhuti

Problem prhuti nikako se ne smije ignorirati.

Prhut je veoma česta i neugodna pojava sitnih ljuskica na koži vlasišta. Javlja se u dva oblika: ljuskice suhe prhuti su sivo-bijele i veoma su sitne i lagane, dok su za masnu prhut karakteristične žućkaste i nešto veće ljuskice, koje se lijepe na kožu vlasišta i čine kosu teškom i masnom.

Iako uzrok ove pojave nije točno utvrđen, izdvojene su tzv. rizične skupine i stanja:
  • Suha koža veoma je čest uzročnik suhe prhuti, a problem se pojačava zimi kad koža počne reagirati na velike razlike između temperature vani i u zagrijanim prostorijama.
  • Poremećaji kože kao što su ekcem i psorijaza znatno povećavaju mogućnost pojave prhuti.
  • Određene bolesti, poput Parkinsonove, često su praćene ljuskanjem kože vlasišta. Prhuti su sklone i osobe koje su imale srčani udar, ali i one oslabljenog imuniteta.
  • Prhut se može javiti i kao reakcija na neki proizvod. Preagresivan ili nedovoljno ispran šampon, primjerice, iziritirat će vlasište i dovesti do njegova ljuštenja.
  • Mnogi stručnjaci slažu se da dijete koje ne osiguravaju organizmu dovoljno cinka, vitamina B i omega masnih kiselina mogu prouzročiti i prhut.
  • Gljivica masassezia koja živi na svakom vlasištu i hrani se mastima što ih proizvode lojne žlijezde katkad iz nepoznatog razloga počne iritirati tjeme uzrokujući brže odumiranje stanica. Odumrle stanice pomiješane s prirodnom masnoćom vlasišta tvore masnu, vidljivu prhut.
  • Seboreični dermatitis uzrokuje ružičasto-crvene promjene na vlasištu praćene bijelo-žućkastim ljuskicama. Žarišta se mogu međusobno spajati i prelaziti na kožu čela, iza uha i na zatiljak.
Neovisno o intenzitetu, problem se ne smije ignorirati, jer prekomjerno nakupljanje ljuskica dovest će do svrbeža, što povećava mogućnost ranica i infekcija. Isprva pokušajte kosu prati veoma blagim šamponom za osjetljivo vlasište, a tek ako on ne pomogne, počnite upotrebljavati posebne šampone protiv prhuti. Budući da su uzroci različiti, ne postoji ni univerzalno rješenje pa je i potraga za odgovarajućim proizvodom često dosta mučna.

No ako nakon mjesec dana redovite upotrebe specijalnih šampona ne dođe do poboljšanja, morat ćete ipak potražiti liječničku pomoć.Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Savjeti i preporuke

Organsko ulje konoplje bogato je esencijalnim masnim kiselinama (EFA) i omega-3, 6 i 9 masnim kiselinama koje su ključne za zdrav rast kose.

Beauty report

Slavi se 30 godina Keune brenda u Hrvatskoj i makeover Hair Point Zagreb prodavaonice.

Beauty report

Kinin i organski runolist kosi vraćaju snagu i vitalnost te pomažu potaknuti rast kose.

Savjeti i preporuke

Novootvoreni Kalmar Hair & Skin Boutique je upravo takvo mjesto, u njega se vrlo lako zaljubiti.

Advertisement