Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Gastronomija

Kozmetika bez koje hrana (ne)može

Svakodnevno na policama naših trgovina imamo priliku vidjeti mnoštvo novih i unaprijeđenih prehrambenih proizvoda. Hrana, uz novi izgled, nove okuse i mirise često ima i duži rok trajnosti.

Svakodnevno na policama naših trgovina imamo priliku vidjeti mnoštvo novih i unaprijeđenih proizvoda koje uz novi izgled, nove okuse i mirise često imaju i duži rok trajnosti. Sva ova dostignuća modernog doba nažalost često nisu moguća bez korištenja prehrambenih aditiva koji se, unatoč tome što nemaju neke prehrambene vrijednosti, koriste da bi opravdali očekivanja krajnjeg potrošača, ali i zahtjeve same industrije.

Ipak, i ovdje postoje iznimke te drugačiji i izvorni načini pripreme hrane. Za danas toliko prisutne aditive stoga postoje adekvatne zamjene, nešto skuplje, ali u potpunosti prirodne i neškodljive. Uzmemo li u analizu, recimo proizvode mesne industrije, o kojima je u posljednje vrijeme bilo mnogo govora u medijima, svi ćemo se složiti da ono što nam prvo kod izbora mesa upada u oči jest njegova boja, a zatim okus i miris.

pixabay.com

pixabay.com

Prirodni začini pravo su rješenje za zdravu boju proizvoda

U prehrambenoj industriji dopušteno je korištenje sintetičkih, odnosno umjetnih bojila, ali u strogo ograničenim količinama. Međutim za neke od njih istraživanjima je dokazana toksičnost. Znanstvenici sa Sveučilišta u Southhamptonu napravili su niz istraživanja o djelovanju umjetnih boja na ljudski organizam te postavili listu šest nepoželjnih bojila pod nazivom „Southhamptonska šestica“ u koju spadaju:

  • tartazin E102,
  • kinolinsko žuto E104,
  • sunset žuto E110,
  • azorubin E122,
  • košenil crveno A E124,
  • Allura crvena E129.

Odlukom EU parlamenta, ovi aditivi moraju se naglasiti na deklaraciji proizvoda, uz upozorenje da mogu uzrokovati alergijske reakcije, poremećaj aktivnosti i pažnje kod djece, ali i odraslih.

Zbog svega navedenog sintetičke boje u proizvodnji mesa i mesnih proizvoda trebalo bi izbjegavati jer ih u modernoj mesnoj industriji lako zamjenjuju prirodni začini. Crvena boja i očuvanje iste postiže se suhim ili mokrim soljenjem i dodavanjem prirodnih začina koji u konačnici svojim izvornim svojstvima „bojaju“ proizvod (paprika, ružmarin, papar i dr.), a imaju i pozitivan učinak na organizam.

Mislite li da se debljate više nego je potrebno, razmislite o tome kakvu hranu jedete

 Uz vizualni dojam, okusi i mirisi hrane osobine su koje nas privlače ili odbijaju. Uz osnovne okuse: slatko, slano, kiselo, gorko i trpko ovdje treba spomenuti i glutaminsku kiselinu koja je nositelj šestog, umami okusa. On aktivira probavni sustav i dovodi do pojačavanja apetita te potrebe za određenom hranom.

Istraživanja pokazuju da osobe koje konzumiraju hranu koja sadrži mononatrijev glutamat (MSG), jedu veće količine te iste hrane, što kao posljedicu ima i veći energetski unos. MSG se u prehrambenoj industriji koristi kao najčešći pojačivač okusa, ali postoje i brojni drugi koji također pojačavaju apetit i mogu stvarati ovisnost

Više

Gastronomija

Jedan od pionira na gastro sceni metropole, kada je u pitanju kuhinja Dalekog istoka, zasigurno je Evergreen Sushi Bar, koji ove godine slavi sedmi...

Gastronomija

Nema ničeg slađeg nego nakon dobrog izlaska s nekolicinom svojih prijatelja otići nešto pojesti.

Savjeti stručnjaka

Prema nekim istraživanjima, prosječna hrvatska četveročlana obitelj godišnje baci gotovo 300 kilograma hrane!

Gastronomija

Nakon nekoliko, više nego uspješnih projekata u Zagrebu, Mime's u Petrinjskoj te Mime's Trattorie na zagrebačkim Vrbanima, otvoren je izuzetno estetski privlačan restoran u kojemu od danas mogu uživati svi...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.