Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Obitelj

Kozmetika u trudnoći

Oprez nije na odmet!


Odrekli ste se koktela i sushija kada ste saznali da ste trudni? No, jeste li li razmislili o opasnostima koje vrebaju iz vaše kozmetičke torbice?

Svaki proizvod koji stavite na kožu može se upiti u krvotok, a tim putem dospjeti i do posteljice i fetusa. Zato stručnjaci savjetuju oprez, iako ne i nužno odricanje od kozmetičkih proizvoda.

Naime, iako oprez nikada nije naodmet, samo nekoliko studija direktno je povezalo make-up i razvoj bebe tijekom trudnoće. Također, ako niste sigurni koje proizvode koristiti, a koje izbjegavati, posavjetujte se sa svojim liječnikom.

Što je sigurno koristiti tijekom trudnoće? Što trebate izbjegavati? Saznajte u nastavku!

Sredstva za izbjeljivanje zubi

Razlog za zabrinutost: Peroksid
Dobra alternativa: Probajte sredstva koja ne sadrže peroksid.

Iako je peroksid – aktivni sastojak pasta za izbjeljivanje zuba – dokazano siguran za odrasle osobe, čak i ako se proguta dio, još ne znamo kako on utječe na djecu tijekom trudnoće. Zato je možda bolje spriječiti – odnosno devet mjeseci izbjegavati sredstva s peroksidom – nego liječiti!

Važno je i dalje održavati dobru higijenu zuba, čistite ih zubnim koncem i redovito posjećujte stomatologa – zubi su posebno osjetljivi tijekom devet mjeseci trudnoće.

Sredstva za samotamnjenje i zaštitu od sunca

Razlog za zabrinutost: Oksibenzon
Dobra alternativa: Probajte kremu za zaštitu od sunca koja sadrži cinkov oksid ili titanium dioksid.

Želite se zaštititi od štetnih sunčevih zraka, no pritom ne želite tijelo opterećivati kemikalijama – pogotovo ne tijekom trudnoće? Nedavna studija povezala je apsorpciju oksibenzona, sastojka u sredstvima za zaštitu od sunca, sa smanjenom težinom kod novorođenih djevojčica. Nasreću, postoji niz opcija – probajte kreme koje sadrže cinkov oksid ili titanium dioksid koje jednako dobro blokiraju utjecaj sunčevih zraka.

Uloga i opasnost sredstava za samotamnjenje kod trudnica nisu bili predmetom velikog broja istraživanja! Nanesete li ovakve preparate povremeno, nema prevelike štete, no s druge strane – devet mjeseci bez lažnog tena žrtva je koju možete podnijeti.

Lak za kosu i lak za nokte

Razlog za zabrinutost: Ftalat
Dobra alternativa: Probajte pjenu ili gel za kosu – s njima nema bojazni od udisanja – ili lak za nokte koji ne sadrži ftalate.

Sve više istraživanja ukazuje na vezu između ftalata i rizika od urođene mane kod djeteta. Ipak, za sada nema dovoljno dokaza koji bi potvrdili kako kozmetički proizvodi sa ftalatima sigurno loše utječu na zdravlje. Vjerojatno je u pitanju i količina određenog proizvoda koji se koristi – manje laka za kosu, koji se pritom ne udiše, nije štetan za zdravlje.

Ako ste, primjerice na poslu, kontinuirano izloženi laku za kosu postoje šanse od urođene mane djeteta. Nedavna britanska studija pokazala je kako su muške bebe, čije majke spadaju u tu skupinu, bile dva puta sklonije imati urođenu manu na penisu. Kada koristite lak za nokte, pripazite da se nalazite u dobro prozračenoj prostoriji. Jednom kada se lak osuši, rizik za bebe je gotovo nepostojeći, jer se kemikalije ne upijaju preko noktiju i kože.

Sredstva protiv akni

Razlog za zabrinutost: Salicilna kiselina, benzolov peroksid, retinol, retinoid
Dobra alternativa: Probajte pilinge s glikolom.

Akne su često veliki problem tijekom trudnoće jer hormoni rade pojačano. Nemojte koristiti kremu protiv akni ako ona sadrži retinol, benzolov peroksid ili salicilnu kiselinu. Savjetujte se s liječnikom koji je proizvod najbolje koristiti u vašem stanju – stručnjaci preporučuju azelaičnu kiselinu, eritromicin ili klindamicin. I piling s glikolom je siguran za upotrebu tijekom trudnoće. Salicilna kiselina povezana je s povećanim rizikom od pobačaja, ako se proizvodi koji ju sadrže koriste tijekom prvog tromjesečja, pokazala su istraživanja.

Šminka

Razlog za zabrinutost: Olovo, umjetni mirisi
Dobra alternativa: Probajte proizvode koji ne sadrže mirise i olovo.

Žene rutinski nanose podlogu, puder, rumenilo, ruž i još niz proizvoda odmah nakon ustajanja i skidaju "fasadu" tek navečer. Neki make-up proizvodi sadrže olovo i druge upitne sastojke. Primjerice, olovo se dodaje u ruž kako bi dulje trajao, a studije su pokazale kako 61 posto svih ruževa na tržištu sadrži ovu supstancu.

Trudnice bi trebale obratiti pozornost na šminku koju koriste i birati manje štetne proizvode.

Boje za kosu

Razlog za zabrinutost: Amonijak, peroksid
Dobra alternativa: Umjesto farbanja cijele kose, napravite samo pramenove.

Iako medicinska struka još nije dala konačan odgovor po ovom pitanju, neki liječnici preporučuju izbjegavanje korištenja ovakvih proizvoda tijekom trudnoće. Boje za kosu sadrže niz kemikalija koje su poprilično štetne. Pramenovi, koji se ne nanose direktno na tjeme i korijen vlasi, sigurni su.

Ako već ne možete bez farbanja kose, probajte barem prvo tromjesečje izdržati u svojoj prirodnoj boji – u tom je periodu razvoj fetusa najosjetljiviji. Izbjegavajte proizvode s amonijakom, kosu farbajte u dobro provjetrenoj prostoriji, nosite rukavice i kosu dobro isperite vodom i šamponom.

www.ordinacija.hr


Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Seks

Kad ljudi dožive loš orgazam, opisuju ga kao čisto fizičku reakciju bez užitka.

Duh i tijelo

Perfekcionisti zapravo ne žele biti savršeni, oni duboko u sebi, uslijed nesigurnosti, imaju potrebu izgledati savršeno drugima jer vjeruju da će ih samo tako...

Duh i tijelo

Jelena vodi javni dnevnik o PCOS - sindromu policističnih jajnika koji ima 1 od 10 žena.

Duh i tijelo

Danas govorimo o snazi koju nema svatko, o snazi duha. Govorimo o mentalno jakim ljudima.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.